Σύμφωνα με την ΚτΚ, η επιμήκυνση θα ελαφρύνει τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Στο μέτωπο του επιτοκίου, η Αθήνα αναμένεται να επιδιώξει την μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.
Η επιμήκυνση των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και το κλείδωμα» του επιτοκίου αποπληρωμής είναι οι άξονες όλων των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να θέσει επισήμως το θέμα στους ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με την ΚτΚ, η επιμήκυνση τόσο των διακρατικών δανείων όσο και των πιστώσεων από τον μηχανισμό EFSF θα ελαφρύνει τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
Στο μέτωπο του επιτοκίου, η Αθήνα αναμένεται να επιδιώξει την μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.
Η κυριότερη ελληνική πρόταση θέλει το «κλείδωμα» του επιτοκίου στο 1%, σενάριο που αναμένεται να απαλλάξει την Ελλάδα από τόκους ύψους 25 δισ. σε βάθος της 50ετίας.
Σε περίπτωση απόρριψης της εν λόγω πρότασης, το δεύτερο σενάριο που θα προτείνει η Αθήνα θα προβλέπει σταθερό επιτόκιο κάτω του 1% για 15 χρόνια και επανεξέταση της κατάστασης στη συνέχεια.
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει επίσης περίοδο χάριτος 10 έως 20 ετών για την καταβολή τόκων για τα διακρατικά δάνεια από τα μέλη της ευρωζώνης, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που ισχύει για τα δάνεια του EFSF.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αναθέσουν τη αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων στην ομάδα εργασίας Euro-working Group, το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσει τις εισηγήσεις του σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Πηγή: skai.gr