Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται πως είναι τουλάχιστον το ίδιο αποτελεσματικά με τα τσιρότα νικοτίνης στο να βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.
Όταν οι καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, η νικοτίνη τους δημιουργεί συμπτώματα στέρησης. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν μικρές δόσεις νικοτίνης μέσω του ατμού που παράγουν, χωρίς όμως τις υπόλοιπες τοξικές καρκινογόνες ουσίες.
Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Chris Bullen, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Lancet, συνέκριναν για πρώτη φορά τις δύο αντικαπνιστικές μεθόδους. Τα τσιρότα νικοτίνης θεωρούνται ήδη δοκιμασμένη αντικαπνιστική μέθοδο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί έξι μήνες 657 καπνιστές, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα (το καθένα περιείχε περίπου 16 mg νικοτίνης), η δεύτερη τσιρότα νικοτίνης και η τρίτη εικονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα (placebo).
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα 7,3% εξ όσων χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατάφερε να κόψει το κάπνισμα, συγκριτικά με ένα 5,8% για την ομάδα με τα τσιρότα. Από αυτούς που δεν κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, το 57% όσων είχαν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατάφερε να μειώσει την ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων, ενώ μικρότερη ήταν η μείωση (41%) στην ομάδα των τσιρότων.
Σύμφωνα με τον Bullen, παρόλο που δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα τσιρότα, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους για το κόψιμο του τσιγάρου μετά από έξι μήνες, φαίνεται ωστόσο ότι τα πρώτα είναι πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να το μειώσουν, ενώ οι ίδιοι οι καπνιστές φάνηκαν πιο ενθουσιώδεις απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απ’ ότι στα τσιρότα.
Παραμένουν, ωστόσο, ακόμα αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Bullen, πρέπει να γίνουν κι άλλες, πιο μακρόχρονες μελέτες, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτές οι συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε πολλές χώρες.