Με την έντονη διαμαρτυρία του δημάρχου Βελβεντού Μανόλη Στεργίου, για το γεγονός ότι ο δήμος του δεν συμπεριλαμβάνεται σε υπουργική απόφαση που προβλέπει την αποκατάσταση κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007, συμμερίζονται υπηρεσιακοί παράγοντες του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Όπως είναι γνωστό ο δήμαρχος Βελβεντού έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε όλους τους βουλευτές του νομού Κοζάνης, ζητώντας τη συμπαράστασή τους, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όχι μόνο για το Βελβεντό, αλλά και για άλλες περιοχές του νομού, που υπέστησαν ζημιές από τον εν λόγω σεισμό, καθώς με την τριϋπουργική απόφαση λαμβάνεται μέριμνα μόνο για τη Σιάτιστα και την Καισαριά. Ο Μ. Στεργίου δήλωσε στον «Π» ότι «από μια ενδεικτική καταγραφή που κάναμε στο Βελβεντό προκύπτουν ζημιές σε περίπου εκατό σπίτια, κτίσματα και δημόσια κτίρια, από τον σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007. Ζητάμε λοιπόν να συμπεριληφθεί και ο δήμος μας στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να αρθεί η αδικία». Τόνισε μάλιστα ότι «μετά την επιστολή που έστειλα σε όλους τους βουλευτές, επικοινώνησε μαζί μου ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Νομού Κοζάνης, κ. Μπαγκλαβαρίδης, ο οποίος με διαβεβαίωσε για το δίκαιο του αιτήματος και πρότεινε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για όλες τις περιοχές του νομού Κοζάνης που υπέστησαν ζημιές; Με μία ρύθμιση σκούπα». Δήλωσε μάλιστα ότι ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Κοζάνης «προτίθεται να προωθήσει το θέμα που θέσαμε στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Αθήνα». Επίσης, ο δήμαρχος Βελβεντού, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αν κινηθούμε συντονισμένα οι φορείς θα βρούμε ευήκοα ώττα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όπου εί9ναι γενικός γραμματέας ο συμπατριώτης μας Ευάγγελος Μπαλτάς».
Στην επιστολή του προς τους βουλευτές του νομού Κοζάνης ο δήμαρχος Βελβεντού επισημαίνει:
«Όπως γνωρίζετε από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007 προκλήθηκαν ρωγμές και άλλες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, (οικίες και αποθήκες) στο Βελβεντό και στους οικισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις κτίρια που είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τον σεισμό του 1995 παρουσιάζουν εκτεταμένες βλάβες. Επειδή δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν τα κτίσματα αυτά σε έναν ενδεχόμενο νέο σεισμό και προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των δημοτών μας, ζητήσαμε τον Ιούλιο του 2007 από τον ΤΑΣ Κοζάνης, την ΥΑΣ Αθήνας και με γνωστοποίηση προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι-αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθούν οι βλάβες και η επικινδυνότητα των κτισμάτων ώστε οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν τα περαιτέρω. Από την πλευρά μας, μετά τις κατ΄ αρχήν δειγματοληπτικές αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια συνεργεία κυρίως στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, ζητήσαμε την ένταξη του δήμου μας σε πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.
Στις 18/12/2008 πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι ο δήμος Βελβεντού και πολλές ακόμα περιοχές του Νομού μας, που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007, δεν περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες περιοχές για αποκατάσταση.
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους και την υπηρεσιακή τεκμηρίωση που οδήγησαν την τριϋπουργική επιτροπή (Οικονομίας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ) να εντάξει με την 14 / Α32 / 2-12-2008 απόφασή της μόνο τις περιοχές της Σιάτιστας και της Καισαρειάς Κοζάνης στις πληγείσες περιοχές εξαιρώντας όλες τις άλλες.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στα δικά μας μέρη υπάρχουν ζημιές από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007 και χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για την ισότιμη ένταξή μας στα ευεργετικά μέτρα της παραπάνω απόφασης, όπως έγινε με τις άλλες πληγείσες περιοχές».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ