Ένας σεισμός που σημειώθηκε χτες το πρωί, αν και ασθενής, ξύπνησε χτες το πρωί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, καθώς ήταν επιφανειακός.
Σύμφωνα με το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, χτες στις 07.03 π.μ. σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση μεταξύ του όρους Άσκιο και Βογατσικού Καστοριάς. Το επίκεντρο εστιάζεται στην περιοχή του Βοΐου, πλησίον της Εράτυρας. Ωστόσο, ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός σε ολόκληρο το Βόιο, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στις Πρέσπες, στη Φλώρινα και στην Πτολεμαϊδα, ενώ πολλοί κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων.
Το Εργαστήρι Γεωφυσικής του ΑΠΘ, δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα κατοίκων που ανησύχησαν από τις πόλεις της Κοζάνης και της Καστοριάς, καθώς και από την Αστυνομία.
Η σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Πόπη Παραδεισοπούλου, δήλωσε στον «Π» ότι «είναι μία ασθενής σεισμική δόνηση, παρόμοιες καταγράφονται δεκάδες καθημερινά, χωρίς ωστόσο να εμπνέουν καμία ανησυχία. Άλλωστε, μετά τον συγκεκριμένο σεισμό δεν ακολούθησε άλλος».
Ανησυχία στη Φλώρινα
Επίσης, τακτικός επισκέπτης της Φλώρινας είναι ο Εγκέλαδος, έστω και με ασθενείς σεισμούς. Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 8 Μαΐου, αναστατώνοντας για άλλη μια φορά τους κατοίκους της περιοχής.
Ειδικότερα, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 12,34 με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλώρινας και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Ακριβώς μία ώρα αργότερα, στις 13,24 ακολούθησε πιο έντονη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις των τελευταίων μηνών, απασχολούν τους αρμόδιους της περιοχής, οι οποίοι συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας πριν από έναν μήνα, παρουσία σεισμολόγων του ΑΠΘ. Τότε είχε αποφασιστεί η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Εργαστήριο Γεωφυσικής, για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σεισμικότητα της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εγκατεστημένοι σεισμογράφοι στην περιοχή της Φλώρινας που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη πιο συστηματικής παρακολούθησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ