Θα κάνουμε μόνοι μας την αξιολόγηση, γιατί εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την «οριακή κατάσταση της αυτοδιοίκησης», δήλωσε η Β. Βρυζίδου
Έντονη είναι η ανησυχία των δημάρχων, οι οποίοι μετά τις «διαθεσιμότητες» και την «κινητικότητα», αυτή τη φορά ανησυχούν για την «αξιολόγηση των δομών των Δήμων», που παρήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς είναι σίγουροι ότι θα επιφέρει ένα νέο κύμα κατάργησης δομών και απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από οριακά.
Χτες το θέμα απασχόλησε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο καθόρισε ημερίδα στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου το ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο να καταθέσει τις απόψεις του. Ωστόσο, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και όσων επιχειρούνται με την αξιολόγηση, είναι η δήλωση της προέδρου της ΠΕΔ. Η Παρασκευή Βρυζίδου τόνισε:
«Οι αυτοδιοικητικοί βρίσκονται σε μία ιδιαίτερη αγωνία αυτό το διάστημα γιατί έχουμε εξελίξεις. Μετά τα τραγικά γεγονότα διαθεσιμότητας των υπαλλήλων και τη συζήτηση που έγινε από τις ΠΕΔ και τη ΚΕΔΕ για τον τρόπο που πρέπει να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο έρχεται στο τραπέζι και είναι η αξιολόγηση των δομών.
Επειδή σαν δήμοι φοβόμαστε ότι αυτό το βήμα θα έχει αρνητικές συνέπειες στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους, γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά και να προλάβουμε τις εξελίξεις. Να αξιολογήσουμε εμείς τις δομές μας, με τα κριτήρια βέβαια που δίνει το υπουργείο, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να γίνει ό,τι γίνει στο μέλλον, με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο και με λιγότερες ζημίες για τους εργαζόμενους και για τους δήμους.
Αυτό το θέμα θα συζητήσουμε σε ημερίδα που οργανώσαμε στις 2 Οκτωβρίου με ειδικούς, που θα μας ενημερώσουν για τα κριτήρια και τους κανόνες, ώστε να ετοιμάσουμε την αξιολόγηση των δομών μας και να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο οργανωμένοι για το καλό των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων».
Ερωτηθείσα από τον «Π» για τις κυβερνητικές προθέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση, η Β. Βρυζίδου απάντησε: «Η εμπειρία μέχρι τώρα έδειξε ότι με στόχο την εξοικονόμηση – η οποία όμως αποδείχτηκε ότι δεν προκύπτει – αντιθέτως προκύπτει ζημία από τα διάφορα μέτρα, φοβόμαστε ότι και η αξιολόγηση των δομών θα βάλει στο τραπέζι θέματα, όπως «οι εργαζόμενοι είναι πολλοί και άρα δεν χρειάζονται» ή «είναι λίγοι οι εργαζόμενοι και επομένως δεν χρειάζεται η δομή» ή «αυτή η δομή κοστίζει και αν συγχωνευτεί θα προκύψει εξοικονόμηση χρημάτων», άρα θα μας οδηγήσει τελικώς σε κλείσιμο δομών και σε απολύσεις υπαλλήλων. Επειδή λοιπόν αυτό το πράγμα το φοβόμαστε ιδιαίτερα, θέλουμε αυτά τα πράγματα που τα γνωρίζουμε πολύ καλά, να τα τεκμηριώσουμε και να αποδείξουμε ότι οι δομές που λειτουργούν σήμερα, μετά τις συγχωνεύσεις και συνενώσεις που έγιναν στους δήμους με τον «Καλλικράτη», δεν έχουν άλλα περιθώρια συρρίκνωσης. Άλλωστε δεν έχει ούτε ένα χρόνο που τελείωσαν οι κανονισμοί, οι οργανισμοί και οι συνενώσεις των επιχειρήσεων.
Τώρα λειτουργούμε με το άκρως απαραίτητο προσωπικό και με δράσεις που αν σταματήσουν, ποιος άλλος θα τις κάνει εκτός από την αυτοδιοίκηση. Θα υπάρξει τεράστιο κενό. Ως εκ τούτου τεκμηριώνουμε την αντικειμενικότητα της αξίας των δομών μας, προκειμένου να τις διασφαλίσουμε, τόσο αυτές όσο και το προσωπικό μας. Βεβαίως, αν μέσα από την αξιολόγηση προκύψει κάτι τρωτό, γιατί όχι να το καταργήσουμε ή να το διορθώσουμε».
Στο μεταξύ, η ΚΕΔΕ με έγγραφο που έστειλε σε όλους τους δήμους της χώρας, προτείνει την αξιολόγηση των δομών από την ίδια την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας: «Στόχος μας είναι η καλύτερη αναδιοργάνωση των υπαρχόντων Δομών και κατ’ επέκταση η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και η αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού και κάλυψη των κενών των Δήμων κατά την επόμενη περίοδο».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ