Με διαδικασίες-εξπρές κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο στη Βουλή με 800 μέτρα και διατάξεις – Ιδιωτικός τομέας: 100-2.000 ευρώ σε ανέργους και χαμηλόμισθους – Δημόσιο: Κοινωνικό μέρισμα σε 64.065 ένστολους
Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 800 μέτρα και διατάξεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 θέλει να στριμώξει σε ένα μόνο άρθρο, σχεδιάζει να φέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή.
Αφού απέφυγε να γράψει τη λέξη «απολύσεις» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι υπόλοιπες διατάξεις θα καλύπτουν τα πάντα: περίπου 700 θα αφορούν αλλαγές στο γάλα και στο ψωμί, τις αδειοδοτήσεις των φαρμακείων και την τιμολόγηση των βιβλίων, ενώ άλλες 150 σε οικονομικές παροχές, μειώσεις προστίμων ή και κατάργηση φόρων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για νόμους «2 σε 1»: ό,τι καλό ή κακό μέτρο συμφωνήθηκε στο παζάρι με την τρόικα με όπλο το πλεόνασμα για τη δόση των 11 δισ. ευρώ αντισταθμίζεται από αντίμετρα που σχεδίαζε παράλληλα η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν αποδειχτεί απλώς «διάλειμμα» ή προεκλογική παγίδα για άλλα μέτρα και χαράτσια στο β’ εξάμηνο του 2014, πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και οι οικογένειές τους θα δουν έως τότε να μπαίνουν ξαφνικά κάποια λεφτά στην τσέπη τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Κοινωνικό μέρισμα σε 64.065 ένστολους
α) Χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι -νεοδιόριστοι ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης κυρίως- θα μπορούν να λάβουν το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 2.000 ευρώ ανάλογα και με την οικογενειακή τους κατάσταση.
β) Επιπλέον 64.065 ένστολοι με βασικό μισθό έως 1.500 ευρώ θα μοιραστούν εφάπαξ από 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 468 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Η παροχή αφορά:
¦ 26.525 εν ενεργεία αστυνομικούς
¦ 2.315 λιμενικούς,
¦ 1.480 του Πυροσβεστικού Σώματος και
¦ 33.745 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων οι ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, δεν υπερέβησαν τα 1.500 ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. (Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσους βρίσκονται λίγο πάνω από τα 1.500 μικτά.) Η καταβολή του θα γίνει στις 9 Μαΐου και χωρίς παρακρατήσεις, άσχετα από άλλα επιδόματα (τέκνων, κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.).
Στο πακέτο για τους ένστολους θα προστεθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα καθορίσει το ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση για να πάρουν μισθούς που κόπηκαν επί μνημονίου. Το κόστος όμως για το Δημόσιο μπορεί να εκτιναχθεί στα 500 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα κάθε χρόνο στη συνέχεια. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τότε να καλύψει μέρος τουλάχιστον της δαπάνης με άλλα ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα.
γ) Αλλα 60 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε δικαστικούς και αναδρομικά βάσει δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν μειώσεις μισθών που υπέστησαν.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
1 δισ. για να πληρωθούν χρέη του κράτους
Σε επιχειρήσεις αλλά και συνταξιούχους του Δημοσίου που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να λάβουν το εφάπαξ τους θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, πέραν των 1,8 δισ. που σχεδιαζόταν εξαρχής να δοθούν εφέτος.
Μια τέτοια ένεση ρευστότητας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος (θεωρείται δημοσιονομικά ουδέτερη με βάση το μνημόνιο) αλλά θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε καιρούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, συμπληρώνοντας και το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Σε συνδυασμό με τις επιστροφές φόρων, που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, στους επόμενους μήνες θα ρεύσουν στην αγορά συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μίνι Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αν και τα χρήματα αυτά τους τα χρωστά ήδη το κράτος, η αποπληρωμή τους αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση και να δώσει ανάσα σε 1 εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου. Ολοι αυτοί θα ωφεληθούν και από τους αυτόματους συμψηφισμούς χρεών από και προς το κράτος, που θα ελαφρυνθούν ακόμα και χωρίς να πάρουν στα χέρια τους τα χρήματα που δικαιούνται.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
100-2.000 ευρώ σε ανέργους και χαμηλόμισθους
Προς το παρόν οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων παραπέμφθηκαν στις καλένδες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Ετσι, τα υπόλοιπα νέα μέτρα είναι μάλλον θετικά για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες:
α) Μετά τις μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ζουν με τις οικογένειές τους με 500-1.500 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν στις αρχές Μαΐου εφάπαξ οικονομικό βοήθημα που θα κυμαίνεται από 200 έως 2.000 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο Γενικό Λογιστήριο τα μετράνε και τα ξαναμετράνε, καταστρώνουν διαρκώς νέα σενάρια, αλλά με βάση το τελευταίο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ότι:
¦ 500 ευρώ θα λάβουν οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα έως 7.000 ευρώ,
¦ από 1.000 ευρώ θα λάβουν οικογένειες με 2 παιδιά και εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ,
¦ τα ποσά θα φτάνουν τα 1.500 ή και τα 2.000 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (και με υψηλότερο εισόδημα).
Τα χρήματα αυτά θα είναι πέρα και ανεξάρτητα από το επίδομα των 240 ευρώ που λαμβάνουν για κάθε παιδί. Εξετάζεται μάλιστα να παραμείνουν αφορολόγητα όπως το ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι, ανάπηροι κ.ά.
β) Εμμεση αύξηση κάθε μήνα θα δουν στον μισθό τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Ετσι, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να υπολογίσουν στη μισθοδοσία από τον Ιούλιο 1% επιπλέον του ακαθάριστου μισθού, τουλάχιστον για έως 800 ευρώ μικτά τον μήνα. Πάνω από το ποσό αυτό, η αύξηση αυτή «ψαλιδίζεται» λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος που διενεργείται. Ετσι:
¦ για μικτό μισθό 700 ευρώ προκύπτει αύξηση 7 ευρώ τον μήνα ή 98 ευρώ τον χρόνο, αλλά
¦ για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η καθαρή αύξηση είναι 7,8 και όχι 10 ευρώ τον μήνα, λόγω παρακράτησης φόρου 22%.
Ωστόσο και η μικρή αυτή αύξηση ίσως σκοντάψει σε αυθαιρεσίες εργοδοτών που ήδη αντιδρούν γιατί δεν παίρνουν οι ίδιοι ολόκληρη τη μείωση του 3,9%. Για τον εργοδότη η μείωση θα είναι από 27,9% που πληρώνει σήμερα 25%. Αντίστοιχα, για τον εργαζόμενο η εισφορά από 16% θα πέσει στο 15%. Αν και το 1% που κερδίζουν οι εργαζόμενοι φαντάζει μικρό, το εποφθαλμιούν πολλοί εργοδότες τους που ήθελαν να το καρπωθούν μαζί με το υπόλοιπο 2,9% που δικαιούνται, θεωρώντας ότι για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό είναι σημαντικό ακόμα και το τελευταίο ευρώ ελάφρυνσης ανά εργαζόμενο, προκειμένου να επιβιώσουν και να μην κάνουν απολύσεις, ενώ είναι… περίπου ασήμαντο στον καθέναν απλό εργαζόμενο.
φορολογια
Χωρίς φόρο υπεραξίας κατοικίες προ του 1994
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα συμπεριληφθούν νέες ευνοϊκότερες διατάξεις που θα προβλέπουν:
α) Πρόστιμα
¦ Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
¦ Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
¦ Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται θα καθιερωθεί πλαφόν 30.000 ευρώ στο ύψος του προστίμου.
β) Συμψηφισμοί χρεών
Θα επιτρέπεται συμψηφισμός απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς τον τελευταίο. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όσα έχουν λαμβάνειν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δήμους.
γ) Κατασχέσεις
¦ Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ τον μήνα.
¦ Καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.
δ) Φόρος υπεραξίας
¦ Εξαιρούνται από τον φόρο οι πωλήσεις ακινήτων που χτίστηκαν προ του 1994. Δηλαδή στην πρώτη φάση εφαρμογής του, κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.
¦ Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στο σχέδιό της για τιμαριθμοποίηση της τιμής κτήσης, παρότι το ΔΝΤ αντιδρά γιατί, πρακτικά, έτσι θα μείνουν αφορολόγητοι σχεδόν όλοι όσοι πουλάνε σπίτια σε περίοδο κρίσης.
αγορα
Τι ισχύει για γάλα και φάρμακα
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ, επηρεάζουν σημαντικά και την τσέπη του Ελληνα καταναλωτή:
α) Γάλα: Στην Ελλάδα θεωρείται από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του από 5 σε έως 11 ημέρες, επιδιώκεται να μειωθεί το κόστος για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές, ειδικά για το αγελαδινό γάλα.
Εφόσον θα παραμένουν περισσότερες ημέρες μετά την παστερίωσή τους, ανάλογα και με την τεχνολογία «χαμηλής παστερίωσης» που χρησιμοποιεί κάθε βιομηχανία, μπορεί να εισάγεται και γάλα από Γερμανία, Ουγγαρία κ.λπ., εξέλιξη που θα ρίξει κι άλλο τις τιμές. Για να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή θεσμοθετούνται δύο νέα μέτρα:
¦ Καθιερώνεται «γάλα ημέρας», που θα μένει μόνο 1-2 μέρες στα ράφια και πρέπει να έχει καταναλωθεί 3 μέρες από την άρμεξη. Στους χρόνους αυτούς αποκλείεται να βρίσκει θέση ξένο γάλα.
¦ Καθιερώνεται το «ελληνικό σήμα» για το γάλα και άλλα προϊόντα. Οποια εταιρεία φέρει το σήμα, πιστοποιείται πως χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικό γάλα.
β) Φάρμακα: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πετάξει το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς και να ρίξουν τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έως και 30%, αλλιώς μπορεί ύστερα από τρεις μήνες να διατεθούν στα super markets. Το crash test όμως προτείνεται να είναι στημένο έτσι που θα μπορεί ίσως και μόνος του ο κλάδος να καθορίσει το αποτέλεσμα της πιλοτικής περιόδου, ώστε να ρίξει με συμφωνία μεταξύ του τις τιμές π.χ. τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε να αξιολογηθεί και να διασωθεί.
Ωφελημένοι θα βγουν από τα μέτρα οι φαρμακοποιοί που θα εισπράξουν και από τα 2,8 δισ., τα οποία θα πληρώσει το κράτος για ληξιπρόθεσμα χρέη του (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και από τους εκτεταμένους συμψηφισμούς χρεών, αφού τα φαρμακεία οφείλουν και προπληρώνουν τον ΦΠΑ πριν εξοφληθούν οι συνταγές για φάρμακα από τα Ταμεία.
γ) Κόστος ενέργειας: Εξελίξεις αναμένονται και για το πακέτο των 100-150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Το ενεργειακό «πακέτο» στόχο έχει να μην κλείσουν επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό. Μείωση στο κόστος θέρμανσης θα δουν όμως και χιλιάδες νοικοκυριά, ειδικά εάν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Αρση αδικιών για ευπαθείς ομάδες
Τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τροφή και στέγη για τους αστέγους είναι μόνο η αρχή. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες εξαγγελίες για την υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη λόγω της κρίσης.
Επίσης θα ανακοινωθούν μέτρα επιλεκτικής ενίσχυσης (προς «άρση αδικιών») ορισμένων ομάδων συνταξιούχων, όπως οι άγαμες θυγατέρες.
Αυξομειώσεις στις αποδοχές τους (π.χ. 30-60 ευρώ στις έξτρα αμοιβές για οδοιπορικά και εκτός έδρας) θα δουν από τον επόμενο μήνα κιόλας χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ώστε να παίρνουν τα ίδια όσοι επιτελούν παρεμφερές έργο.
Πηγή: protothema.gr