Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα από τη Φλώρινα μέχρι την Κοζάνη, καθώς συνεχίζεται η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, κάνοντας αφόρητες για τους κατοίκους τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αν και χτες η μεταφερόμενη σκόνη ήταν σαφώς λιγότερη σε σχέση με το απόγευμα της περασμένης Κυριακής που έκανε την εμφάνισή της, εν τούτοις παρατηρήθηκε υπέρβαση σε αρκετούς σταθμούς μέτρησης. Υπενθυμίζεται ότι τις δύο πρώτες ημέρες σημειώθηκαν υπερβάσεις πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με τα 50μg/m3, που είναι το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής.
Χτες το πρωί η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, ωστόσο ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού. Όμως το απόγευμα επρόκειτο να σημειωθεί νέα περιβαλλοντική επιδείνωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούσαν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Ίδιο σκηνικό αναμένεται και σήμερα, δηλαδή καλύτερη η εικόνα το πρωί και επιδεινωμένη το απόγευμα. Σημειώνεται ότι η ρύπανση είναι μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και μικρότερη στα βόρεια, λόγω των ανέμων. Δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν πολύ περισσότερα από την Κοζάνη και κάτω, σε αντίθεση με τη Φλώρινα που είχε μικρότερη ρύπανση.
Πάντως, με βάση τις μέχρι χτες μετεωρολογικές προβλέψεις και εφ’ όσον δεν αλλάξει κάτι, από αύριο το Πέμπτη αναμένεται να σταματήσει η μεταφορά σκόνης από την Αφρική και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.
Χτες το πρωί η μέγιστη μέση ημερήσια τιμή σε όλους τους σταθμούς μέτρησης ήταν στα 75 μg/m3 έναντι 50 που είναι το ανώτατο όριο. Η κατάσταση αυτή αναμένονταν να επιδεινωθεί το απόγευμα. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι στην Κοιλάδα ήταν 75 μg/m3, στην Ακρινή 74, στην Μαυροπηγή 64, στα Πετρανά 56, στην Κοζάνη 36, στη Κάτω Κώμη 26. Βορειότερα η εικόνα παρουσιάζονταν βελτιωμένη με 15 μg/m3 στη Φλώρινα, 24 στο Αμύνταιο, 31 στη Βεύη, 37 στην Πτολεμαΐδα και 48 στον οικισμό της ΔΕΗ.
Το ΚΕ.ΠΕ. Δυτικής Μακεδονίας εκτιμά ότι επειδή η βασική αιτία της ρύπανσης ήταν η σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα, δεν χρειαζόταν περιοριστικά μέτρα στη ΔΕΗ, γι’ αυτό και δεν προτάθηκαν. Άλλωστε, οι επιστήμονες του Κέντρου Περιβάλλοντος υπογράμμισαν ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα οι τιμές αιωρουμένων σωματιδίων ήταν μεγαλύτερες στην Κάτω Κώμη που βρίσκεται μακριά από τους σταθμούς και τα ορυχεία, σε σχέση με τις τιμές στη Μαυροπηγή και στην Ποντοκώμη που ήταν πιο χαμηλές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ