Ανεβάζουν όλο και περισσότερο ρυθμούς οι υποψήφιοι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις εν γένει πολιτικές δραστηριότητες τους που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, με δύο απ’ αυτές να είναι και οι σημαντικότερες:
– Επίσκεψη σε λαϊκές αγορές της Περιφερειακής Ενότητας, και
– Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις!
***
Οι δύο αυτές δραστηριότητες χαρακτηρίζονται και είναι πράγματι υψίστης πολιτικής σημασίας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, κυρίως αυτό, του τόπου μας, και γι’ αυτό καταγράφηκαν και προβλήθηκαν, κυρίως, μέσω των αναρτήσεων στα προσωπικά τους προφίλ που έκαναν οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή οι συνεργάτες τους.
***
Δυστυχώς όμως, από τις τόσο βαρυσήμαντες αυτές δραστηριότητες έλειψαν οι λεπτομέρειες για τα πώς και τα γιατί, προφανώς λόγω της παροιμιώδους σεμνότητας που χαρακτηρίζει ανέκαθεν τους υποψήφιους. Λεπτομέρειες οι οποίες θα μας πληροφορούσαν σχετικά με το εάν:
– Οι υποψήφιοι έγιναν δεκτοί με πολύ ή πάρα πολύ ενθουσιασμό (σ. σ. ο ενθουσιασμός δεν αμφισβητείται, θεωρείται ως εκ των ουκ άνευ για τις περιπτώσεις που πολιτικός θα εμφανιστεί σε λαϊκή, διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής και επηρεάζει όλους όσοι βρίσκονται εντός του χώρου) από τους πολίτες που ψώνιζαν ή πουλούσαν εμπορεύματα εκείνη την ώρα στη λαϊκή αγορά;
– Τους υποδέχτηκαν με αλαλαγμούς και χειροκροτήματα, κι αν ναι, ήταν ζεστά τα χειροκροτήματα ή πολύ ζεστά; Μπήκε κάποιος εκ των συνεργατών των υποψηφίων στον κόπο να μετρήσει τη θερμοκρασία τους;
– Μήπως ορισμένοι πολίτες… ξέφυγαν και θέλησαν να σηκώσουν τους υποψηφίους στα χέρια για να τους περιφέρουν ανάμεσα στους πάγκους με τα ζαρζαβατικά, τα φρούτα, τις πατάτες, τα ψάρια και τις ελιές, δείχνοντας έτσι πόσο πολύ τους στηρίζουν και τους πιστεύουν; (σ. σ. βέβαια, τέτοιου είδους ενέργειες καλό είναι να αποφεύγονται για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι μπορεί να πιαστεί η μέση του υποψηφίου και να αναγκαστεί για να μετριάσει τους πόνους να βγάλει τον υπόλοιπο προεκλογικό αγώνα με ζωνάρι και έμπλαστρα. Ο άλλος, πως χωρίς να το θέλουν οι πολίτες υπάρχει ο κίνδυνος να ξεγλιστρήσει απ’ τα χέρια τους και να πέσει σε καμιά στοίβα, για παράδειγμα, με ντομάτες κι όχι τίποτα άλλο αλλά η τιμή τους έχει πάει στα ύψη και θα του στοιχίσει ακριβά προκειμένου να αποζημιώσει τον πωλητή τους, αν δεν θέλει να τον χάσει από ψηφοφόρο.)
– Έγινε κάτι με τις τιμές των προϊόντων; Με το που εμφανίστηκε ο υποψήφιος στη λαϊκή έπεσαν ή όχι; Αν ναι, αυτό είναι πολύ σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο το οποίο θα έπρεπε μεν να γίνει ευρύτατα γνωστό στο Νομό, αλλά από την άλλη θα ήταν και επικίνδυνο εάν μαθευόταν και παραέξω. Γιατί; Μα αν ακουγόταν και διαδίδονταν παντού πως συνέβη κάτι τέτοιο, ο υποψήφιος που έριξε τις τιμές στη λαϊκή θα έβρισκε το μπελά του, καθώς θα τον ζητούσαν όλες οι οργανώσεις καταναλωτών της χώρας για να περάσει έστω και για λίγο από τις δικές τους λαϊκές. Και στις μισές που λειτουργούν σ’ όλη την ελληνική επικράτεια να δεχόταν να παραστεί, για λίγο, μόνο μερικά λεπτά, θα είχε περάσει η προεκλογική περίοδος και θα τον είχαν μάθει αυτοί που και να θέλουν δεν μπορούν να τον ψηφίσουν, αλλά ίσως να τον είχαν ξεχάσει οι ψηφοφόροι του τόπου του.
***
Λεπτομέρειες, επίσης, δεν μάθαμε και για το τι συνέβη κατά τη συμμετοχή των υποψηφίων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:
– Πώς βίωσαν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που παρακολούθησαν; Συγκινήθηκαν και πόσο; Μια περιγραφή, διακοσίων, τριακοσίων λέξεων το πολύ, για τα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν, θα ήταν χρήσιμη και σημαντική (σ. σ. αν υπάρχει και φωτογραφία του υποψηφίου με τη συγκίνηση αποτυπωμένη στο πρόσωπο του, θα βοηθούσε πάρα πολύ).
– Υπήρξαν απλοί θεατές της εκδήλωσης, ή συμμετείχαν και σ’ αυτή; (π.χ. σέρνοντας το χορό ή μπαίνοντας κάπου στη μέση για να μην φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τα βήματα)
***
Η αναφορά της συμμετοχής τους σε κάποια εκδήλωση θα μπορούσε να κλείσει με μια σύντομη δήλωση τους για το πόσο σημαντικό θεωρούν τον πολιτισμό και πόσο σκοπεύουν να τον στηρίξουν μόλις εκλεγούν (σ. σ. ανάλογες δηλώσεις υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο, αρκεί να πληκτρολογήσεις τη λέξη «πολιτισμός». Μπορούν να επιλέξουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα, να τη μάθουν απ’ έξω και να την απαγγέλουν σε κάθε εκδήλωση που συμμετέχουν. Έτσι κι αλλιώς, μόνο κάτι περίεργοι σαν και μας τις προσέχουν. Οι υπόλοιποι πολίτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εκδήλωση και καλά κάνουν…)