Του Χρήστου Κατσίνα
Νεφρολόγου- Δ/ντή ΕΣΥ
Προέδρου ΕΙΝΔΥΜ
Τα τελευταία χρόνια καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικότητας που ισχύει στην χώρα μας και όχι μόνο. Όταν λέω μάρτυρες κυριολεκτώ. Γιατί οι συνέπειες αυτής της πραγματικότητας είναι αρνητικές για την επιβίωσή μας.
Κοινωνικά αγαθά που μέχρι χθες θεωρούσαμε δικαίωμα ενός πολίτη που ζει σε μία δημοκρατική χώρα, όπως εργασία, παιδεία, υγεία, ελευθερία, ενημέρωση βγαίνουν σιγά-σιγά από το λεξιλόγιό μας. Αντίθετα λέξεις όπως ανεργία, πείνα, ανέχεια, φτώχεια, αρρώστια το εμπλουτίζουν. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα φόβου, για να μην πω αδιαφορίας, λες και αφορούν κάποιους άλλους και όχι εμάς τους ίδιους. Εντασσόμενες λοιπόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι συζητήσεις που γίνονται για τα Νοσοκομεία. Όπως είναι γνωστό, διορισμοί σταμάτησαν να γίνονται εδώ και τρία χρόνια περίπου και ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για απολύσεις προσωπικού που εργάζεται στα Νοσοκομεία.
Προσέξτε το σενάριο. Πριν από δύο περίπου χρόνια ήταν γνωστό ότι τα Νοσοκομεία, ακόμη και βάσει των οργανογραμμάτων τους που ήταν ξεπερασμένοι, γιατί ήταν των προηγούμενων δεκαετιών και οι οποίοι δεν άλλαζαν γιατί ήταν μία διαδικασία αρκετά σύνθετη, ήταν ελλειμματικοί σε προσωπικό. Τι κάναν λοιπόν τα τζιμάνια που μας κυβερνούν; Αναπροσάρμοσαν τα οργανογράμματα αυτά και μάλιστα εν μία νυκτί, στο υπάρχον προσωπικό και έτσι θεώρησαν ότι οι οργανισμοί είναι καλυμμένοι κατά 100%. Τώρα λοιπόν συζητάνε για απολύσεις προσωπικού από τα Νοσοκομεία …….που είναι πλήρως καλυμμένα.
Ήδη είναι γνωστό ότι με αποφάσεις οριακές του ενιαίου Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου, αποφάσισαν τις συνενώσεις κλινικών και την λειτουργία τους σε ένα από τα δύο Νοσοκομεία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Όμως πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Το πιστεύω γιατί ακολουθεί το κλείσιμο Νοσοκομείων ακόμη και στην Δυτική Μακεδονία με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σκεφτείτε ότι ένα σύστημα υγείας που ήδη δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας έτσι όπως είναι διασκορπισμένο στη Δυτική Μακεδονία και έχοντας σε λειτουργία πέντε (5) Νοσοκομεία, παρά τις ελλείψεις και παρά τις προσπάθειες Ιατρικού-Νοσηλευτικού-Διοικητικού και λοιπού προσωπικού, πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί αν τα Νοσοκομεία αυτά μειωθούν σε αριθμό;
Όποιος αρρωσταίνει θα τρέχει στον μάγο της φυλής……………………
Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να τρομοκρατήσει κανέναν παρουσιάζοντας με μαύρα γράμματα το μέλλον της υγείας στην Δυτική Μακεδονία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα άλλωστε.
Επειδή διαβλέπω ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κοινωνιών που ήδη άρχισαν, θα ενταθούν με την όξυνση των προβλημάτων και θα μπούμε σε ένα παιχνίδι « γιατί εμείς και όχι αυτοί»; Πιστεύω ότι μόνο η κοινή προσπάθεια και η κοινή αντίδραση μπορούν να ανατρέψουν πολιτικές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το διαίρει και βασίλευε είναι η πρακτική που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες.
Και όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον πιο συνεπή κατά δήλωσή του μνημονιακό υπουργό, τότε είναι αντιληπτό ότι τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι. Μόνο η κοινή προσπάθεια με ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα, όπως «όχι στην υποβάθμιση της παροχής υγείας στην Δυτ. Μακεδονία, όχι στο κλείσιμο Κλινικών ή Νοσοκομείων», μπορεί να φέρουν κάποια αποτελέσματα.
Αλλιώς το μέλλον μας όσον αφορά την υγεία θα είναι ζοφερό. Θα επιζεί όποιος έχει χρήματα ή τύχη.
Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε.
Απαραίτητη είναι λοιπόν η συνεργασία εργαζομένων στην υγεία με την υπόλοιπη κοινωνία για να συντονισθούν τα βήματά μας, για να καταφέρουμε να αποκρούσουμε ό,τι αρνητικό εξεργάζονται οι κυβερνώντες και τα όργανά τους.
Αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι…
Αύγουστος 2013