Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί –τουλάχιστον- να εφαρμοσθεί ένα υβριδικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας που –ήδη- υπάρχει στον λεγόμενο πολιτισμένο Δυτικό κόσμο όπου κύριο ρόλο θα έχει ο Γενικός Ιατρός ( βλέπε Οικογενειακός Ιατρός).
Ως εδώ καλά. Ωραίο ακούγεται. Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι σε τρία χρόνια από τώρα οι Έλληνες θα έχουν επίπεδο περίθαλψης Γερμανικού επιπέδου. Ή Βρετανικού επιπέδου. Να δούμε όμως πόσο Γερμανικό θα είναι. Γιατί με Έλληνες ασθενείς, Έλληνες συνδικαλιστές, Έλληνες γιατρούς και πάνω από όλα με Ελληνική νοοτροπία προσωπικά έχω τις αμφιβολίες μου.
Ο υπογράφων έζησε στην Αγγλία 12 χρόνια . Οι Άγγλοι είναι περήφανοι για το ΕΣΥ τους ,το περίφημο NHS(National Health Service) που καθιερώθηκε το 1946. Είναι και περήφανοι –συνήθως- ιδίως στην επαρχία με τον Οικογενειακό Ιατρό τους (General Practitioner)ο οποίος τους ξέρει από τη γέννησή τους, κρατά ένα λεπτομερέστατο αρχείο του ασθενή ,τα εμβόλια του, τις παιδικές ασθένειες ,τα όποια τυχόν χειρουργεία, την όποια τυχόν αγωγή του κτλ.
Ο ρόλος του ,όπως το σατυρίζουν πολλές φορές κι οι ίδιοι , είναι του τερματοφύλακα ( goalkeeper) , δηλαδή του φίλτρου που απλά ξεχωρίζει ποιος θα πρέπει να παραπεμφθεί στο νοσοκομείο σε ειδικό και ποιος όχι. Θα πρέπει εδώ να αναφέρω όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα την διαδικασία παραπομπής σε ειδικό γιατρό (ορθοπαιδικό,καρδιολόγο ,παιδίατρο,κτλ) για να γίνει κατανοητό πλήρως το τι θα εφαρμοστεί τελικά.
Ας πάρουμε την περίπτωση που ένας ασθενής έχει μια απλή διόγκωση στο χέρι. Θα εξεταστεί από τον γιατρό του και μετά εκείνος , ο ιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να τον δει Ορθοπαιδικός . Στη συνέχεια θα συντάξει μια επιστολή με ένα μικρό ιστορικό με το πρόβλημα και θα ζητά την γνώμη του ειδικού,Ορθοπαιδικού στην περίπτωση μας. Αφού σταλεί η επιστολή στο εγγύς νοσοκομείο , ο Ορθοπαιδικός μια ημέρα την εβδομάδα( συνήθως Τετάρτη απόγευμα ) θα ασχοληθεί με όλη αυτήν την αλληλογραφία και θα αποφασίσει σε τι ραντεβού θα μπει ο ασθενής.Ρουτίνας 3-6 μήνες, κατά προτεραιότητα 1-2 μήνες και επείγον 2-3 εβδομάδες. (!!) Κατόπιν θα απαντήσει σε ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς στο τι αποφάσισε και θα σταλούν τα ραντεβού προσωπικά σε καθέναν από τους ασθενείς στις καταχωρημένες διευθύνσεις.
Εδώ να γίνει μια παρένθεση, ο ειδικός ΔΕΝ έχει το χρόνο να ελέγξει αν τα στοιχεία του ασθενή είναι σωστά ( τηλέφωνο, διεύθυνση κτλ) και ΔΕΝ ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση του ταχυδρομείου ή την απώλεια της επιστολής. Όταν ο ασθενής λάβει την επιστολή έχει υποχρέωση να έρθει την ημέρα και την ώρα του ραντεβού και σε περίπτωση που ΔΕΝ μπορεί πρέπει να ενημερώσει τουλάχιστον 1-2 μέρες πριν. Εννοείται όμως ότι το ραντεβού θα πρέπει να ξανακλειστεί από την αρχή με ό,τι καθυστέρηση συνεπάγεται…
Επίσης , ο ασθενής τουλάχιστον αρχικά,ΔΕΝ έχει δικαίωμα επιλογής του ειδικού ,εκτός και αν το πρόβλημα είναι λίαν εξειδικευμένο οπότε και θα εξεταστεί ανάλογα από τον εκάστοτε γιατρό με την ιδιαίτερη εξειδίκευση ( πχ Ορθοπαιδικό άνω άκρου, παιδο-ορθοπαιδικό κτλ).
Αφού εξεταστεί ο ασθενής ο ειδικός θα αποφασίσει αν χρειάζεται πχ να χειρουργηθεί ( οπότε μπαίνει σε λίστα ) ή αν χρειάζεται επιπλέον εξετάσεις , τις οποίες θα του γράψει ο ειδικός( πχ υπερηχογράφημα) και ΟΤΑΝ γίνουν και ΑΦΟΥ διαβάσει το πόρισμα ο ειδικός ΘΑ ξανακαλέσει τον ασθενή και θα αποφασίσουν τι θα γίνει μετά…
Ο συνολικός χρόνος επομένως είναι κατά τη γνώμη του γράφοντος ΠΟΛΥ μεγαλύτερος για να τον δει ειδικός. Έχει την επιλογή φυσικά ο ασθενής να τον δει κάποιος ιδιώτης ειδικός , που θα του πάρει επίσκεψη 80-100 λίρες (100-120 ευρώ) ,που εάν θέλει πχ να κάνει μια μαγνητική τομογραφία θα την επιβαρυνθεί με 300 λίρες (360 ευρώ) συν το κόστος της γνωμάτευσης 80 λίρες (100 ευρώ) χωρίς να έχει και τη βεβαιότητα ότι θα πάρει πόρισμα ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ (συνήθως μετά από 1-2 μέρες). Εάν έχει ιδιωτική ασφάλεια , θα πρέπει να πληρώσει και να ζητήσει την δαπάνη από την ασφάλεια του, αλλά θα έχει σαν συνέπεια τα ασφάλιστρα του την επόμενη χρονιά να εκτοξευτούν .Μπορεί όμως η ιδιωτική ασφάλεια να κατευθύνει τον ασθενή σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ κλινική και να μην επιβαρυνθεί καθόλου, αλλά στην περίπτωση αυτή ο ασθενής σίγουρα θα πληρώνει ήδη πολλά για την ιδιωτική του ασφάλεια . Υπόψιν ότι σε ολόκληρο Λονδίνο οι ιδιωτικοί μαγνητικοί τομογράφοι είναι 2( με έναν ακόμη σύντομα) για ένα πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων.Όλα όμως τα νοσοκομεία σχεδόν διαθέτουν και εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασθενών.
Ο μέσος Άγγλος ασθενής έχει αποδεχθεί όλα τα παραπάνω και στην πλειοψηφία του έχει εμπιστοσύνη στον οικογενειακό του γιατρό ο οποίος διαθέτει αρκετά καλή κατάρτιση ,αφού είναι υποχρεωμένος να κάνει όλη την ειδικότητα του σε Νοσοκομείο ( και όχι σε Κεντρο Υγείας. Όσο λιγότερους ασθενείς στέλνει στο Νοσοκομείο , τόσο στοιχίζει λιγότερο στο ΕΣΥ τους και τόσο πιο καλά αμείβεται, δηλ. έχει κίνητρο να ΜΗΝ στέλνει ασθενείς στα νοσοκομεία.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα , στην ελληνική πραγματικότητα. Από τη μια έχουμε τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (ΕΣΥ) κι από την άλλη ,τον ΕΟΠΥΥ,που είναι ένα μωσαικό Ταμείων , ευγενών και μη ,που έχουν ενταχθεί σ’αυτό με όλες τους τις αδυναμίες και ιδιοτροπίες και την καλομαθημένη νοοτροπία που δεν λέει να αποβληθεί επιτέλους.
Αν τελικά εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ,που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και αλλαγή ονόματος, οι αλλαγές θα είναι πραγματικά πρωτοφανείς για τους ασφαλισμένους ,αλλά και τους γιατρούς.Τα ερωτήματα έιναι πάρα πολλά…
-Ο ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση όλο το 24ωρο όπως λέγεται κι αν ναι, με τι ειδικότητες άραγε θα καλύψει τα κενά το Υπουργείο;Θα έρθουν επιπλέον αγροτικοί γιατροί ,γενικοί και νοσοκομειακοί ;;Tι γνώσεις θα έχουν και τι εμπειρία ,αν συμβεί κάτι έκτακτο;Θα υπάρχει υποδομή επιπλέον για μικροεπεμβάσεις ώστε να μην αναγκάζεται να πάει κανείς στο Νοσοκομείο για ένα απλό τραύμα ή μια αλλαγή;;
-Ποιος θα αποφασίζει εάν ο ασθενής πρέπει ή όχι να παραπεμφθεί σε ειδικό; Θα το επιβαρυνθεί ο γενικός γιατρός; Κι αν το κάνει, για τις όποιες εξετάσεις θα κατηγορηθεί για υπερσυνταγογράφηση και θα του αφαιρείται η άδεια;;Και τι θα κάνει ο ασφαλισμένος;Θα απευθυνθεί στο Νοσοκομείο μαζί με τις άλλες….χιλιάδες που θα έχουν καταφύγει εκεί;;;
-Ο ειδικός γιατρός θα υπάρχει ΜΟΝΟ στο νοσοκομείο ή θα μπορεί να επιλέγει ο ασθενής πού θα πάει ,έστω με την όποια επιβάρυνση;
-Τους ήδη υπάρχοντες ειδικούς στον ΕΟΠΥΥ θα τους μετακινήσει στα εγγύς Νοσοκομεία ή θα τους …διαολοστείλει αλλού, όπου πρακτικά θα ΑΡΝΗΘΟΥΝ να πάνε ,με αποτέλεσμα την άμεση απόλυσή τους και ενδεχόμενα επίπτωση στην συνταξιοδότησή τους;;;;
Ερωτήματα άπειρα….
-Γιατί να υπάρχουν γιατροί τόσων ταχυτήτων που ούτε σε άρματα μάχης δεν υπάρχουν, μόνιμοι,αορίστου ,συμβασιούχοι;; Ποια η διαφορά του γιατρού στον ΕΟΠΥΥ(πρώην ΙΚΑ ) από το γιατρό της ΔΕΗ ή έναν ειδικό του ΕΣΥ επιμελητή Α ή Β;;Aν εξαιρεθούν οι εφημερίες, ΚΑΜΙΑ.Κι όμως οι μισθολογικές διαφορές ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
Θα πει κανείς , οι του ΕΣΥ δεν έχουν ιατρείο.Όχι όλοι πάντως…Αλήθεια;; Και τι γίνεται με αυτούς που το ασκούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ;;Και τι γίνεται με τους εκάστοτε του ΕΣΥ που έχουν κάνει την όποια κλινική που βρίσκονται τσιφλίκι τους και δεν τους ελέγχει κανείς;;;Τιμωρήθηκε κανείς ποτέ;;;Πόσο ευπρόδεκτοι θα είναι οι όποιοι ειδικοί του ΕΟΠΥΥ όταν κληθούν να δουλέψουν μαζί τους;;;
Άραγε γιατί να μην εξελίσσονται το ίδιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, όλων των ταχυτήτων ,ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας,όπως του ΕΣΥ;;
Και φτάνουμε στους ασφαλισμένους.Πόσο πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία πραγματικά , το βλέπω ΜΟΝΟ όταν θέλουν ή ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ κάτι. Δικαιούμαι λουτρά, δικαιούμαι φυσιοθεραπείες ,δικαιούμαι παπούτσια, δικαιούμαι μαγνητική ,αξονική ,ζώνη οσφυική, κολλάρο ,μπαστούνι, πατερίτσες κτλ κτλ.Μα πληρώνω εισφορές θα πει…Και τι έγινε;;Επειδή πληρώνεις εισφορές πρέπει να κάνεις 2 φορές το χρόνο φυσιοθεραπείες(επειδή είναι…δωρεάν) , να πάρεις παπούτσια λόγω…πόνου στα πόδια και να κάνεις μαγνητική σε κάθε άρθρωση ¨για να δω πώς πάω¨…Δεν λέμε προς Θεού , σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν 2 και 3 και 10 φορές..Αλλά , μαζί με τα ξερά ,καίγονται και τα χλωρά…
Κι ενώ ο κόσμος θα καεί ,οι συνδικαλιστές εξακολουθούν να …αγωνίζονται για τα δικαιώματα του Ταμείου τους.Για τα συμφέροντα ΜΟΝΟ των δικών τους συνταξιούχων και εργαζομένων.
Εγώ όμως θέλω μιαν απάντηση…Η ΔΕΗ πχ είναι στην περιοχή μας από το 1960. Δηλαδή ΔΕΝ είχε ποτέ την δυνατότητα να έχει ιδιόκτητο πολυιατρείο για τους ασφαλισμένους της που τόσο κόπτονται οι εκάστοτε συνδικαλιστές;Το ΙΚΑ επίσης ΔΕΝ είχε την δυνατότητα ;;Είναι δυνατόν ακόμα και τώρα να εξακολουθεί το Δημόσιο, εμείς οι ίδιοι , να πληρώνουμε στην ΙΔΙΑ πόλη , ενοίκιο σε ΔΥΟ πολυιατρεία για την ΙΔΙΑ υπηρεσία, τον ΕΟΠΥΥ;;;;Έχουμε τρελαθεί τελείως ;
Γιατί οι συνδικαλιστές πχ της ΔΕΗ δεν ενδιαφέρθηκαν και για τους άλλους ασφαλισμένους που για ψύλλου πήδημα τρέχουν για επιστροφές δαπάνης,παροχές κτλ στην Κοζάνη;Γιατί δηλαδή ακόμα και τώρα να γίνονται εξαιρέσεις;;Γιατί δεν ΕΝΩΘΗΚΑΝ με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές, πχ του ΙΚΑ, εκπροσώπους κτλ να γίνει κάτι κοινό;;Αφού-όπως λένε οι ίδιοι- μιλάνε με τους βουλευτές, με Υπουργούς και …λύνουν και δένουν, αυτό το τόσο απλό γιατί ΔΕΝ το ζήτησαν από τους πολιτικούς προισταμένους τους;;;
Σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα του λεγόμενου πολιτισμένου και σοβαρού κόσμου αυτά απλά ΔΕΝ θα συνέβαιναν.
Ας σκεφτούμε όλοι , ο καθένας από την πλευρά του στο μερίδιο που του ανήκει η όποια ευθύνη. Γιατί ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη γιατί φτάσαμε εδώ.Και επιτέλους, η δικαιολογία ¨δεν ήξερα¨ δεν μπορεί να υφίσταται πλέον.
Όποιος θέλει, μπορεί να ενημερωθεί και μάλιστα ΔΕΝ έχει δικαιολογία. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους βουλευτές ΟΛΩΝ των παρατάξεων που επίσης ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΙΑ δικαιολογία περί …άγνοιας. Γιατί , επιτέλους, με τη δουλειά , τα χρήματα , την περιουσία του καθένα μας ,αρκετά πειραματίστηκαν και τα θαλάσσωσαν. Με την υγεία μας , ΟΛΩΝ μας, ΟΧΙ!!!!!!!
Νεοκλής Θεοδουλίδης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός