Σύμφωνα με τον Γ.Στάσση, ήδη διεξάγονται συνομιλίες με 10 και πλέον Ομίλους για συμπράξεις και σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα, πέραν από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
Τις μεγάλες εκτάσεις γης που διαθέτει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, με σκοπό την παραγωγή ορυκτού καυσίμου, σχεδιάζει να αξιοποιήσει άμεσα η επιχείρηση για τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων.
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε αιτήσεις για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,5 GW, τα οποία πρόκειται να κατασκευάσει σε λιγνιτικές περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές αφορά την εξεύρεση των απαραίτητων «οικοπέδων» γης.
Επομένως, χάρις στις πολύ μεγάλες εκτάσεις από πρώην λιγνιτικά πεδία που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ, αλλά και τις περιοχές από ορυχεία τα οποία θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια λόγω απολιγνιτοποίησης, η εταιρεία διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Ακόμη καλύτερα, λόγω των λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν (ή λειτουργούσαν) στα συγκεκριμένα σημεία, είναι σημαντικά ενισχυμένα τα τοπικά δίκτυα σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως, τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις, δεν θα είναι τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο να συνδεθούν οι συγκεκριμένες φωτοβολταϊκές μονάδες στο σύστημα.
Τα εν λόγω πάρκα έρχονται να προστεθούν στα 4,5 GW έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ, τα οποία βρίσκονται υπό αδειοδότηση ή υπό ανάπτυξη.
Επομένως, από αυτή τη «δεξαμενή» των 6 GW, όπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση του business plan ο Γ.Στάσσης, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει έως το 2024 άλλο 1 GW εγκατεστημένης ισχύος στο υφιστάμενο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.
«Παράθυρο» για απευθείας συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ στην αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ο κ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι τιμές που «κλειδώνουν» πλέον τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, μέσω των διαγωνισμών, κινούνται κάτω από την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Κάτι που, όπως συμπλήρωσε, σημαίνει ότι κάλλιστα ένα νέο έργο μπορεί πλέον να είναι οικονομικά βιώσιμο συμμετέχοντας απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και οι θερμοηλεκτρικές μονάδες.
Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται να υπονοεί πως η στρατηγική της εταιρείας, για τουλάχιστον ένα μερίδιο της νέας «πράσινης» ισχύος, είναι να πουλά την παραγωγή του απευθείας στη χονδρεμπορική.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εν λόγω μονάδες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να λειτουργούν ακόμη πιο σύντομα, αφού θα παρέκαμπταν τη χρονοβόρα διαδικασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, για να εξασφαλίσουν τιμή αναφοράς.
Απελευθέρωση πόρων από τη συμβατική παραγωγή
Όσον αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι αρκετά έργα θα αναπτυχθούν από ίδιους πόρους της εταιρείας.
Όπως εξήγησε, με την ανακατανομή των επενδύσεων που κάνει η επιχείρηση, και οι οποίες παγίως κινούνται σε ετήσια βάση στα 700 εκατ. ευρώ, κονδύλια που πήγαιναν στη συμβατική παραγωγή (κυρίως για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των λιγνιτικών μονάδων) θα απελευθερωθούν για «πράσινες» επενδύσεις.
Ενδεικτικό είναι πως, σε σχέση με το 2019, όπου μόλις το 10% των επενδύσεων αφορούσαν τις ΑΠΕ, την επόμενη χρονιά το ποσοστό θα εκτιναχθεί στο 25%.
Η αύξηση αυτή «μεταφράζεται» σε «πράσινες» επενδύσεις τουλάχιστον 165 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι μόλις 65 εκατ. φέτος.
Επίσης, με δεδομένη την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και την ολοκλήρωση της «Πτολεμαΐδα V» το 2022 (στην κατασκευή της οποίας το 2020 θα κατευθυνθεί το 22,5% των επενδύσεων), τα επόμενα χρόνια θα απελευθερωθούν ακόμη περισσότεροι πόροι για την «πράσινη» στροφή της επιχείρησης.
Λειτουργία και διαχείριση από τη ΔΕΗ έργων που θα αναπτυχθούν μέσω συμπράξεων
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα επιδιώξει συμπράξεις με ιδιώτες.
«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με πάνω από 10 Ομίλους, από τις οποίες πολύ σύντομα θα προκύψουν ειδήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι συμπράξεις είναι πιθανό να αφορούν και την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών έργων, πέρα από αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Η «φόρμουλα» σύμπραξης θα είναι η ίδρυση εταιρειών ειδικού σκοπού. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στόχος της ΔΕΗ στο πλαίσιο τέτοιων συμπράξεων δεν είναι να διατηρήσει εσαεί μία μικρή συμμετοχή στα κοινοπρακτικά σχήματα.
«Προσδοκούμε, στην ολοκλήρωση της συνεργασίας, να έχουμε εμείς τη διαχείριση και τη λειτουργία των μονάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιθανό «διαβατήριο» τα υδροηλεκτρικά για τις συνεργασίες
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις συνεργασίες με ιδιώτες, μια φόρμουλα που φέρεται να εξετάζει η επιχείρηση είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ένα μοντέλο συνεργασίας που συζητείται με πιθανούς εταίρους είναι είτε η ανταλλαγή κάποιου υδροηλεκτρικού σταθμού με αντίστοιχης ισχύος έργα ΑΠΕ εν λειτουργία είτε η σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει υδροηλεκτρικές μονάδες και ο ιδιώτης επενδυτής τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επένδυση.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr