Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι γνωστό πως είναι ελλειμματικά. Αυτή η είδηση πλέον περνάει στα «ψηλά», καθώς στον κόσμο ακούγεται φυσιολογική και λογικό επακόλουθο μιας σχεδόν πτωχευμένης χώρας. Ωστόσο ο κόσμος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει ελλειμματικό ταμείο…
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» οι κρατικές ενισχύσεις για κάθε ένα από τα μεγάλα ταμεία για το έτος 2014 έχουν ήδη αποφασιστεί και θα μπουν στον υπό-σχεδίαση προϋπολογισμό. Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο συντάξεων και εφάπαξ και δεν έχουν σχέση με τον κλάδο υγείας (όπου εκεί προβλέπονται άλλες κρατικές επιχορηγήσεις…).
Οι αριθμοί πολλές φορές κουράζουν αλλά εδώ έχουν το ενδιαφέρον τους. Διαβάζω λοιπόν τα εξής: Το ΙΚΑ θα λάβει επιχορήγηση 807,9 εκ ευρώ (10 δις έσοδα από εισφορές έναντι 10,8 δις δαπάνες για τις συντάξεις/εφάπαξ). Ο ΟΑΕΕ θα λάβει ενίσχυση 462,7 εκ ευρώ, έχοντας 3,855 δις έσοδα από εισφορές έναντι 4,318 δις για δαπάνες συντάξεων. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα λάβει 66,2 εκ ευρώ, αφού οι εισφορές των εργαζομένων του υπολείπονται κατά αυτό το ποσό σε σχέση με τις δαπάνες συντάξεων. Το ΤΑΥΤΕΚΩ (στο οποίο υπάγονται και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ) θα λάβει συνολικά 41,4 εκ ευρώ κρατική ενίσχυση εκ των οποίων τα 9,4 εκ ευρώ είναι αποκλειστικά για τον κλάδο συντάξεων της ΔΕΗ. Οι εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ δηλαδή, υπολήπτονται κατά σχεδόν 10 εκ ευρώ από τις συντάξεις και τα εφάπαξ που δίνονται. Και τέλος το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα λάβει 91,3 εκ ευρώ αντίστοιχη κρατική ενίσχυση. Το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης για το 2014 θα είναι της τάξης των 1,750 δις.
Και αφού τελειώνω την ανάγνωση των παραπάνω εξωφρενικών στοιχείων, μένω ως νέος πολίτης αυτής της χώρας να αναρωτιέμαι: Ως πότε θα σας πληρώνουμε κύριοι; Και ποια διαστροφική λογική επιβάλει ένα ταμείο που δεν «τα βγάζει» από τις εισφορές των εργαζομένων του να πρέπει να επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο;
Η κρατική ενίσχυση του κλάδου υγείας έχει μια λογική. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί κανένας να υπολογίσει με ακρίβεια πόσα χρήματα θα χρειαστούν κάθε χρόνο. Αλλά και επειδή το αγαθό της υγείας πρέπει να παρέχεται δεδομένα από τα κράτη δικαίου. Να ενισχύουν όμως οι Έλληνες φορολογούμενοι τον κλάδο συντάξεων ορισμένων ταμείων από την τσέπη τους, είναι πέρα από κάθε λογική. Αν τα ταμεία έχουν «έλλειμμα» μπορούν να κάνουν 2 πράγματα: Να αυξήσουν τις εισφορές ή να μειώσουν το ύψος των συντάξεων. Και ένα τρίτο: Να μειώσουν τον αριθμό των συντάξεων. Όπως γίνεται παντού στον αναπτυγμένο κόσμο.
Όλοι θέλουμε την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά αυτή πρέπει να προέρθει από δίκαιες και στέρεες βάσεις. Προφανώς έχουν δίκιο και κάποιοι ασφαλισμένοι που υποστηρίζουν πως κάποιοι κομματικοί εγκάθετοι λεηλάτησαν την περιουσία και τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων όλα αυτά τα χρόνια. Ισχύει. Αν όμως ισχύει, ας τους βρει η δικαιοσύνη και ας κατάσχει ότι έχουν και δεν έχουν – μέσα ή έξω από το κράτος. Είναι όμως εντελώς εξωφρενικό να πληρώνουν οι σημερινοί έλληνες πολίτες συντάξεις ορισμένων από την τσέπη τους. Διότι και εμένα αν με κλέψει κάποιος, δεν θα ζητήσω να μου πληρώσουν κάποιοι άλλοι αυτό που μου έκλεψε. Θα ζητήσω να πιαστεί αυτός ο κάποιος και να μου επιστραφεί αυτό που μου έκλεψε.
Παύλος Κιλίντζης
Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός