Στην πραγματικότητα κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τις σωστές και λάθος επιλογές, εξηγεί στο protothema.gr κλινικός διαιτολόγος
Η τάση για μία πιο υγιεινή διατροφή ή την απώλεια βάρους έχει οδηγήσει στην κωδικοποίηση των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής, το κοτόπουλο και ο τόνος είναι τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αδυνατίσματος, ενώ το ψωμί παχαίνει! Η τακτική όμως αυτή έχει καταλήξει σε πολύ έντονες γενικεύσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν σε λάθος επιλογές, επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
«Στην πραγματικότητα», εξηγεί, «κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τις σωστές και λάθος επιλογές. Ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους, ακόμα και το κοτόπουλο έχει τα δικά του μυστικά. Για όσους λοιπόν επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να ελέγξουν με προσοχή την περιεκτικότητα των διατροφικών επιλογών τους σε λίπος:
Κρέας
Στην κατηγορία του κρέατος, που κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια πολλών για απώλεια βάρους, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι επιλογές ίδιες. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο κατάλληλη από το χοιρινό. Στην πραγματικότητα, πολλά μέρη του χοιρινού είναι περισσότερο άπαχα συγκριτικά με το μοσχάρι. Θα πρέπει να αποφύγετε τις μπριζόλες λαιμού για το χοιρινό και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες όπως και τις πανσέτες ή το μπέικον, αφού περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος και μπορεί να φθάσουν το 50%! Προτιμήστε το χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) με λιγότερα από 5% λιπαρά, τις χοιρινές μπριζόλες, αφού αφαιρέσετε με προσοχή το ορατό λίπος και για τους λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος, προτιμήστε τα κομμάτια από το πίσω μέρος του ζώου όπως το στρογγυλό ή το κιλότο. Επόμενη επιλογή, πιο gourmet και με λίγα περισσότερα λιπαρά είναι το φιλέτο. Τα μέρη αυτά αποτελούν μία ενδιάμεση λύση και αποτελούν μία καλή επιλογή για την κατσαρόλα ή την σχάρα. Όπως όμως και αν τα φτιάξετε, μην χρησιμοποιείτε επιπλέον λίπος για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο τους.
Κοτόπουλο
Στην περίπτωση του κοτόπουλου, τα μεγαλύτερα ποσά λίπους βρίσκονται στο δέρμα του. Όμως και η επιλογή του στήθους ή του ποδιού παρουσιάζει διαφορές. Πιο συγκεκριμένα το στήθος έχει λιγότερα από 5% λιπαρά, ενώ το μπούτι περιέχει περίπου τα διπλάσια την ίδια ποσότητα προϊόντος.
Ψάρι
Το λίπος του ψαριού, γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως και αυτό αποδίδει θερμίδες. Για την ιστορία λοιπόν, ο λιπαρός σολομός περιέχει περίπου 7 γρ λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ οι σαρδέλες περίπου 13. Ο γαύρος και το σκουμπρί περίπου 5 γραμμάρια και τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι και το καλαμάρι, λιγότερα από 2 γραμμάρια.
Δημητριακά πρωινού
Άλλη μία κατηγορία με μεγάλες διακυμάνσεις στο περιεχόμενο λίπος, είναι τα δημητριακά πρωινού. Έχουμε διαβάσει πολλές μελέτες που συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση τους με την απώλεια βάρους. Για να πετύχετε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης με λίγα λιπαρά. Προτιμήστε εκείνα με λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Προσέξτε γιατί στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε και ορισμένα δημητριακά πρωινού με περισσότερα από 20 γραμμάρια!
Κονσέρβες
Στις επιλογές της κονσέρβας, όσα τρόφιμα συντηρούνται στο λάδι, αποδίδουν αρκετές περισσότερες θερμίδες. Στο σημείο όμως αυτό, ταιριάζει το ρητό «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Όσα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συντηρούνται στην άλμη, περιέχουν υψηλά ποσά αλατιού, γεγονός μη επιθυμητό για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους».
«Ενημερωθείτε, ρωτήστε και καταλήξτε στις σωστές επιλογές. Μην γενικεύετε τις οδηγίες. Το κοτόπουλο με το δέρμα του αποδίδει πολλά λιπαρά και θερμίδες. Στα συσκευασμένα τρόφιμα διαβάστε τις ετικέτες και εστιάστε στα περιεχόμενα λιπαρά. Στα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα, τα επιπλέον λιπαρά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, βρίσκονται με την μορφή του κορεσμένου λίπους που ενοχοποιείται για αρκετά προβλήματα υγείας της εποχής μας. Φυσικά εξαίρεση αποτελεί το ψάρι, που είναι το μόνο το τρόφιμο με λιπαρά που μας δείχνουν τον δρόμο προς την υγεία!» καταλήγει ο κ. Χρύσου.