Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ζητώντας να ενημερωθεί εάν προτίθεται ο Υπουργός και η κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να αποσυρθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις που ξεκινάνε φέτος από την Α Λυκείου με μοχλό την τράπεζα θεμάτων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ανησυχία και αγανάκτηση φέρνει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση, με την απόφασή της να υλοποιήσει το νόμο 4186/2013 για το «νέο λύκειο» και να θέσει σε εφαρμογή τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στην Α’ Λυκείου μέσα από την τράπεζα θεμάτων.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα σπρώξει χιλιάδες μαθητές εκτός του Λυκείου, θα τους στείλει στην ψευτοκατάρτιση των ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ, θα τα εξωθήσει στην εγκατάλειψη του σχολείου.
Ήδη φέτος, δυο μήνες πριν τις εξετάσεις και τη λήξη της σχολικής χρονιάς:
Εντοπίζεται πλήθος κενών σε εκπαιδευτικούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε όλα τα μαθήματα, ακόμη και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.
Η άρνηση της κυβέρνησης για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την ολοκλήρωση της ύλης με παιδαγωγικούς όρους. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου χωρίς προηγούμενο. Οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κυριολεκτικά να «τρέξουν την ύλη» προκειμένου –με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου- τυπικά να καλύψουν όλο τον όγκο της εξεταστέας -όπως προβλέπεται- ύλης.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά να αδυνατούν (και από την άποψη της παιδαγωγικής ούτε πρέπει) να ακολουθήσουν αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς, να πυκνώνουν τα κενά που αυτά έχουν, να εντείνονται τα φαινόμενα της παπαγαλίας, της μη αφομοίωσης της γνώσης.
Διευρύνεται ο αριθμός των μαθητών που «μένουν πίσω». Είναι τα παιδιά που ξεκινούν – έτσι κι αλλιώς- από δυσμενή κοινωνική αφετηρία και στην εκπαίδευση τους, τα παιδιά των φτωχών εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
Σημειώνουμε επίσης ότι η λεγόμενη τράπεζα θεμάτων είναι ακόμα, από τη μεριά του Υπουργείου, υπό διαμόρφωση. Κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δει και να εξασκηθεί πάνω στις νέες απαιτήσεις των ασκήσεων.
Όλα αυτά τα προβλήματα επισημαίνονται με οξύτητα από εκπαιδευτικούς φορείς, γονείς, μαθητές. Εντείνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής στο σχολείο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό και η κυβέρνηση:
•Αν προτίθενται να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να αποσυρθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις που ξεκινάνε φέτος από την Α Λυκείου με μοχλό την τράπεζα θεμάτων.
•Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να πραγματοποιηθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις αποκλειστικά ενδοσχολικού χαρακτήρα στο Λύκειο, με ευθύνη των εκπαιδευτικών και του σχολείου και με βάση τη διδαχθείσα ύλη.