Αντιδράσεις στη διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών
«Λουκέτο» έβαλαν χτες όλοι οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των ΟΤΑ, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
Εργαζόμενοι του δήμου Κοζάνης κατέβηκαν χτες το πρωί στην Αθήνα και συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ στην Κοζάνη συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητές και σχολικοί φύλακες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρει Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στις μετακινήσεις – απολύσεις εκπαιδευτικών και διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων. Στην Περιφέρεια βρέθηκε η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στους δήμους και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την υπόσταση της αυτοδιοίκησης και των δήμων. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Ν.Τ. Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Ντέτης, ενώ να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίωρο του ωραρίου η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε χτες τρίωρη στάση εργασίας.
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Η σχετική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη έγινε δεκτή ομόφωνα με το δεδομένο ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου χτες, μετά τη συνάντηση στις 2.30 μ.μ. με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω αντιδράσεις στην «επίθεση» που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από κυβέρνηση και τρόικα.
Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι «η συμφωνία με την τρόϊκα προβλέπει, έως το τέλος Ιουλίου, να μπουν σε κινητικότητα 2.400 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 2.000 από το υπουργείο Παιδείας και 50 υπάλληλοι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμεβρίου προβλέπεται να μπουν σε κινητικότητα 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί». «Συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επωμισθεί περισσότερο από το 50% της κινητικότητας», κατέληξε ο κ. Ασκούνης.
Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Π. Βρυζίδου εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στους δήμους, στους σχολικούς φύλακες και στους καθηγητές. Δήλωσε εκ προοιμίου ότι «είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι και νοιώθουμε ότι είμαστε σε μία κατάσταση καταστροφής. Τμήματα και κομμάτια των δήμων και της κοινωνίας ολόκληρης βρίσκονται στο περιθώριο και θεωρούμε ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστια δυσλειτουργία. Οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά τα δεδομένα. Οι κανόνες τέθηκαν από την κεντρική εξουσία. Προσαρμοστήκαμε και λειτουργούσαμε με πολλά κενά, με πολλές δυσκολίες, με περιορισμό πόρων με μεγάλα αδιέξοδα. Πραγματικά περιμέναμε μία επιβράβευση και μία αναγνώριση αυτής της προσπάθειας, αλλά και μία συζήτηση.
Αντί αυτού είχαμε την απάντηση η οποία ήταν ολέθρια για τους δήμους, δηλαδή να σταματήσουν μία σειρά εργαζομένων ή να μπουν σε διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να λειτουργήσουμε. Οι σημαντικές δραστηριότητες να μένουν στο κενό, να είμαστε υπόλογοι απέναντι στο νόμο γιατί δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και παράλληλα νοιώθουμε το τεράστιο αδιέξοδο των ανθρώπων που οδηγούνται στην ανεργία, η οποία ήδη είναι τεράστια στην περιοχή. Μάλιστα η ανεργία στο δημόσιο τομέα δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας».
«Σήμερα μετά το κάλεσμα των πέντε ΕΛΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε την έντονη διαμαρτυρίας μας ενάντια στις απολύσεις που γίνονται και ήταν δρομολογημένες από καιρό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ. Ο Δ. Ντέτης επισήμανε πως «η ΑΔΕΔΥ είχε πει επανειλημμένα ότι θα υπάρξουν 12.500 απολύσεις το 2013. Αυτό κάποιοι δεν το πιστεύανε, όμως είναι γεγονός και βεβαίως πολύ οδυνηρό, γι’ αυτό απαιτείται η γενική αντίδραση των εργαζομένων και του λαού».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Ζήσης Ντούντας, μιλώντας εκ μέρους των συναδέλφων του προέδρων των ΕΜΕ Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε: Θέλουμε λοιπόν να μας απαντήσουν πως θα λειτουργήσει αυτή η εκπαίδευση; Εδώ είχαμε μέχρι τον Απρίλιο είχαμε 2.500 ελλείψεις στα σχολεία. Θέλω να τονίσω ότι οι τοπικές ΕΛΜΕ που είμαστε σήμερα εδώ και η ΟΛΜΕ που έχει την ίδια ώρα πορεία στην Αθήνα, δεν δεχόμαστε ούτε μία απόλυση, ούτε μία διαθεσιμότητα, γιατί κανένας καθηγητής δεν περισσεύει, αντιθέτως τον Σεπτέμβριο θα λείπουν πολλοί από τα σχολεία».
Οι διαμαρτυρόμενοι συναρτήθηκαν με τους αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής και Εμπορίου, κ.κ. Φιλώτα Ταλίδη και Γιώργου Σβώλη, στους οποίους κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, καθώς ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής απουσίαζε στην Αθήνα.