Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε ολόκληρη σχεδόν την Εορδαία, η οποία είχε μάλιστα μεγάλη διάρκεια, με συνέπεια να προκληθούν ζημίες σε καλλιέργειες σιτηρών και οπωροκηπευτικών, ενώ μικρότερες ζημίες προκλήθηκαν αυτή τη φορά στις δενδροκαλλιέργειες της δημοτικής ενότητας Βερμίου, αν και οι παραγωγοί της συγκεκριμένης περιοχής μετρούν ακόμα τις ζημίες από την προηγούμενη σφοδρή χαλαζόπτωση που είχε πλήξει στις 6 Μαΐου τις Τοπικές Κοινότητες Πύργων και Μεσοβούνου.
Σοβαρότερες είναι οι ζημίες στα σιτηρά στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και στις γύρω τοπικές κοινότητες, όπως στην Άρδασσα, καθώς το χαλάζι ‘ξάπλωσε’ τις καλλιέργειες σιτηρών, ενώ ζημίες προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών σε άλλες κοινότητες της δημοτικής ενότητας Μουρικίου.
Οι λιγότερες ζημίες αυτή τη φορά καταγράφονται στη δημοτική ενότητα Βερμίου, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, «οι ζημίες, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο κατά την προηγούμενη χαλαζόπτωση που έπληξε αρχές Μαΐου την περιοχή του Βερμίου, καθώς αυτή τη φορά έπεφτε χαλάζι μαζί με βροχή».
Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων, Δημήτρης Σαμπακίδης, λέγοντας ότι «το προηγούμενο χαλάζι που έπεσε προξένησε σοβαρές ζημίες. Αυτή τη φορά αν και είχαμε τρία κύματα χαλαζιού, οι ζημίες ήταν λιγότερες».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πύργων, οι απανωτές καταιγίδες που σημειώνονται αυτή την εποχή και οι μεγάλες ζημίες που προξένησε η σφοδρή χαλαζόπτωση του Μαΐου, έχουν προξενήσει μεγάλη ζημία στους μηλοκαλλιεργητές και κερασοκαλλιεργητές των Πύργων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ένταξης στο πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας. «Μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των παραγωγών που αιτούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας του ΕΛΓΑ, οι οποίοι προστρέχουν στις τράπεζες για να εξασφαλίσουν την ιδία συμμετοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμπακίδης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ