Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δέχθηκε μεγάλη κριτική ότι με το Σχέδιο Αθηνά αποδυναμώνει τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία. Κριτική που έφτασε μέχρι δυναμικές κινητοποίήσεις, καταλήψεις και αποκλεισμούς οδικών αξόνων.
Η αλήθεια όμως για τις προθέσεις του Υπουργού είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό αποδείχθηκε κατ’ αρχάς από την απόφαση του να μην επαναφέρει τη βαση του 10, παρά τις ισχυρές πιέσεις της ΔΗΜΑΡ και πιο συγκεκριμένα της κυρίας Ρεπούση. Αν το έκανε θα άφηνε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας χωρίς νέους φοιτητές από την επόμενη χρονιά. Απέδειξε λοιπόν ότι στηρίζει τα Περιφερειακά ΤΕΙ, γι’ αυτό άλλωστε απέρριψε και την πρόταση του Αλεξανδρειου ΤΕΙ, που ήθελε να απορροφήσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και των Σερρών.
Η βασική μέριμνα του ήταν να εξορθολογίσει την κατανομή των Τμημάτων σε Σχολές, ώστε να ενισχύσει την ποιότητα των Σπουδών σε αυτά και κατάφερε να βρει λύση και στη Δυτική Μακεδονία, παρά τις ενδοπεριφερειακές συγκρούσεις βουλευτών και δημάρχων. Επίσης να διασφαλίσει τη συνάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με τον αναπτυξιακό, για αυτό και επέμεινε στην παραμονή των Πολυτεχνικών Τμημάτων στην Κοζάνη, τα οποία διεκδικούσαν τόσο το Αριστοτέλειο, όσο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όταν λοιπόν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξέφρασε την απροθυμία του να εντάξει τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Φλώρινας και το Αριστοτέλειο την επιθυμία του να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη τα Πολυτεχνικά Τμήματα της Κοζάνης, ο Υπουργός επέλεξε τη λύση του Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ, στο οποίο θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η στάση των δύο Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης δημιούργησε εύλογες ανησυχίες ότι θα μετέφεραν την έδρα των Τμημάτων στη συμπρωτεύουσα, ενώ βούληση και δέσμευση του Υπουργού ήταν αυτά να παραμείνουν στη Δυτική Μακεδονία και να ενισχυθούν. Γι’ αυτό εδώ προέκρινε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για Συνομοσπονδιακό Ίδρυμα, λύση που επελέγη και στα Ιόνια. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα πιλοτικό μοντέλο συνύπαρξης στο ίδιο Ίδρυμα, ενός Πανεπιστημίου και ενός ΤΕΙ, που αποτελεί μια από τις καινοτομίες του Σχεδίου Αθηνά και ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες συνεργασίες και για την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, σε συνδυασμό με την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους.
Όταν λοιπόν οι βουλευτές της Κοζάνης Παπαδόπουλος και Κουκουλόπουλος πρότειναν τη λύση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος με την απαραίτητη τεκμηρίωση, ο Υπουργός απέδειξε ότι δεν έχει εμμονές, υιοθέτησε την πρόταση, αποδεικνύοντας ότι πιστεύει στα Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας.
Η βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων, από εδώ και πέρα επαφίεται πρώτα από όλα στους Καθηγητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ πάρει πλέον απόφαση, ότι τα Ιδρύματα θα παραμείνουν στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στους αιρετούς μας εκπροσώπους, που αγωνίστηκαν να παραμείνουν εδώ τα Τμήματα. Οφείλουν πλέον να στηρίξουν το νέο καινοτόμο Ίδρυμα, πρώτα από όλα με την εξασφάλιση εστιών, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν στις πόλεις μας περισσότερους ενεργούς φοιτητές (Γιατί τι να τους κάνεις τους εισακτέους που μένουν εδώ μόνο στο πρώτο έτος). Επίσης, οφείλουν να προχωρήσουν σε συνεργασία με τους Καθηγητές μια καμπάνια ενημέρωσης απευθυνόμενοι στους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων της Περιφέρειας μας, προκειμένου να επιλέξουν να σπουδάσουν στα δικά μας Τμήματα και να μην μεταναστεύσουν προς άλλες Πολιτείες. Και μια καλή ιδέα θα ήταν αυτή καμπάνια να επεκταθεί και στους όμορους νομούς, προκειμένου να προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας..