Στην εποχή μας όλα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Επίσης επιθυμούμε να τα κάνουμε όλα εύκολα. Να βγάλουμε λεφτά γρήγορα και εύκολα, να πάρουμε προαγωγή γρήγορα και εύκολα και χάσουμε κιλά γρήγορα και εύκολα. Και σε αυτή, λοιπόν, την επιθυμία μας έρχονται οι «γρήγορες» και «εύκολες» δίαιτες να μας βοηθήσουν!! Πόσο εφικτό όμως μπορεί να είναι αυτό και το κυριότερο… Πόσο ακίνδυνο;;; Για την ακρίβεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία μας, αλλά και τα κιλά μας μακροπρόθεσμα. Ας δούμε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις επικίνδυνες δίαιτες μέσω λέξεων κλειδιών και να μείνουμε μακριά.
Λέξη κλειδί 1η: Υποκατάστατα γευμάτων
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές εταιρίες (με φυτικά προϊόντα) που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους αρκεί να αντικαταστήσουμε ένα, δύο ή όλα τα γεύματα μας με αυτά. Τα παραπάνω σκευάσματα μπορεί να μας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους αλλά δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτή την απώλεια καθώς δε μας διδάσκουν σωστές διατροφικές συνήθειες με αποτέλεσμα να πάρουμε ότι κιλά χάσαμε. Επιπρόσθετα δεν είναι πλήρη διατροφικά, αν και μπορεί να υπόσχονται πληρότητα θρεπτικών συστατικών αυτά, δεν απορροφούνται επαρκώς από το σώμα.
Λέξη κλειδί 2η: Δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες (<800 θερμίδες)
Οι υπερβολικά χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες μπορεί να αποβούν μοιραίες και για τον οργανισμό, αλλά και για τα κιλά σας μακροπρόθεσμα. Καταρχάς είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα η απώλεια στις παραπάνω δίαιτες προέρχεται από τη μυϊκή μάζα του σώματος, με το λίπος να μένει ανέπαφο. Τι σημαίνει αυτό; Η μυϊκή μάζα είναι αυτή που προκαλεί τις καύσεις στον οργανισμό. Όταν εμείς τη μειώσουμε με λάθος δίαιτα όταν σταματήσουμε τη δίαιτα με τα ίδια που τρώγαμε πριν και ήμασταν σταθερά θα πάρουμε κιλά. Επίσης το σώμα μας θα είναι πλαδαρό και η εικόνα στο σώμα μας πολύ άσχημη. Για παράδειγμα μία γυναίκα που στα 55κιλά αισθανόταν όμορφα, αν από τα 60 πάει στα 55 με λάθος δίαιτα θα έχει την αίσθηση των 60 οπτικά καθώς το λίπος της θα είναι όπως ήταν στα 60κιλά.
Λέξη κλειδί 3η: Απαγορεύονται οι συνδυασμοί υδατανθράκων με πρωτεΐνες
Όπου ακούτε κάτι παρόμοιο να μην εμπιστεύεστε τίποτα από όσα σας λένε. Μην υπάρχει καμία μα καμία λογική που να απαγορεύει τον οποιοδήποτε συνδυασμό στην διατροφή μας. Αντιθέτως πρέπει να έχουμε ποικιλία θρεπτικών συστατικών και τροφίμων καθημερινά στη διατροφή μας.
Λέξη κλειδί 4η: Δίαιτα αποτοξίνωσης
Μία από τις πιο επικίνδυνες μόδες τις εποχής. Στηρίζεται στη λογική ότι πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό μας τοξίνες για να δουλεύει καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει την ιδέα της «αποτοξίνωσης». Για να είμαστε ακριβείς ο οργανισμός αποβάλλει μέσω του ήπατος και των νεφρών όποιες ουσίες είναι βλαβερές. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα εμείς. Έτσι λοιπόν, αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί επιτάσσουν την αφαγία, ή την κατανάλωση ιδιαίτερα μικρών ποσοτήτων φαγητού.
Λέξη κλειδί 3η: Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων
Οι παραπάνω δίαιτες απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων, τους οποίους αναπληρώνουν με πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα, την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ηπατικής και νεφρικής ανεπάρκειας, και πληθώρας σοβαρών νοσημάτων. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας, συστήνεται κατανάλωση αυτών της τάξης των 50% της καθημερινή θερμιδικής κατανάλωσης, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com