‘- Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς!
Ζήτημα στατικότητας της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Νοεμβρίου στο υπόγειο της μονάδας και προξένησε τεράστιες καταστροφές στο μηχανοστάσιο της μονάδας και στο κοντρόλ, κοινή αίθουσα ελέγχου των μονάδων 4 και 3 του σταθμού, εξετάζει η ΔΕΗ.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χθες στον «Π» ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ, Γιάννης Κοπανάκης ο οποίος βρέθηκε για ένα διήμερο στο σταθμό προκειμένου να ενημερωθεί και να μορφώσει προσωπική εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών που προξένησε η πυρκαγιά στο σταθμό.
«Πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα της 4ης μονάδας, διότι ήταν πολύ μεγάλη η ένταση της φωτιάς και το θερμικό φορτίο που προκλήθηκε. Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι το οποίο θα ενέχει ρίσκο σε σχέση με την ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση οι επιτροπές (δύο τελικά) που ορίστηκαν θα δουλέψουν όπως πρέπει.»
«Ήθελα να έχω μια προσωπική εικόνα για το συμβάν και να δούμε τα επόμενα βήματα που έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Κοπανάκης στον «Π ».
Στο μεταξύ αίσθηση προξενεί και η δήλωση του κ. Κοπανάκη αναφορικά με την έκταση της φωτιάς: «Η εικόνα που έχω για το συμβάν είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συμβάν. Εγώ τουλάχιστον τα 30 χρόνια που έχω στην εταιρεία δεν έχω δει κάτι ανάλογο. Μας αιφνιδιάζει η ένταση του συμβάντος και η ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε. Δεν είναι κάτι το οποίο το είχαμε ξαναδεί», είπε, δίνοντας εμμέσως τροφή σε φήμες που κυκλοφορούν από την Δευτέρα στο σταθμό ότι «εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς για να καλυφθούν οι ευθύνες της ΔΕΗ για την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και την παλαιότητα του εξοπλισμού», θέμα που κατήγγειλαν και τα συνδικάτα των εργαζομένων.
Ερωτηθείς μάλιστα ευθέως για το ενδεχόμενο πιθανής δολιοφθοράς ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ είπε ότι, «η μία από τις δύο επιτροπές που έχουν οριστεί θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι έγινε και πως έγινε και να δώσουμε απάντηση στα ερωτηματικά μας», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα. Θεωρητικά όμως εξετάζεις τα πάντα κι αυτό θα κάνει η επιτροπή που ορίστηκε.»
Η δεύτερη επιτροπή θα εκτιμήσει τις ζημίες και θα αποφανθεί για το τεχνικό και το χρονικό κομμάτι, έχοντας δηλαδή υπόψη το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες 4 και 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, διότι οι περιβαλλοντικοί όροι επιτρέπουν τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μέχρι το τέλος του 2015. Πρέπει να δούμε κατ’ αρχήν εάν προλαβαίνουμε. Αυτό είναι το πρώτο. Και εάν προλαβαίνουμε, να δούμε εάν συμφέρει η αποκατάσταση, ποιο είναι το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών. Γιατί χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη, με κυριότερη όμως παράμετρο το χρόνο. Γιατί αν ο χρόνος δεν επιτρέπει το οικονομικό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οπότε οι τεχνικοί πρέπει να δώσουν την πρώτη εκτίμηση γρήγορα, εάν δηλαδή μπορεί και πόσο γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση.»
Η πρώτη επιτροπή (διερεύνησης αιτίων της πυρκαγιάς) έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου της μέχρι 20 Δεκεμβρίου. Από τη δεύτερη επιτροπή ζητήθηκε να παραδώσει το πόρισμά της για το χρόνο που θα χρειαστεί η αποκατάσταση των ζημιών και το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους με βάση οικονομοτεχνική μελέτη, εντός του Νοεμβρίου. Διότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοπανάκης «η κυριότερη παράμετρος είναι να εξεταστεί εάν ο χρόνος επιτρέπει την αποκατάσταση των ζημιών, γιατί εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να το κάνουμε γρήγορα.»
Καμία ανησυχία για το προσωπικό
Διαβεβαίωσε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα με το προσωπικό του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας» και πως ακόμη και αν αποδειχθεί ότι τελικά δεν θα γίνει η αποκατάσταση των δύο μονάδων του σταθμού δεν τίθεται θέμα εξώθησης σε πρόωρη συνταξιοδότηση. «Το προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλους σταθμούς, σε αντίστοιχες θέσεις, μια και υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε άλλους σταθμούς της περιοχής.»
Όπως μάλιστα δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Δημήτρης Παπαβραμίδης, το μόνιμο προσωπικό του σταθμού ανέρχεται σε 330 άτομα και το έκτακτο (8μηνίτες) 34, ενώ το προσωπικό που απασχολείται καθημερινά σε εργολάβους στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ανέρχεται σε 50-60 άτομα. Ερωτηθείς από τον «Π» για την τύχη των “εργολαβικών” σε περίπτωση που αποφασιστεί να κλείσει ο σταθμός πρόωρα είπε ότι “αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει κάτι σήμερα, επισημαίνοντας ότι «όλο το προσωπικό προσέρχεται κανονικά στη δουλειά.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ