Η ενεργειακή κρίση που προκαλεί η διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, χτύπησε ήδη την πόρτα του μεγαλύτερου καταναλωτή της χώρας, που είναι η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ που καταναλίσκει περίπου 6.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, έχει προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές στον σταθμό φυσικού αερίου της Κομοτηνής, δυναμικότητας 500 μεγαβάτ, ο οποίος από τις 6 τρέχοντος λειτουργεί με πετρέλαιο. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται ανάλογη μετατροπή και στον σταθμό του Λαυρίου, ενώ αν η κρίση με το φυσικό αέριο συνεχιστεί, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή του στρατηγικού της σχεδιασμού, καθώς οι υπόλοιποι σταθμοί φυσικού αερίου δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικής χρήσης καυσίμου. Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι «οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στους Έλληνες καταναλωτές και εντείνουν την ανασφάλεια για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια». Ο οργανωτικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ρίζος Ρίζος, δήλωσε στον «Π» ότι «επιβεβαιώνεται η πολιτική της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ζητούσε εδώ και χρόνια από τη ΔΕΗ, να σχεδιάσει ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα, ώστε να μην εξαρτάται η χώρα και η ελληνική κοινωνία από ένα καύσιμο». Στο μεταξύ, το σωματείο ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας «Σπάρτακος», υπογραμμίζει ότι «η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ανάγκασε τη ΔΕΗ εδώ και τρεις ημέρες να λειτουργεί τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με πετρέλαιο».
Ο «Π» επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτρη Λάπα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «από την ημέρα των Θεοφανείων ο σταθμός φυσικού αερίου της Κομοτηνής λειτουργεί με ντήζελ». Είπε ακόμη ότι «αν χρειαστεί θα λειτουργήσουμε με πετρέλαιο και τη μονάδα φυσικού αερίου του Λαυρίου», ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικής λειτουργίας με πετρέλαιο».
Να σημειωθεί ότι οι μονάδες φυσικού αερίου ΔΕΗ και ιδιωτών παράγουν συνολικά 2.858 μεγαβατώρες, δηλαδή το 32% της εγκατεστημένης ισχύος των θερμικών εργοστασίων. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι σε περίπτωση επιδείνωσης και παράτασης της κρίσης με το φυσικό αέριο, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Θέσαμε το θέμα αυτό στον Δ. Λάπα, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «δικαιώνεται η απόφαση της ΔΕΗ να εντάξει στο πρόγραμμά της μονάδες με λιθάνθρακα», για τις οποίες όμως ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και τοπικούς φορείς στον Αλμυρό και στη Λάρυμνα, όπου προγραμματίζεται η εγκατάστασή τους.
Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου στην Δυτική Μακεδονία, Γιώργος Αδαμίδης, άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία της ΔΕΗ για «παλινωδίες και καθυστερήσεις στην κατασκευή των λιγνιτικών σταθμών Μελίτη 2 της Φλώρινας και Πτολεμαΐδα 5». Πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας για την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στη Δυτική Ευρώπη, δικαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση μας για άμεση κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Φλώρινας». Πάντως, πρέπει αν σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού των λιγνιτικών μονάδων είναι μεγάλη, καθώς για τη Μελίτη 2 έπρεπε εδώ και τέσσερις μήνες να είχε υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, αλλά στην καθυστερημένη προκήρυξη του διαγωνισμού δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον κατασκευαστικών εταιριών. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην Πτολεμαΐδα 5, καθώς εδώ και ένα έτος έπρεπε να είχε υπογραφεί η σύμβαση, αλλά ακόμη συντάσσονται οι τεχνικοί όροι και δεν έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ