Στη γιορτινή αυτή μέρα της Πτολεμαϊδος, η Εκκλησιαστική, Πολιτική, Στρατιωτική ηγεσία και ο περήφανος λαός μας, αδελφωμένοι, έδωσαν το βροντερό παρόν τους για να τιμήσουν, τους ήρωες Μαχητές-Ελευθερωτές της Μακεδονίας μας, ν’ ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη τους, να τους στεφανώσουν με δάφνες, να τους δροσίσουμε με ένα δάκρυ ευγνωμοσύνης και να τους διαβεβαιώσουν, με την πληθωρική και άψογη παρέλαση των απογόνων τους, πως, “κ΄ άμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρωνες ”, εάν και όταν χρειασθεί.
Από το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 1976 οι καμπάνες των Εκκλησιών σήμαναν χαρμόσυνα, υπενθυμίζοντας στο λαό τη μεγάλη μέρα της Λευτεριάς του.
Έχουν περάσει 64 χρόνια από την ημέρα που οι καμπάνες των Εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα και η γαλανόλευκη Ελληνική σημαία κυμάτιζε σε όλα τα σπίτια της Κωμόπολης των Καϊλαρίων και όλης της περιοχής Εορδαίας και όχι μόνο.
Ήταν η 15η Οκτωβρίου 1912, όταν τα νικηφόρα Ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωναν την περιοχή μας και όχι μόνο, από τον Βάρβαρο Τούρκο κατακτητή
Στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέστηκε Πανηγυρική Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας Π, Αυγουστίνος Καντιώτης, βοηθούμενος από τον αρχιερατικό Επίτροπο, Μανάδη Νικηφόρο και τους Ιερείς της πόλης.
Ακολούθησε, στην κεντρική πλατεία, το τελετουργικό της επιμνημόσυνης δέησης, για ανάπαυση της ψυχής των γενναίων μαχητών-Ελευθερωτών μας, του 1912, για να κλίσει η σεπτή αυτή τελετή με το καταληκτικό, “ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ”.
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια , από τις, πολιτικές – στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, στο κενοτάφιο της κεντρικής πλατείας και ακολούθησε ομιλία αναφερόμενη στα Ιστορικά πολεμικά γεγονότα της περιοχής που σήμαναν τη λήξη της σκλαβιάς.
Με την τήρηση της σιγής ενός λεπτού και τον Εθνικό μας ύμνο έληξε το τελετουργικό της επιμνημόσυνης δέησης.
Ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, των συλλόγων, Προσκόπων και οδηγών για να κλίσει την παρέλαση, διμοιρία των Ενόπλων Δυνάμεων καταχειροκροτούμενη για το άψογο της εκπαίδευσης και παρουσίας της.
Στη φώτο μας και επί της εξέδρας, από αριστερά: Οι βουλευτές του, Βύζας Θεμιστοκλής (Θέμης), Αθανασιάδης Σταύρος και Βαγιάτης Ιωάννης,, ο άγνωστός μας Χ;, ο Δήμαρχός μας, Σπανίδης Ανέστης, ο Νομάρχης , Ζαρκάδας, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας, πρωτοσύγκελος, πατέρας Θεόκλητος και σημερινός μας Επίσκοπος, ο Στρατηγός Διοικητής του Α΄ Σ. Στρατού με τους επιτελείς του και πίσω, διακρίνουμε τους Δημοτικούς συμβούλους, Κυδώνα Ζήνων, Ιωαννίδη Γιώργο, Ξανθόπουλο Χάρη και προϊσταμένους διαφόρων υπηρεσιών της πόλης μας και όχι μόνο..
Σημειώνουμε, πως η Δοξολογία πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος και η εξέδρα των επισήμων, για την παρέλαση, επί της λεωφόρου (την εποχή εκείνη) 25ης Μαρτίου (μπροστά από τον ΟΤΕ).