Διαβάζουμε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του έντυπου ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ: “O Μακρόν πιέζει τη Sunlight- Πως ο Γάλλος Πρόεδρος «απειλεί» τη μεγάλη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία”
Γιατί όμως «απειλεί» αυτή την επένδυση ο Γάλλος Πρόεδρος;
Διότι όπως λέει το σχετικό ρεπορτάζ “η Sunlight δέχθηκε πρόταση από τη Γαλλική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο με πακέτο κινήτρων ύψους 700εκ. ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί εκεί η μεγάλη επένδυση του gigafactory, η οποία θα αγγίξει το 1,5 με 2 δις. με τη Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές.”
Οι Γάλλοι βέβαια δεν έμειναν μόνο στην κατάθεση της πρότασης, αλλά όπως αναφέρεται στο προχθεσινό θέμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο “Sunlight: Καλεσμένος στο επιχειρηματικό summit του Μακρόν ο CEO Λάμπρος Μπίσαλας”, το οποίο υπογράφει ο Χρήστος Κολώνας, “Ανάμεσα στον Μπράντ Σμίθ (Microsoft), τον Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan), τον Ντέιβιντ Σόλομον (Goldman Sachs) και άλλους κορυφαίους στον κόσμο επιχειρηματίες και CEOs που προσκλήθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ετήσια σύνοδο κορυφής Choose France Summit, ήταν κι ένας έλληνας διευθύνων σύμβουλος.
Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας CEO της ελληνικών συμφερόντων Sunlight ήταν καλεσμένος του Μακρόν και συμμετείχε στο summit συζητώντας με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και μέλη της κυβέρνησης του. Το φετινό summit της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης φιλοξένησε περί τα 180 στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτικών ταμείων. Και ο στόχος που ετέθη είναι να φέρει επενδύσεις 15 δισ. ευρώ στη Γαλλία. Και σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης επιτεύχθηκε, τουλάχιστον σε επίπεδο προφορικών και γραπτών δεσμεύσεων.”
***
Για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή το ρεπορτάζ του Ο.Τ. μεταφέρει πληροφορίες που θέλουν “τον κ. Μπίσαλα να συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον πρόεδρο Μακρόν. Σε αυτή αναφέρουν πηγές ήταν περί τους 10 επιλεγμένους CEOs και το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προώθηση της πράσινης μετάβασης μέσω των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες μπαταριών. Σε αυτή τη συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν ο κ. Μπίσαλας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το επενδυτικό κλίμα στη Γαλλία, τα κίνητρα για τις εταιρείες να επενδύσουν στον τεχνολογικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και να ενημερώσει τον ίδιο, τους παρευρισκόμενους CEOs και αρμόδιους Υπουργούς για τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει η Sunlight στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τα στοιχεία λιθίου με το gigafactory που ετοιμάζει.” και καταλήγει σημειώνοντας ακόμα ότι “ο κ. Μπίσαλας τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει γνωστό πώς η Sunlight δέχτηκε πρόταση από τη γαλλική κυβέρνηση ώστε με πακέτο κινήτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ να πραγματοποιήσει την επένδυση του gigafactory στη Γαλλία.
Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό ως προς το αν η Sunlight έχει επιλέξει την επένδυση αυτή να την πραγματοποιήσει στη Δυτική Μακεδονία ή στη Γαλλία, ή αν τελικά τα επενδυτικά σχέδια της ελληνικής βιομηχανίας τροποποιήθηκαν…”
***
Και για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το ζήτημα αυτό, στο ίδιο μέσο ενημέρωσης (Οικονομικός Ταχυδρόμος) και από τον ίδιο συντάκτη, είχε γραφτεί στις 22.1.2024 ένα θέμα με τίτλο “Απολιγνιτοποίηση: Σύννεφα στο project των επενδύσεων σε Δυτική Μακεδονία- Επιχειρήσεις, όπως η Sunlight και η Wonderplant βλέπουν εμπόδια στα επενδυτικά τους σχέδια” , όπου στις δύο πρώτες του παραγράφους γινόταν λόγος για
“Δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ευαίσθητη περιοχή των λιγνιτικών περιοχών φέρονται να κάνουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι εταιρείες αυτές, με κάποιες εξ αυτών να έχουν και πολυεθνική δραστηριότητα, αφενός αποθαρρύνονται από τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στην εφαρμογή των διοικητικών και πολεοδομικών αποφάσεων για τη χωροθέτηση των επενδύσεών τους στη Δυτική Μακεδονία και αφετέρου πιέζονται από τον διεθνή ανταγωνισμό.”
***
Έκτοτε, είχαμε την απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Αμανατίδης σε σχετική ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γ. Χριστοφορίδη, τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη επένδυση της sunlight προχωράει καλά.
Να υποθέσουμε, λοιπόν, πως προχωράει καλά επειδή ξεπεράστηκαν «οι καθυστερήσεις του ελληνικού δημοσίου»;
Μακάρι…
***
Φυσικά τίποτα ακόμα δεν φαίνεται να έχει κριθεί και πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν το επόμενο διάστημα.
Η αλήθεια όμως είναι πως η Γαλλική παρέμβαση περιπλέκει τα πράγματα και προσθέτει νέο, σημαντικό, εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας αλλά και η χώρα μας.
Ευχής έργο είναι το εμπόδιο αυτό να μην αποδειχθεί ανυπέρβλητο και να κερδίσει τελικά η Δυτική Μακεδονία…