Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία έρχεται στις ηλικίες 45 με 55 ετών, και σηματοδοτείτε το τέλος της παραγωγικής περιόδου της γυναίκας. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο γεγονός, το οποίο μπορεί να επιφέρει διάφορες αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί πολλοί παράγοντες που σχετίζονται λοιπόν με την εμμηνόπαυση να είναι αδιάλλακτοι, ωστόσο κάποιοι μπορούν να μετατραπούν. Πως; Μέσω της υγιεινής διατροφής!!! Ας δούμε λοιπόν πως η σωστή διατροφή θα διευκολύνει τη ζωή μας κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο..
Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές οδηγίες για την εμμηνόπαυση;
• Προσέλαβε αρκετό Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό κατά τη περίοδο της εμμηνόπαυσης καθώς εξασφαλίζει την υγεία των οστών και αποτρέπει την εμφάνιση μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (2 ποτήρια (250ml) γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα και 1 κεσεδάκι γιαούρτι, όλα ημιαποβουτυρωμένα), και 2 μερίδες τυροκομικών (60g τυρί χαμηλό σε λιπαρά), καθώς και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, μικρά ψάρια με τη ραχοκοκαλιά τους.
• Εξασφάλισε την πρόσληψη σιδήρου. Κατανάλωσε τουλάχιστον 3 μικρομερίδες από τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
• Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Έχε 3 με 5 μικρομερίδες στη διατροφή σου ημερησίως.
• Κατανάλωσε αρκετά υγρά. Με την πάροδο της ηλικίας το αίσθημα της δίψας εξασθενεί. Μην ξεχνάς να έχεις επάρκεια υγρών στην καθημερινότητα σου.
• Διατήρησε φυσιολογικό βάρος. Φρόντισε το βάρος σου να κυμαίνεται μέσα στο φυσιολογικό εύρος. Το να χάσεις βάρος αν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συμβουλεύσου έναν ειδικό κλινικό διαιτολόγο για να σε βοηθήσει.
• Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Οι γυναίκες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλης σε 1 μερίδα την ημέρα το μέγιστο.
Ποια τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα;
Σε κάποια φυτικά τρόφιμα περιέχονται κάποιες ουσίες τα φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα είναι κάποιες ουσίες που επηρεάζουν την οιστρογονική λειτουργία στον οργανισμό (τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης). Οι ουσίες αυτές συναντώνται στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα ρόδια.
Τι πρέπει να αποφύγω αν είμαι στη εμμηνόπαυση;
Όταν είμαι στην εμμηνόπαυση, και ιδιαίτερα αν εμφανίζω εξάψεις, πρέπει να αποφύγω τα πικάντικο τρόφιμα, σάλτσες, μπαχαρικά και καρυκεύματα καθώς και αλκοόλ. Επίσης κατανάλωσε καφεΐνη με μέτρο, και θα αισθανθείς άμεσα καλύτερα.
Σε γενικές γραμμές η εμμηνόπαυση είναι μια φάση της ζωής μας που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μην απογοήτευσε επειδή περνάς αυτή τη φάση, μην ντρέπεσαι για αυτό θα συμβεί σε όλες μας αργά η γρήγορα, μίλα για αυτό στα άτομα που εμπιστεύεσαι και θα αισθανθείς άμεσα πολύ καλύτερα!!!
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com