Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την «συμφωνία-γέφυρα» και οδεύουμε προς το Eurogroup της Δευτέρας. Να σημειώσω καταρχήν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δεν έχει προβεί σε κάποια μονομερή ενέργεια. Η προεκλογική ρητορική του τύπου «θα σκίσουμε τα μνημόνια» δείχνει (σωστά) να έχει παρέλθει. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει μεν το παλιό μνημόνιο αλλά συζητά και διαπραγματεύεται για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα έχει διαφορετικό όνομα και όρους. Θα εξακολουθήσει όμως να αποτελεί μια συμφωνία που θα είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και θα ελέγχεται συνεχώς από τα ευρωπαϊκά όργανα. Να σημειώσω επίσης ότι εκτός από το μνημόνιο, δείχνει να παραμένει και η Τρόικα. Η οποία επίσης θα έχει διαφορετικό όνομα. Σε καμιά περίπτωση όμως η Τρόικα δεν «αποτελεί παρελθόν» όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί αλλά μόνο το όνομά της. Η νέα Τρόικα μάλλον θα ονομάζεται «εκπρόσωποι των θεσμών» και θα έχει παρόμοιο εποπτικό ρόλο με αυτόν που είχε και η προηγούμενη Τρόικα. Και επειδή η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες, να σημειώσω πως αυτήν την στιγμή η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται την «συμφωνία-γέφυρα» με τα 3 πρώην στελέχη της Τρόικας, τον Ντεκλαν Κοστέλο εκ μέρους της Κομισιόν, τον Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και τον Ρίσι Γκογιάλ εκ μέρους του ΔΝΤ. Ούτε καν τα στελέχη της Τρόικας δεν άλλαξαν δηλαδή.
Η δεύτερη παραδοχή είναι πως ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει την διαπραγμάτευση σε επίπεδο μέσων και κατώτερων αξιωματούχων, οι δημόσιες δηλώσεις των υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών παραμένουν καθολικά αρνητικές προς την Ελλάδα, και την ζητούμενη εφαρμογή νέου προγράμματος. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής πως «η Ελλάδα έχει 2 επιλογές: είτε να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα, είτε να ζητήσει την επιμήκυνσή του». Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα και η επιμήκυνση του σημερινού προγράμματος αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα». Ξεκάθαρα λοιπόν οι Γερμανοί αρνούνται κάθε κουβέντα για νέα δανειακή σύμβαση με νέους όρους και έχουν ήδη δώσει την απάντησή τους. Η συμπεριφορά των 18 υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης ήταν επίσης πλήρως αρνητική. Μάλιστα κατηγόρησαν τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη πως ενώ ζητά κατάργηση της προηγούμενης συμφωνίας, δεν είχε απολύτως κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ η όλη του τοποθέτηση ήταν περισσότερο μια γενικόλογη διάλεξη οικονομικού περιεχομένου. Ακόμα πιο αιχμηρός υπήρξε ο εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιοαχιμ Πος ο οποίος δήλωσε μετά το Eurogroup για τον Γ. Βαρουφάκη: «Αντί να παραδώσει στους ομολόγους του ένα γραπτό κατάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, τους έβγαλε έναν ημίωρο λόγο κενό πολιτικού περιεχομένου. Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να αντικατασταθεί (ο Γιάνης Βαρουφάκης) με κάποιον που να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ανάγκες ενός τέτοιου αξιώματος!». Τον κατηγορεί ευθέως για έλλειψη επαγγελματισμού και προσωπική ανεπάρκεια.
Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει μια διάθεση της κυβέρνησης να βρει λύση και να διαπραγματευτεί. Και πάρα πολύ σωστά πράττει. Επίσης φαίνεται όμως, πως ενώ οι Ευρωπαίοι δείχνουν να θέλουν να «ακούσουν» την Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν είναι αρνητικοί με τις ελληνικές επιδιώξεις. Και όσο και αν επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς ελληνικής κοινής γνώμης, αν κάποιος αναλύσει ορθολογικά την κατάσταση θα διαπιστώσει ότι παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και επίφοβη. Για αυτό και επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει πιο σοβαρή και λεπτομερή δουλειά κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση. Και να παρουσιάσει επιτέλους αυτό που της ζητούν επιτακτικά οι Ευρωπαίοι και δεν έχει δει μέχρι σήμερα ούτε η ελληνική κοινή γνώμη. Σαφές εναλλακτικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.