Στα 330 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του 3ου επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας περιόδου 2014-2020, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας όμως με την άντληση πόρων από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, από το Ταμείο Συνοχής, το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” και το πρόγραμμα “Απασχόληση” εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κονδύλια που θα ανέλθουν στα 850-870 εκατομμύρια ευρών», σύμφωνα όσα δήλωσε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Κάτι σημαντικό που αναφέρθηκε τόσο από την περιφερειάρχη Γιώργο Δακή όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα η Π.Ε. Κοζάνης, παρουσιάζει μεγάλη ωριμότητα έργων, κάτι που σημαίνει ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΣΕΣ μπορεί να γίνει άμεσα.
Το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καινοτομία, την έξυπνη εξειδίκευση, την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην ολοκλήρωση των υποδομών, με προτεραιότητα στους οδικούς άξονες της Δυτικής Μακεδονίας. Έμφαση δίνεται επίσης και στην ανάπτυξη ήπιας μορφής τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία.
Το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει υπόψη του τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον εθνικό σχεδιασμό, καθώς αποτελεί κομμάτι του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και συντάχθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή και τη διεύθυνση Προγραμματισμού και με τη σύνταξή του ασχολήθηκαν πάνω από 250 άτομα, υπηρεσιακά στελέχη και μέλη επιτροπών.
Το πρόγραμμα θα υποβληθεί μέχρι 17 του μήνα στην Ε.Ε. για έλεγχο και για να πάρει την τελική έγκριση. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Σόκουτης, το πρόγραμμα αυτό συνάδει με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει συμπληρωματικότητα με το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι) και τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης που υπάρχει για τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική, που επιτρέπει τις αλλαγές σε τακτά χρονικά διαστήματα και την προσαρμογή στις εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες», όπως υπογράμμισε ο κ. Σόκουτης.
Η αναπτυξιακή στρατηγική της ΠΔΜ βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές:
Α.Οικονομία και Επιχειρηματικότητα:
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, των οικονομικών αποτελεσμάτων και του αριθμού των θέσεων εργασίας μέσα από στοχευμένη χρήση ΕΤΑΚ σε τομείς – κλάδους προτεραιότητας που αναδεικνύει η στρατηγική RIS3 στην ΠΔΜ, με τη σύνδεση και συνεργασία των ΜΜΕ μεταξύ τους, αλλά και με τους ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς και παραγωγικούς φορείς της ΠΔΜ.
-Πολυεπίπεδη ενίσχυση στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων με συγκριτικά πλεονεκτήματα ως βασικών πυλώνων επιχειρηματικότητας.
-Βελτίωση των αποτελεσμάτων της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (εθνικό και διεθνές επίπεδο) και προώθηση σε νέες δυνητικές αγορές των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων/υπηρεσιών.
Β.Υποδομές και Περιβάλλον:
-Πολυδιάστατη προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της ΠΔΜ με δράσεις εφαρμογής θεσμικών περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών μέτρησης και παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και τεχνολογιών διαχείρισης – αξιοποίησης αποβλήτων – με έμφαση στην ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση, μέσα από συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση σχεδιασμού με βάση τις αρχές της αειφορίας.
-Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του δυναμικού ΑΠΕ μέσα από την προσέλκυση βιώσιμων επενδυτικών σχημάτων, την προώθηση αποτελεσματικότερης τεχνολογίας για την μείωση των απωλειών, και τη διαχείριση ακραίων φαινομένων και κρίσεων.
-Αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των διαχρονικών ενεργειακών υποδομών και της ειδικής τεχνογνωσίας (παραγωγή – διανομή ρεύματος, τηλεθερμάνσεις κα) μέσα από τη συνδυασμένη λειτουργία δικτύων και εγκαταστάσεων .
Γ.Κοινωνικοί Τομείς και Απασχόληση:
-Βελτίωση των δομών και υποδομών υγείας και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας, μέσα από συμπληρωματικές δράσεις των προηγουμένων προγραμματικών περιόδων για την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της ΠΔΜ.
-Αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας, μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων και πρωτοβουλιών, ενεργητικών πολιτικών για ένταξη στην αγορά εργασίας ειδικών ομάδων που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης, ή/και δια βίου μάθησης, και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας ως μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας και της συλλογικής ζωής.
-Βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) και δια βίου μάθησης ποσοτικά και ποιοτικά, μέσα από τη συμπλήρωση της κτιριακής υποδομής, την πρόληψη και μείωση της σχολικής διαρροής, την ενίσχυση της συμμετοχής ειδικών ομάδων του πληθυσμού σε εκπαίδευση και προγράμματα δια βίου μάθησης και τη σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος της περιφέρειας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ