Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέσσερα (4) νέα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες.
Από τα Προγράμματα αυτά, τα τρία (3) αφορούν στην εσωτερική αγορά και ένα (1) σε τρίτες χώρες, συνολικού προϋπολογισμού 12.776.236 ευρώ. Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων καλύπτεται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το Ελληνικό Κράτος και 30% από τους ιδιώτες-φορείς που συμμετέχουν.
Ειδικότερα, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που κρίνονται ως επιλέξιμα για τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:
1.Προώθηση φρέσκων φρούτων (ροδάκινο – πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά (Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, προϋπολογισμού 4.394.598 ευρώ.
2.Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για Καλάθι Προϊόντων με Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής την ΕΑΣ Καβάλας, προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ.
3.Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής την εταιρεία ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ – AGRINO, προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ.
4.Δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών ΠΟΠ/ΠΓΕ στην εσωτερική αγορά. Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, προϋπολογισμού 1.591.638 ευρώ.
Με αφορμή την υποβολή των 4 νέων Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Προώθησης αγροτικών προϊόντων ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εξωστρέφεια της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε. Έχουμε τα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να ξεχωρίσουν στις ξένες αγορές, έχουμε τους παραγωγούς που συνειδητά επενδύουν σε αυτά αλλά και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω της συμμετοχής μας στη ΕΕ, για να τους στηρίξουμε. Αυτό κάνουμε στο ΥπΑΑΤ με συνέπεια και υπευθυνότητα. Οι εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων, χρόνο με το χρόνο, αυξάνονται. Πιστεύω, πως αν συνεχίσουμε έτσι, παραγωγοί και Πολιτεία να εργαζόμαστε από κοινού, θα μειώσουμε και άλλο την ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και να κερδίσουμε μια περίοπτη θέση γι’ αυτά στο ράφι των διεθνών αγορών, ένα πρόσθετο κέρδος για τους παραγωγούς και πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία».