Ο Άγιος Τρύφων είναι ο άγιος που προστατεύει όσους ασχολούνται με τη γεωργία. Την 1η Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνος, ειδικά οι αμπελουργοί δεν κλαδεύουν, αλλά ραντίζουν τα κλήματα με αγιασμό. Στη Μακεδονία τον λένε και Αϊ-Τρίφυλλα γιατί βοηθά το τριφύλλι να βλαστήσει, ενώ θεωρείται ότι προστατεύει και τους αγρούς από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα άλλα ζωύφια.
Λίγα λόγια για τη ζωή του Αγίου: Η οικογένειά του ήταν φτωχή και γι’ αυτό έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Με τον καιρό άρχισε να γίνεται γνωστός ως θεραπευτής των αρρώστων και των δαιμονισμένων.
Η φήμη του έφτασε μέχρι και τη Ρώμη. Ο αυτοκράτορας Γορδιανός (238-244) του ζήτησε να θεραπεύσει την κόρη του και σε αντάλλαγμα να του δώσει χρήματα και αξιώματα, τα οποία ο Άγιος Τρύφωνας αρνήθηκε. Τον Ιανουάριο του 250 παραδόθηκε και συνελήφθη στη Νίκαια της Βιθυνίας στο πλαίσιο των διωγμών που διέταξε ο αυτοκράτορας Δέκιος (249-251). Του ζητήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και όταν εκείνος είπε «όχι» υποβλήθηκε σε μια σειρά από βασανιστήρια.
Μια εποχή που οι αντοχές όλων δοκιμάζονται, ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στήριξης. Με πολιτικές που να προωθούν την εξωστρέφεια του κλάδου, με εργαλεία που να δίνουν το έναυσμα για μεγαλύτερη, πιο στοχευμένη, αλλά και πιο οργανωμένη ανάπτυξη. Για να μην αργοσβήσει η ύπαιθρος, αλλά και να μην χαθεί η πολύτιμη υπεραξία των ελληνικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
Ειδικά, δε, αυτή την περίοδο που η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οδηγώντας πολλούς στην εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεών τους, καθιστώντας την συζήτηση για επισιτιστική κρίση επίκαιρη όσο ποτέ, αλλά και την ανάγκη επιμόρφωσης και διεύρυνσης των πρακτικών για την συμπόρευσή τους στα νέα τεχνολογικά και κλιματικά δεδομένα της εποχής.
Μαρία Κοτζακόλιου