Ξεκινώντας να γράφω, είχα στο νου μου να αναφερθώ με δυο λόγια στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου ως Δημοτικού Συμβούλου με το Συνδυασμό «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κυριάκο Μιχαηλίδη. Κατέληξα να γράψω αρκετές σελίδες μιας και τα θέματα, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις είναι πολλά και αγωνιώδη. Μια περίληψη των σκέψεων είναι το παρόν κείμενο. Κατά την προεκλογική περίοδο θα δοθεί η ευκαιρία μιας πιο βαθιάς προσέγγισης σε σειρά ζητημάτων που αφορούν το Δήμο Κοζάνης και επηρεάζουν τη ζωή όλων μας.
Οι Δημοτικές Εκλογές έχουν τη δική τους ιδιαίτερη βαρύτητα. Η εφαρμογή της πολιτική της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σε κάποιους τομείς περισσότερο και από την πολιτική της Κεντρικής Κυβέρνησης. Γενικά η λειτουργία των Δήμων αφορά στην οργάνωση των κοινωνιών σε τοπικό επίπεδο, τη βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, την παροχή υπηρεσιών και την αντιμετώπιση προβλημάτων των δημοτών.
Σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων (τυπικές αρμοδιότητες), παρατηρούμε ότι οι πολίτες σπάνια είναι ικανοποιημένοι από τη ποιότητα και το χρόνο εξυπηρέτησης. Βέβαια, σε ένα βαθμό η “γκρίνια” είναι αναμενόμενη. Παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Το κλειδί για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος ως οργανισμός βρίσκεται στην αποδοτικότητα των υπαλλήλων και στελεχών του, δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό του ευρύτερου οργανισμού και των επιχειρήσεων με τις οποίες είναι συνδεδεμένος. Το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους σε ένα στενό περιβάλλον όπου οι απολαβές και η εξέλιξη είναι σχεδόν απολύτως προκαθορισμένα μιας και είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και η οργανωσιακή θεωρία έχουν θεμελιώσει θεωρητικές βάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων με την εφαρμογή κινήτρων ανώτερης ποιότητας. Θα πρέπει όμως, καταρχάς, να γίνει συνείδηση στην εκάστοτε αιρετή Δημοτική Αρχή ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Κοζάνης είναι ο πολυτιμότερος συντελεστής.
Πέρα από τις τυπικές αρμοδιότητες, οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε θέματα στρατηγικής σημασίας, που αφορούν την περιοχή και το Δήμο μας και επηρεάζουν τη ζωή μας. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο τρόπος αντίδρασης της οικονομίας και της κοινωνίας (μέσω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στη σχεδιαζόμενη από την ΔΕΗ αποβιομηχάνιση του Δήμου. Η ονομασία του Συνδυασμού μας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ» σηματοδοτεί τη βαρύτητα του θέματος και την αποφασιστικότητα να δοθεί αγώνας για να προστατευτούν τα δικαιώματα των κατοίκων του Δήμου στο παρόν και το μέλλον.
Στον αντίποδα, τη θετικότερη εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δεν υπάρχει εδώ αρκετός χώρος για να γίνει αναλυτική αναφορά στις πραγματικές διαστάσεις που έχει η λειτουργία ενός ισχυρού Πανεπιστήμιου με έδρα το Δήμο μας. Τα οφέλη από την ανάπτυξή του ξεπερνούν την αύξηση του τζίρου στην τοπική οικονομία. Η ανάπτυξη ακαδημαϊκής κοινότητας συνεπάγεται άλματα στο διανοητικό κεφάλαιο και συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική και πνευματική εξωστρέφεια που είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης κοινωνίας. Επιβάλλεται η νέα Δημοτική Αρχή να θέσει στο κέντρο των προτεραιοτήτων το Πανεπιστήμιο και την προοπτική η Κοζάνη να εξελιχθεί σε ένα κέντρο σπουδών και έρευνας. Στόχος μπορεί να είναι, στην επόμενη δεκαετία το Πανεπιστήμιο να κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων στην Ελλάδα, με διεθνείς διασυνδέσεις και αναγνώριση. Το πολύ δύσκολο αυτό έργο εξαρτάται και αφορά κυρίως την ακαδημαϊκή κοινότητα (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) και το αρμόδιο Υπουργείο (μιας και το πανεπιστήμιο είναι κρατικό). Σε μια εποχή όμως που η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε άλλες χώρες ιδρύει και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία Πανεπιστημίων, στην περίπτωσή μας θα πρέπει να είναι ο Δήμος τουλάχιστον αρωγός στην όλη προσπάθεια .
Οι εκλογές θα αναδείξουν Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο με απλή αναλογική. Αυτό πραγματικά έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και της ενδεχόμενης εφαρμογής απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Μπορούν να λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο ευρύτερων συναινέσεων ή αυτές οι μορφές διακυβέρνησης δεν ταιριάζουν στην ελληνική πραγματικότητα και ο διπολισμός τελικά μπορεί να δώσει καλύτερη ώθηση στην κοινωνία; Σε κάθε περίπτωση το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί προπομπό της εφαρμογής σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης.
Ένα ακόμη θέμα που επιβάλλεται να συζητηθεί εκτενώς με αφορμή και τις εκλογές είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή, των Νόμων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης κλπ) στις τοπικές κοινότητες, στα χωριά. Τα νομοσχέδια αυτά που προχώρησαν σε συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, είχαν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως η προσπάθεια απέτυχε καθώς συνέπεσε με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης και εφαρμόστηκε σε καθεστώς μνημονίων. Σε τέτοιες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ζωή των ανθρώπων στα χωριά δεν έγινε καλύτερη από την εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Σαν συνέπεια υπάρχουν αντιδράσεις από πολλούς κατοίκους κοινοτήτων για διάφορα προβλήματα, κυρίως της καθημερινότητας, μικρά και μεγαλύτερα που δεν αντιμετωπίζονται. Κυρίως όμως οι περισσότεροι είναι αρνητικοί, διότι αισθάνονται την εγκατάλειψη από τον κεντρικό Δήμο Κοζάνης. Αν αυτό δεν αλλάξει δε θα αργήσουν να ακουστούν και στο Δήμο μας φωνές για ανεξαρτητοποίηση, όπως συνέβη με το Βελβεντό. Η χρηματοδότηση και εφαρμογή ενός προγράμματος επέκτασης της τηλεθέρμανσης σε νέες κοινότητες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική στήριξης των κοινοτήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο κόστους διαβίωσης. Βάσει όμως της προσπάθειας για στήριξη της υπαίθρου αποτελεί η εφαρμογή ενός προγράμματος στον πρωτογενή τομέα, παράλληλα με την πολιτική της Κεντρικής Κυβέρνησης, στο πεδίο και στα όρια που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε τομείς όπως οι βασικές υποδομές (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αγροτικοί δρόμοι) αλλά και στην ουσιώδη κατάρτιση, ενημέρωση και καθοδήγηση.
Η πόλη της Κοζάνης για διάφορους λόγους ( ιστορικούς, μορφολογίας εδάφους κ.α.), είναι δομημένη πολύ πυκνά με αρνητικές συνέπιες στην καθημερινότητα των κατοίκων μεταξύ των οποίων είναι και έλλειψη ικανοποιητικών ελεύθερων χώρων. Μοιραία, όταν σκέφτεσαι την έλλειψη ελεύθερου χώρου στην Κοζάνη έρχεται στο μυαλό το στρατόπεδο της πόλης . Η μετατροπή του στρατοπέδου σε αστικό πάρκο θα μπορούσε να αλλάξει αισθητά τη μορφή της πόλης και να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό το εγχείρημα είμαι πεπεισμένος πως αν οι Δημοτικές Αρχές της πόλης το είχαν ως προτεραιότητα, όπως για παράδειγμα έγινε με την ΖΕΠ, σήμερα το πάρκο αυτό θα μπορούσε είναι πραγματικότητα και να το απολαμβάνουμε όλοι. Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι τα Α΄ Σώμα Στρατού και η 9η ταξιαρχία ως διάδοχη, αποτελούν θεσμούς που είναι συνδεδεμένοι με την πόλη και την ιστορία της από την εποχή της ένταξης της Κοζάνης στο Ελληνικό Κράτος. Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία του αστικού πάρκου δεν αντιτίθεται με την σταθερή παρουσία της 9ης Ταξιαρχίας στο Δήμο μας.
Το τελευταίο διάστημα, είναι αλήθεια, γίνεται ένας μικρός κατακλυσμός, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανακοινώνονται υποψηφιότητες και μάλιστα πολλών νέων ανθρώπων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη νίκη είναι πολλοί και γενικά φαίνεται να κινητοποιείται αρκετός κόσμος. Αν θέλουμε να βρούμε κάτι για να αυξήσουμε την αισιοδοξία για την πορεία του τόπου μας ίσως πρέπει να ψάξουμε σε αυτή τη συμμετοχή. Με τη λογική αυτή, αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ στις επερχόμενες εκλογές. Γνωρίζοντας από τον καθημερινό μου βίο, τις προτεραιότητες της κοινωνίας μας, έχοντας την πεποίθηση ότι είμαι σε θέση, ως Κοζανίτης και Οικονομολόγος, να συμβάλω θετικά και τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όσων με εμπιστευτούν με την ψήφο τους.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στους φίλους, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Κοζάνης να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Συνδυασμού μας που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στην οδό Τσιμηνάκη 5 και ώρα 7:30 μ.μ. στην Κοζάνη. Αν αξίζουμε έναν Δήμο πιο λειτουργικό, μια πόλη πιο ελκυστική, πρέπει να έχουμε μια Δημοτική Αρχή που εμπνέει και κινητοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια. Μόνο έτσι θα γίνουμε περισσότεροι και καλύτεροι.
Ο Κοεμτζόπουλος Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου κατοικεί και εργάζεται.
Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών.
Απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή λογιστικών, φορολογικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα.
Είναι εκλεγμένος Αντιπρόσωπος Δυτικής Μακεδονίας στη Συνέλευση Των Αντιπροσώπων (ΣΤΑ) του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας.