Πιλοτικό έργο για την ανάπτυξη θερμοκηπίων στον Αετό Αμυνταίου, με τη χρήση γεωθερμίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15/2 ενέκρινε την τροποποίηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου ο δήμος να συνεργαστεί εκτός από το ΑΠΘ (όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση) και με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.
Είχε προηγηθεί ενημερωτική εκδήλωση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στον Αετό, όπου και παρουσιάστηκε το έργο, στο οποίο θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής σε αγροτικές καλλιέργειες.
Αφορά έκταση 5 στρεμμάτων για την καλλιέργεια σπαραγγιών, ενώ ζητήθηκε και ακόμη 1 στρέμμα από αγρότες για καλλιέργεια από φράουλες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος και τόνισε ότι η εν λόγω ήδη εγκεκριμένη πρόταση του ΔΣ Αμυνταίου, τροποποιείται η σύμβαση για να μπει εκτός του ΑΠΘ και η Γεωπονική του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας.
Όπως είπε, αφορά στην αξιοποίηση του υπόγειου θησαυρού στην περιοχή, το γεωθερμικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή του Αετού, όπως παρουσιάζεται ότι υπάρχει από παλαιότερη έρευνα του ΙΓΜΕ για τα γεωθερμικά πεδία. Στη Δ. Μακεδονία εντοπίζονται δύο πεδία, ένα στο Δ. Αμυνταίου και ένα στο Δ. Φλώρινας.
“Με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε χειροπιαστές προτάσεις για γεωργούς, κτηνοτρόφους και ενδιαφερόμενους επενδυτές. Απαιτείται η συλλογική συμμετοχή των επαγγελματιών και να λειτουργήσουν ή μέσω του ΤΟΕΒ ή μέσω του Συνεταιρισμού ή να δημιουργήσουν ομάδα”, είπε ο κ. Κασαπίδης, λέγοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων μέσω Δίκαιης Μετάβασης.
Το λόγο είχαν δύο καθηγητές Γεωλογίας, από το ΑΠΘ και το ΠΔΜ, τονίζοντας ότι υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος και προοπτικές εναλλακτικών μορφών απασχόλησης. Το ΠΔΜ έχει ξεκινήσει το διαγωνισμό για τα θερμοκήπια, τα οποία θα είναι επισκέψιμα σε φοιτητές, αγρότες και ανέργους.
Το έργο, όπως προσέθεσε ο κ. Β. Άμπας, έχει ενταχθεί στον ειδικό αναπτυξιακό πόρο και έχει χρονοδιάγραμμα 3 ετών.