Έντονη η παρουσία των αγριογούρουνων και στην περιοχή μας, με αγρότες και οδηγούς να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες εξαιτίας τους.
Από την πλευρά των αγροτών, υπάρχουν διαμαρτυρίες για την παρουσία των άγριων ζώων στο κάμπο, έχοντας ξεκινήσει ήδη καταστροφές σε σπαρμένες περιοχές, ενώ η παρουσία τους θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την ανάπτυξη των καρπών του καλαμποκιού.
Οι οδηγοί από την άλλη, βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρουσία τους στο οδικό δίκτυο και την πρόκληση ατυχημάτων λόγω της διέλευσής τους από πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Για το θέμα των αγριογούρουνων μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κ. Βασίλη Κοσμίδη, ο οποίος μας ανέφερε ότι την περασμένη χρονιά έγινε μία προσπάθεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων, συστήνοντας ομάδες κυνηγών και παράλληλα παρατείνοντας την κυνηγετική περίοδο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους γιατί γεννούν πολλά μικρά σε κάθε γέννα (από 3 έως 10, με μέσο όρο περίπου τα 6), ενώ αν κινούνται σε περιοχές ή σε περιόδους με αφθονία τροφής, μπορεί να κάνουν μέχρι και δύο γέννες το χρόνο.
Να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα απαγορεύεται το κυνήγι, καθώς διανύουμε περίοδο αναπαραγωγής των άγριων ζώων, με την έναρξή του να ορίζεται για τα τρυγόνια και τα ορτύκια στις 20 Αυγούστου και για τους αγριόχοιρους από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Για το αν θα ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος τόσο στα πλαίσια προφύλαξης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων όσο και για τον περιορισμό του αριθμού τους, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Προς το παρόν, οι αγρότες θα πρέπει να αξιοποιήσουν – εφόσον υπάρχει η δυνατότητα – τα μέσα προφύλαξης για τις «εισβολές» των αγριογούρουνων, όπως είναι η περίφραξη των χωραφιών τους ή χρήση ηχητικών μέσων (κανονάκια) για τον εκφοβισμό των ζώων.
Οι οδηγοί, δε, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, ειδικά σε περιοχές που εντοπίζονται ως «περάσματα» αγριογούρουνων.