Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε για πακέτα διακοπών τα οποία χαρακτηρίζονται ως “all inclusive”. Αυτά τα πακέτα μας παρέχουν μία πολύ συμφέρουσα λύση καθώς με μία καλή συνήθως τιμή περιλαμβάνουν όλα τα γεύματα της ημέρας μας. Ιδιαίτερα δελεαστική λοιπόν προσφορά για τη τσέπη μας, όμως τι γίνεται με τα κιλά μας; Οι περισσότεροι από εμάς που μοχθούμε να κρατήσουμε τα κιλά μας σταθερά πως είναι σωστό να αντιδράσουμε όταν βρεθούμε σε ένα περιβάλλον αφθονίας γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων; Ας δούμε λοιπόν τι στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουμε στις all inclusive διακοπές μας για να μη μας περιμένει δυσάρεστη έκπληξη στη ζυγαριά μας!!
Πρωινό
Στις διακοπές μας συνήθως η ώρα που ξυπνάμε είναι λίγο πιο αργά από το σύνηθες. Έτσι συνήθως το πρωινό με το δεκατιανό γεύμα μας γίνονται ένα. Ωστόσο πρέπει να ειμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι επιλέγουμε στο πρωινό μας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ποιοτικά τρόφιμα με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αλλά και ισορροπία στις θερμίδες μας. Τι είναι λοιπόν καλό να επιλέξουμε; Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ένα τοστ με μαύρο ψωμί και τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα φρούτο εποχής ή φρυγανιές ολικής με μαρμελάδα φρούτων. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τρόφιμα λιπαρά ή τηγανητά όπως τυρόπιτες, κρουασάν και τηγανητά αυγά θα οποία θα σας προσδώσουν πολλές θερμίδες. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε επιτρέπτεψτε στον εαυτό σας μία παρασπονδία την ημέρα και αυτή στη μικρότερη δυνατή ποσότητα.
Μεσημεριανό και βραδινό
Στα all inclisive ξενοδοχεία παρέχεται πλούσιο και πλήρες μεσημεριανό αλλά και βραδινό, κυρίως σε μπουφέ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε θα είναι το πιο από τα δύο θα αποτελεί το κύριο γεύμα της ημέρας σας. Συνήθως επιλέγετε το βραδινό καθώς η ώρα του πρωινού με το μεσημεριανό είναι κοντά. Όποιο από δύο και αν είναι ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες.
Κύριο γεύμα
• Επισκεπτόμαστε το μπουφέ μόνο μία φορά. Βλέπουμε αρχικά τι επιλογές έχουμε και διαλέγουμε από αυτές αφού τα έχουμε δει όλα.
• Γεμίζουμε το πιάτο μας μόνο μία φορά.
• Ακολουθούμε το κανόνα των τετάρτων. Θέλουμε τα 2/4 του γεύματος μας να είναι σαλάτα, το ¼ πηγή πρωτεΐνης (όπως κρέας ή ψάρι) και το ¼ το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες κ.τ.λ.).
• Επιλέγουμε ψητά ή βραστά τρόφιμα.
• Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τη κρέμα γάλακτος και τη μαγιονέζα.
• Όταν έρθει η ώρα του επιδορπίου επιλέγουμε ένα από όλα και καταναλώνουμε μόνο αυτό χωρίς να παρασυρθούμε.
Δευτερεύον γεύμα
• Επιλέγουμε κάτι ελαφρύ ώστε να μην φορτώσουμε με πολλές θερμίδες την ημέρα μας.
• Καλύτερη επιλογή αποτελεί μία πλούσια σαλάτα με κάποια πηγή πρωτεινής όπως κοτόπουλο, τυρί ή τόνος κ.τ.λ..
• Άλλη επιλογή μπορεί να είναι ένα σάντσουιτς με τυροκομικά και αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά και λαχανικά.
• Μια φρουτοσαλάτα μπορεί να μας χορτάσει και να μας δόσει ισορροπία θρεπτικών συστατικών.
Συμπερασματικά αυτό που είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε είναι να έχουμε ισορροπία και μέτρο στις διακοπές μας. Όλα χωράμε αρκεί να γίνεται με λογική και σύνεση!! Και καλές διακοπές!
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com