Στην αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, στις αγροτικές κινητοποιήσεις και το φρέσκο γάλα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον κ. Μιχάλη Ψύλο.
Ο κ. Χαρακόπουλος, ερωτηθείς για τη φορολόγηση των αγροτών σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Φέτος τα αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους εστιάζονται κυρίως στη φορολόγησή τους. Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων, δεν φορολογούνται στάνες, αποθήκες, κοτέτσια, μαντριά κ.ά.. Επιπλέον, εξορθολογίσαμε τη φορολόγηση της αγροτικής γης σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που ήταν πραγματικά ένα άχθος ασήκωτο για τους αγρότες.
Όσον αφορά στην αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών και την υπαγωγή τους στο καθεστώς των στοιχείων εσόδων-εξόδων, επικοινώνησα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων της εγκυκλίου, που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει».
Στοιχεία εσόδων-εξόδων και όχι βιβλία
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι:
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υπαγωγής των αγροτών, που θα κρατούν στοιχεία εσόδων-εξόδων στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ. Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι δεν μιλούμε για βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά για στοιχεία εσόδων-εξόδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μήνα στον λογιστή, αλλά μία φορά το χρόνο όταν κάνουν τη φορολογική τους δήλωση θα υποβάλλουν και μία κατάσταση με τα παραστατικά εσόδων-εξόδων. Να θυμίσω, επίσης, ότι οι αγρότες απαλλάσσονται για μια πενταετία του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ειδικά για τους αγρότες η προκαταβολή φόρου μειώθηκε στο μισό από 55% στο 27,5%».
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους αγρότες
Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός αναγνωρίζει ότι «οι αγρότες, όπως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εμείς διατηρούμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τους αγρότες και καταβάλλουμε προσπάθειες, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού, να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες».
Ερωτηθείς για «αιχμές του υπουργείου Ανάπτυξης» σε ό,τι αφορά το ΥπΑΑΤ, σχετικά με τις τιμές των παραγωγών και τη μείωση του κόστους, ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Και συνέχισε λέγοντας πως «το να στοχοποιείται αποκλειστικά ο Έλληνας παραγωγός για την υψηλή τιμή του γάλακτος στο ράφι αποτελεί σίγουρα έκπληξη και μάλιστα τη στιγμή που η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ερευνά τις πρόσφατες περίεργες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος». Υπογράμμισε δε ότι «ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε ανάπτυξη θα δούμε πυροβολώντας την πρωτογενή μας παραγωγή».