Την τιμητική τους έχουν τα ρακοκάζανα της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας την περίοδο αυτή με την παραγωγή του τσίπουρου να βρίσκεται στο φόρτε της.
Πολλοί είναι εκείνοι, που επιλέγουν να “παίρνουν” το τσίπουρό τους με τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, διατηρώντας τα έθιμα, που κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους.
Στο ΚΑΖΑΝΙ του Δημήτρη Καζαντζίδη όλα γίνονται όπως παλιά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, καθώς για τους “μερακλήδες” η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου αποτελεί “ιεροτελεστία” με τη δυνατή φωτιά να βράζει τα στέμφυλα στο μπρούτζινο καζάνι και τον ατμό μέσω ειδικού σωλήνα να ψύχεται στη συνέχεια, να υγροποιείται και να καταλήγει σταγόνα – σταγόνα το αρωματισμένο, με γλυκάνισο, απόσταγμα στο ειδικό δοχείο όπου τα “ζωντανά” γραδόμετρα μετρούν τους αλκοολικούς βαθμούς του.
Η απόσταξη του παραδοσιακού προϊόντος είναι μία ευκαιρία για τις παρέες, που συγκεντρώνονται στα καζάνια να διασκεδάσουν, να γιορτάσουν και να δοκιμάσουν τη νέα σοδειά…
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ