Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, το 1ο Καφέ πολυγλωσσίας. Το καφέ υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης στα πλαίσια του διαπολιτισμικού του προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης» σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης και με τον επιστημονικό συντονισμό της Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.
Το 1ο Καφέ πολυγλωσσίας Κοζάνης φιλοξένησε πέντε τραπέζια γλωσσών και διαλέκτων, το αλβανόφωνο, το αραβόφωνο, το κρητικό, το ποντιακό και το κοζανίτικο. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ακούσματα γλωσσών της Ινδίας και του Ιράκ χάρη στην παρουσία στο καφέ δυο φοιτητριών του ΤΕΙ Κοζάνης με καταγωγή από τις ανωτέρω χώρες. Τέλος, δεν έλειψαν και ακουστικά ερεθίσματα από τη ρώσικη και την ιαπωνική γλώσσα όσο και από το Σιατιστινό γλωσσικό ιδίωμα.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να ακούσουν ανέκδοτα και ευτράπελες συζητήσεις στην ποντιακή διάλεκτο, να απολαύσουν κρητικές μαντινάδες και κοζανίτικα μπέντια, να μυηθούν στην ινδική, ιαπωνική και ιρακινή γλώσσα και να συνευρεθούν στο ίδιο τραπέζι με μετανάστες από την Αλβανία και τη Ρωσία εισπράττοντας από πολύ κοντά γλωσσικά ερεθίσματα αυτών των γλωσσών.
Το 1ο Καφέ πολυγλωσσίας της Κοζάνης αποτελώντας μια μορφή άτυπης εκπαίδευσης και παρέχοντας την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις δυσκολίες των μεταναστών –προσφύγων στις χώρες υποδοχής τόσο σε θέματα καθημερινής προσαρμογής όσο και εκπαίδευσης είχε την τύχη και την τιμή να φιλοξενήσει και τον κ. Hideki Maruyama, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Διεθνών Ερευνών και Συνεργασιών, του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Έρευνας της Ιαπωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καλεσμένοι ήρθαν σε επαφή με πολυπολιτισμικές κουζίνες, απολαμβάνοντας μερικά τυπικά παραδοσιακά πιάτα από 5 διαφορετικούς λαούς.
Τα καφέ της πολυγλωσσίας, εκφράζοντας έναν καινούριο θεσμό, ξεκίνησαν με επιτυχία το 2013 από τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των γιορτών πολυγλωσσίας της πόλης. Σ’ αυτά οι θαμώνες γνωρίζουν τις διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές της πόλης, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους με διαφορετικές ρίζες, καταβολές και πολιτιστικές αφετηρίες, παίζουν με τους ήχους και τις λέξεις, ζουν τη μουσική των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, συζητούν και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαίδευση όλων σε έναν κόσμο αλλαγών, συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που τα φιλοξενεί. Ο λόγος απλός: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης είναι η πολυπολιτισμικότητα καθώς στα πλαίσιά του κυριαρχεί ένας μεγάλος πλουραλισμός και μία μεγάλη ποικιλία γλωσσικής και πολιτιστικής έκφρασης.
Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται ομάδες με διαφορετική εθνική προέλευση και διαφορετικές καταβολές. Συνευρίσκονται ντόπιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Καππαδόκες κι όχι μόνο. Στο Δήμο μας ζουν άνθρωποι με μνήμες και ιστορίες από τα παράλια μέχρι τα βάθη της Μ. Ασίας, παλλινοστούντες αλλά και πρόσφυγες με ποικίλες γλωσσικές διαδρομές και πολιτιστικές αναφορές. Συνυπάρχουν ξεριζωμένοι από τη Νότια Ρωσία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη μέχρι την Ανατολία και την Αρμενία αλλά και γηγενείς μαζί με Γρεβενιώτες, Ηπειρώτες, Κρήτες. Συναντάμε ακούσματα γλωσσών σαν τα ελληνικά, τα βλάχικα, τα ρώσικα, τα αρμένικα, τα τούρκικα. Διακρίνουμε διαλέκτους σαν τα ποντιακά, τα καππαδόκικα, τα κουβουκλιώτικα αλλά ακούμε και τα ιδιαίτερα τοπικά ιδιώματα της Κοζάνης, του Βελβεντού, της Σιάτιστας. Ιδιώματα που παραπέμπουν στη συνύπαρξη και στην επαφή των γλωσσών, όπως θα λέγαμε, για το σλαβομακεδονικό ιδίωμα της περιοχής μας.
Έχοντας ως στόχο τη διαπολιτισμικότητα, δηλαδή την επαφή των πολιτισμών και τη διάδρασή τους, ο Οργανισμός Αθλητισμού- Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης διοργάνωσε το 1Ο καφέ πολυγλωσσίας σχεδιάζοντας, παράλληλα, να επεκτείνει αργότερα το θεσμό και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου.
Ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης ευχαριστεί τους παρακάτω φορείς και άτυπες ομάδες πολιτών που συνέβαλαν στην επιτυχία της ανωτέρω εκδήλωσης:
Τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων Κοζάνης «Αντάμωμαν».
Τον Σύλλογο Κρητών Κοζάνης.
Τους Αλβανούς και Ρώσους μετανάστες που συνεργάζονται με την Άρσις-Κοζάνης.
Τους τρεις αραβόφωνους φοιτητές του ΤΕΙ Κοζάνης και τις καθηγήτριές τους Αγάπη Αλτίνη και Σταυρούλα Ταβουλτζίδου.
Τους Γιώργο και Βαγγελίτσα Γκιθώνα, Αγγέλα Δήμου, Βούλα Κιουμπέλη, Άννα Μαμάτσιου, Ματίνα Ντίνα, Βάσω Γκρίμπα-Κουστούδη, Θεοδώρα Κύργια, Ματίνα Μόμτσιου και Γιώργο Παφίλη, για την ποικίλη συμβολή τους στην παρουσίαση του κοζανίτικου γλωσσικού ιδιώματος.
Την ΆΡΣΙΣ Κοζάνης και τους συνεργάτες της για τη θερμή φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου της.