Με την κοινή παραδοχή των συμμετεχόντων πως σε επίπεδο κίνησης και καταγραφής των απόψεων για τα όσα διαδραματίζονται στη Δυτική Μακεδονία, η σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν μια ορθή πρωτοβουλία, ολοκληρώθηκε μετά από 6 ώρες η συνεδρίαση του άτυπου οργάνου το οποίο σύστησε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης.
Ο ίδιος μαζί με Αντιπεριφερειάρχες του, αρμόδιους για θέματα που συζητήθηκαν, Βουλευτές(5 εκ των 8), Δημάρχους(όχι όλων), του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, έθεσαν τους προβληματισμούς και τις θέσεις του σε μία σειρά ζητημάτων όπως οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ο υγειονομικός χάρτης, η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και η πορεία της Δίκαιης Μετάβασης.
Η συζήτηση κύλησε χωρίς κομματικές κορώνες και ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις, αλλά προφανώς και χωρίς κάποια απόφαση ή ένα κοινό κείμενο, αν και τις επόμενες ώρες αναμένεται μια ανακοίνωση συμπερασμάτων η οποία θα εκδοθεί με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, έθεσε το ζήτημα της διεκδίκησης της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, για την οποία έγινε ιδιαίτερη συζήτηση, θύμισε πως και την περίοδο που ήταν Βουλευτής κάτι τέτοιο ήταν αίτημα της περιοχής και τόνισε πως αυτή ενδεχομένως θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περισσότερους τομείς χωρίς να δημιουργηθεί κάποια νέα δομή.
Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους καταγράφηκε με ποια διαδικασία θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν από τους σταθμούς και τα Ορυχεία που κλείνουν, ενώ από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Τάσος Φούντογλου, παρουσίασε τα στοιχεία της πρώτης φάσης της μελέτης για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής με κοινό συμπέρασμα να είναι πως αρκετοί Δυτικομακεδόνες αναζητούν υπηρεσίες παροχής υγείας σε γειτονικές Περιφέρειες ή Νομούς.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν θα ανοίξει η κουβέντα από το Υπουργείο Υγείας και δεν ακολουθούμε τις αποφάσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Θεοδουλίδης, παρουσίασε το σχεδιασμό και την προοπτική του Ιδρύματος, την ανάπτυξη σε θέματα καινοτομίας, ζήτησε τη συνδρομή για τη στελέχωση με προσωπικό και καθηγητές, ενώ κουβέντα έγινε και για το μεγάλο έργο της ανάπτυξης φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ.
Οι Βουλευτές της περιοχής προσέγγισαν τα ζητήματα και ιδιαίτερα αυτό της Δίκαιης Μετάβασης από τη δική τους σκοπιά, χωρίς να έρθουν σε ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις, ενώ οι Δήμαρχοι έθεσαν ζητήματα καθυστερήσεων και ανάγκης πολλά πράγματα να τρέξουν με πιο γοργούς ρυθμούς.
Τα συνδικάτα τόνισαν πως το γεγονός της συνάντησης μόνο να προσφέρει μπορεί, έβαλαν στο τραπέζι όλα τα θέματα όπως εκφράστηκαν και από την πρόσφατη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και ζήτησαν στήριξη για την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.