Η φράση αυτή , το κλισέ αυτό που εδώ και δύο δεκαετίες το συζητάμε στην Πτολεμαΐδα χωρίς να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό σχέδιο, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη με απτό χρονοδιάγραμμα και οργανωτική μετάβαση από το πριν στο μετά. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες, κάποιοι υποτιθέμενοι σχεδιασμοί, κάποιοι πήραν χρήματα για όλο αυτό και όλα παραμένουν μέσα στα συρτάρια των αρμοδίων ή μπορεί ακόμη και σε φιλολογικό επίπεδο.
Κάθε φορά πλέον που ακούω την φράση “μεταλιγνητική περίοδος” μου έρχεται στο νου η απάντηση που είχε δώσει ένας μαθητής στην ερώτηση του θεολόγου “τι είναι η θρησκεία;” και του έδωσε την απάντηση…μικρά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα…Έτσι λοιπόν φαντάζει πλέον και η μεταληγνιτικη περίοδος στην Εορδαία, μικρά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, η πόλη συζήτηση και καθόλου πράξεις την έχουν καταστήσει ανέκδοτο στην τοπική κοινωνία.
Η Εορδαία από άκρη σε άκρη έχει μια δυναμική που παραμένει ανεκμετάλλευτη και έχει ένα εργατικό δυναμικό με εμπειρία και γνώση που ουσιαστικά αυτό είναι που θα μετουσιώσει σε πράξη την αλλαγή από την Εορδαία της ΔΕΗ σε Εορδαία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στην βόρεια Εορδαία έχουμε εδώ και δεκαετίες το φράγμα του Περδίκα που παραμένει ανεκμετάλλευτο , ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον πρωτογενή τομέα, χωράφια και κτηνοτροφία, ενώ με μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει και στον ενεργειακό τομέα.
Στην ανατολική Εορδαία, έχουμε τα χωριά Πύργοι, Μεσοβουνο, Κομνηνα, γνωστά στο πανελλήνιο για τα μήλα που παράγουν. Με κόπο και συστηματική δουλειά οι εκεί αγρότες-παραγωγοί έχουν χτίσει ένα brand name όπου μαζί με την διακριτική συμπαράσταση και εποπτική αρωγή του δήμου θα μπορέσει να διευρυνθεί ο εμπορικός ορίζοντας της παραγωγής και να δώσει επιπλέον θέσεις εργασίας προσδίδοντας κίνητρα στους νέους αγρότες.
Στην Δυτική Εορδαία ο ορεινός όγκος του Μουρικιου , μια καλαίσθητη περιοχή, με πυκνό δάσος και γραφικά χωριά όπως η Βλάστη και το Εμπόριο, χωριά με προοπτική για χειμερινό τουρισμό και γιατί όχι και την παράλληλη δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου, όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του ορεινού όγκου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.
Στην νότια Εορδαία έχουμε την κοινότητα της Ερμακιάς μια μικρή κοινότητα στον ορεινό όγκο της οποίας εδράζονται πολλές πηγές νερού, ποιοτικού νερού το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, είτε για άρδευση και παροχή στον αγροτικό τομέα αλλά και στην κτηνοτροφία που υπάρχει στο νότια πλευρά του Βερμίου, είτε για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας αλλά επίσης σημαντική προοπτική θα είναι και η εμπορική αξιοποίηση των υδάτων, αθροίζοντας όλα αυτά σκεφθείτε μόνο το δεδομένο ότι θα προσθέσουν πέρα των άλλων και θέσεις εργασίας.
Η Εορδαία πάντοτε είχε κάλος και δυναμική προοπτική αλλά όλοι είχαμε επαναπαυθει στον κολοσσό που ονομάζεται ΔΕΗ και τα πάντα στροβιλίζοταν πέριξ αυτής. Τώρα όμως που τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και όσο μειώνεται η δυναμική της ΔΕΗ τόσο πέφτει και η εξαρτώμενη από αυτήν οικονομία της Εορδαίας,
εμείς οι νέοι οφείλουμε να δείξουμε τον δρόμο, να δείξουμε ότι υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή στον μέλλον της περιοχής, οφείλουμε να σηκώσουμε μανίκια και να ξανακάνουμε την
Εορδαία σπουδαία ξανά!
Υ.γ. Θα επανέλθω δείχνοντας και παρεμβάσεις εντός πόλεως που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και παράλληλα θα αναβαθμίζουν και την περιοχή…τα μάτια σας ανοιχτά!