Σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις, ο Κώστας Καραμανλής είπε πως αυτό που πάντα τον ενδιέφερε, ήταν η προσφορά στον τόπο και όχι η οποιαδήποτε θέση, όσο υψηλά και αν βρισκόταν αυτή.
Είναι ο πολιτικός που διαχρονικά τόλμησε και δεν πίστεψε ότι με ημίμετρα, πρόχειρους συμβιβασμούς και προσωπικές ανακωχές αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και από τα πρώτα του βήματα έδειξε να ετοιμάζεται για τις προκλήσεις και να τολμά.
Νεαρός βουλευτής ακόμα, τον Νοε. 1996 και ενώ η Ν.Δ. βρισκόταν σε κρίση λόγω των προσφάτων-τότε-εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στον Ν.Χ΄Νικολάου (Εφ.ΕΘΝΟΣ 11-11-1996) λέει: «Πρέπει να θυμόμαστε δυο βασικές παραδοχές. Ηγέτης δεν γίνεται κάποιος επειδή ο ίδιος το θέλει. Πραγματικός ηγέτης είναι εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό όχι απλώς συμπάθειας, αλλά κυρίως εμπιστοσύνης. Και ακόμα ότι ο χειρότερος σύμβουλος σ΄αυτές τις υποθέσεις είναι να βιάζεται κανείς να επισπεύδει και να αναδεικνύει εικόνα άμετρης, προσωπικής φιλοδοξίας».
Ο Κ.Καραμανλής έδειξε να μην διακατέχεται από προσωπικές φιλοδοξίες, να αποφεύγει τον λαϊκισμό, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με πολιτικούς όρους και να πρυτανεύει πάντα η λογική του εθνικού συμφέροντος.
Το τελευταίο απέδειξε με την προσωπική του γραφή και ανάγνωση σε εθνικά κυρίως θέματα, όπως το «Μακεδονικό», την (μη) ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, το σχέδιο «ΑΝΑΝ» στο Κυπριακό, τους αγωγούς πετρελαίου και Φ.Α., σε συνεργασία με την Ρωσία του Πούτιν.
Μια πολιτική που έχει καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και υπολογίσιμο εταίρο της Ε.Ε.
Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα στο παγκόσμιο στερέωμα, κυρίως οικονομικά, με την διαφαινόμενη κατάρρευση της οικονομίας, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμένει ανεπηρέαστη αυτών των γεγονότων.
Σίγουρα υπάρχει μια έντονη κρίση με διεθνή χαρακτηριστικά, φορτωμένη με «εσωτερικές» οξύτητες, που κάποιοι να την «φορτίζουν» περισσότερο με ανέξοδο λαϊκισμό, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους, επαναφέροντας επιλογές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Ευελπιστούν έτσι κάποιοι σε επιτυχίες είτε εκλογικές, είτε κυβερνητικές, ή ακόμη και προσωπικές.
Αυτού του είδους οι πρακτικές όμως έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν από τον Ελληνικό λαό, διότι έτσι δεν λύνονται προβλήματα και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα όποια τέτοια εγχειρήματα, πολύ γρήγορα ναυάγησαν.
Ίσως όμως πρέπει να σταθούμε και στα «προσωπικά» που κάποιους διακατέχουν και η αιτία να είναι η «εσωκομματική» εξουσία. Ίσως να αφορά ζητήματα προσωπικών φιλοδοξιών και η «φόρτιση» να έχει ρίζες αρκετών ετών.
Προσφάτως διαγραφείς βουλευτής και ανεξαρτητοποιηθείς πλέον, έχει διατυπώσει την άποψη για ίδρυση νέου κόμματος, αλλά αυτό ουδόλως εκπλήσσει. Έχει και στο παρελθόν-κατά το 1996-διατυπώσει την άποψη ότι «η Ν.Δ. πρέπει να επανιδρυθεί, διότι όταν την δημιούργησε ο ιδρυτής της απέβλεπε σε προσωπικούς σκοπούς»!
Μάλλον ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, είτε αγνοεί είτε αρνείται να παραδεχτεί τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας μια τιτάνια προσωπικότητα, όπως χαρακτηρίστηκε ο ιδρυτής της Ν.Δ. Κων.Καραμανλής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εφ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (11-11-1996) ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης: «Το κάνει αυτό ο εν λόγω βουλευτής, πάσχων από σοβαρό σύμπλεγμα ενοχής, διότι όταν άρχισε η ιστορική εκείνη προσπάθεια στα 1974-75 και συνεχίστηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στα 1979, ο κύριος αυτός βρισκόταν σε άλλο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο από αυτόν της Ν.Δ.! Ριζικώς αντίθετο χώρο. Στο χώρο της άκρας αριστεράς! Στο ΕΚΚΕ και μόνο γι΄αυτό δεν έπρεπε να ομιλεί…Πολύ περισσότερο δεν έπρεπε να βάζει στα χείλη του το όνομα του Κων/νου Καραμανλή».
Πόσο όμως τα σημερινά χτυπήματα κάτω από την μέση μπορεί να έχουν σχέση με υπερατλαντικούς εκβιασμούς συμφερόντων, να σχετίζονται με την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, κάτι που κάνει και την διαφορά με προηγούμενες κυβερνήσεις;
Θα υπάρξουν άραγε στελέχη που με την στάση τους θα καταστούν συμμέτοχοι σε παρασκηνιακές εξελίξεις σε βάρος του πρωθυπουργού και της χώρας γενικότερα;
Επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ο χρόνος θα δείξει!
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο νεότερος αρχηγός της «Ν.Δ.» το 1997 και δίκαια έκανε όλους να ελπίζουν ότι η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή.
Μια εποχή κατά την οποία, το κόμμα που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, θα απαλλασσόταν από την φθοροποιό εσωστρέφεια του και ως πολιτική δύναμη των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών επιλογών, θα έβγαζε την Ελλάδα από την παρακμιακή πορεία στην οποία είχαν εμπλέξει προηγούμενες κυβερνήσεις.
Θα ήταν η δύναμη εκείνη που θα ανέσυρε την χώρα από το τέλμα της μιζέριας, θυμίζοντας σε όλους πως «η Ν.Δ.» υπήρξε η παράταξη που εκσυγχρόνισε τους θεσμούς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και κατέστησε την Ελλάδα χώρα ευρωπαϊκή!
Σήμερα η κυβέρνηση της «Ν.Δ.» αντιμετωπίζει προβλήματα και η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τον πρωθυπουργό να είναι και η πλέον σοβαρή. Κρίσεις η «Ν.Δ.» αντιμετώπισε και στο παρελθόν, αλλά ένας ηγέτης όπως ο Κώστας Καραμανλής που είναι άφθαρτος πολιτικός και ιδεαλιστής, ξέρει πως οι στιγμές αυτές είναι καθοριστικής σημασίας σταθμός και ταυτόχρονα αφετηρία μιας νέας πορείας.
Κατά την περίοδο εκλογής του ως αρχηγού της «Ν.Δ.»προβλήθηκε ως ο σαραντάρης με το ευρωπαϊκό προφίλ και την βαριά κληρονομιά, ο πολιτικός της νέας ελπίδας για το αύριο, για το μεγάλο άλμα! Σήμερα ο πρωθυπουργός είναι ο ρυθμιστής και ουσιαστικά ο εγγυητής για να πάει ο τόπος μπροστά.
Τα διαπλεκόμενα πολέμησαν την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην αρχηγία της «Ν.Δ.», κάτι που ευτυχώς δεν τους βγήκε και όλα έδειξαν πως, όπως ο Καραμανλής από τα πρώτα του βήματα αντιμετώπισε τα οργανωμένα συμφέροντα, το ίδιο θα πράξει και τώρα. Όλοι αυτοί κάτι ξέρουν για να τον πολεμούν!
Στην σημερινή κατάσταση και έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, όλες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τους πολίτες δυσαρεστημένους απέναντι στην κυβέρνηση, στα κόμματα και γενικότερα στους πολιτικούς. Αισθάνονται να μην τους λένε την αλήθεια!
Αυτό είναι μια επικίνδυνη διαδρομή για την κοινωνία και υπονομεύεται πρωτίστως η δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, να λέει την αλήθεια και να δίνει προοπτική ανάπτυξης, «χτυπώντας» τα φαινόμενα διαφθοράς, ανικανότητας και γραφειοκρατίας.
Μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και από μια πολιτεία η οποία να μπορεί να εκπληρώσει τις στοιχειώδης υποχρεώσεις της απέναντι στον πολίτη.
Επειδή ο πρωθυπουργός ξέρει να παίρνει αποφάσεις, να λέει την αλήθεια και να στέλνει στη «γωνία» τους ανίκανους, ας «χτυπήσει» τα φαινόμενα διαφθοράς από όπου και αν προέρχονται, διότι είναι καταστάσεις ξένες με την δική του ιδιοσυγκρασία.
Εσφαλμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια υπήρξαν. Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθούν κάποια φαινόμενα, για τα οποία «πληρώνει» σήμερα η κυβέρνηση.
Ότι όμως και να είναι, ο πρωθυπουργός έχει την δύναμη, όπως έχει δείξει η προσωπική του διαδρομή και ξέρει να τολμά!
Στα πλαίσια αυτά βρίσκονται και οι δηλώσεις του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου με θάρρος δήλωσε για το Βατοπαίδιο: «Υποτίμησα το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα. Το λάθος είναι δικό μου και δεν το χρεώνω σε κανέναν. Μια θλιβερή ιστορία που εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία.
Καταδίκασε επίσης την δολοφονία του δεκαεξάχρονου και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση.
Η επόμενη ώρα είναι υπόθεση όλων, αλλά πρωτίστως του Κώστα Καραμανλή και της «Ν.Δ.», η οποία έχει την ιστορία, την ιδεολογία και φυσικά το δυναμικό για να γίνει ξανά πολιτικά κυρίαρχη.
Τώρα είναι η ώρα του πρωθυπουργού να τολμήσει!
Ασμανίδου Μαρία