Αν κάτι έγινε απολύτως ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για τη διαφαινόμενη απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν οι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας από δραστηριότητες σχετιζόμενες με το λιγνίτη , είναι η ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών απασχόλησης, ικανών να αντισταθμίσουν την απώλεια αλλά και να διατηρήσουν αναλλοίωτη την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των κατοίκων της.
Αναμφίβολα, μία πρόταση που πληροί τα παραπάνω αναφερόμενα κριτήρια επιλογής, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Πρόταση που βρίσκεται με κεφαλαία γράμματα στην πολιτική ατζέντα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως μια εναλλακτική προοπτική, όλων ανεξαιρέτως των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές.
Η απλή αναγραφή όμως σε κάποια ατζέντα ή σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο από μόνη της, δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη συνέπεια και συνέχεια μεταξύ λόγων και έργων.
Χρειάζεται βαθιά γνώση του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεται κάποιος και εργώδη προσπάθεια, βασισμένη σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εργασίας, μελετημένο στη κάθε του λεπτομέρεια, για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Διαφορετικά αναλωνόμαστε σε ευχολόγια, αποσπασματικές πρωτοβουλίες και αυτοσχεδιασμούς, που κάθε άλλο παρά υπηρετούν ένα αναπτυξιακό πλάνο.
Έτσι αντιμετωπίστηκε η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή. Χωρίς σχέδιο, με αποσπασματικές πρωτοβουλίες και αυτοσχεδιασμούς, με παρωχημένες αναποτελεσματικές πρακτικές, με βραχυπρόθεσμες και κοντόφθαλμες λογικές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, της ένδειας σε αναπτυξιακό όραμα για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί στον αγροτικό τομέα και τα προϊόντα του, αποτελεί η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στη δομή ‘’Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας’’. Πραγματικό πολυεργαλείο και αιχμή του δόρατος στη μάχη για την ανάπτυξη σε άλλες Ελληνικές Περιφέρειες, πλήρως απαξιωμένο, σε εγκατάλειψη στη δική μας.
Η ουσιαστική όμως αξιοποίηση και πλήρης λειτουργία της ‘’Αγροδιατροφικής Σύμπραξης’’, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, από κάθε άποψη.
Αφενός διότι, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συμπληρωματικότητα με δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις που σχεδιάζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (περιβάλλον, τουρισμός, επιχειρηματικότητα κ.α.).
Αφετέρου διότι η συνεργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων, την αναζωογόνηση της περιφερειακής οικονομίας και την εισαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.
Καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή της ‘’Αγροδιατροφικής Σύμπραξης’’ στην κοινή προσπάθεια παραγωγών – εμπόρων – καταναλωτών για δράσεις όπως, δημιουργία και προώθηση εμπορικών σημάτων, εκπόνηση και εφαρμογή κανόνων ποιότητας, ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, ανάδειξη και προβολή τοπικών πλεονεκτημάτων, παρακολούθηση διεθνών τάσεων αγορών, αναζήτηση ευκαιριών, αξιοποίηση ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού, ανάδειξη εν κατακλείδι της Περιφερειακής Αγροδιατροφικής Ταυτότητας.
Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο συνδυασμό ‘’Αλλάζουμε Πορεία’’, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να χαθούν άλλες ευκαιρίες για την Περιφέρειά μας. Με όραμα, γνώση, ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας και των Δυτικομακεδόνων, Αλλάζουμε Πορεία και αξιοποιούμε κάθε δυναμικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, για τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας, μιας ισχυρής κοινωνίας.
Εγγύηση για την επίτευξη των στόχων, αποτελεί η μέχρι σήμερα αδιάλειπτη, συνεπής παρουσία με αποτέλεσμα του Γιώργου Κασαπίδη και των μελών του Συνδυασμού, στον καθημερινό αγώνα για την εξεύρεση λύσεων στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που οδηγήθηκε ο τόπος.
Δαδαμόγια Κατερίνα, Κτηνίατρος
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό “Αλλάζουμε Πορεία” του Γιώργου Κασαπίδη.