Μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων, για την όσο το δυνατόν ανώδυνη αντιμετώπιση των κυβερνητικών μέτρων επεξεργάζονται οι επιχειρηματικοί φορείς.
Με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 6 μ.μ. της Δευτέρας 15 Μαρτίου με όλους τους Έμπορο-βιοτεχνικούς και Επαγγελματικούς Οργανισμούς και Φορείς του Νομού από τη μια πλευρά, και από την άλλη, τους εκπροσώπους των καταναλωτών, των εργαζομένων και υπαλλήλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σκοπός της σύσκεψης είναι να προωθηθεί από κοινού ένα «Σύμφωνο στήριξης της τοπικής οικονομίας» .
Στόχος του Συμφώνου αυτού, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χρήστος Σάββας, είναι να προωθήσουμε με κοινή βούληση όλων όσων έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν στη σύσκεψη και να απαντήσουμε δυναμικά, με δημιουργική σκέψη και λύσεις και όχι με αδράνεια και στασιμότητα στα νέα οικονομικά μέτρα που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και μάλιστα πλήττουν αποδοχές που μέχρι σήμερα αξιοποιούνται για απαραίτητες καταναλωτικές δαπάνες (όπως ο 13ος και 14ος μισθός) και απειλούν με συρρίκνωση κάθε επιχείρηση.
Εκτιμούμε, ως Σύμβουλος της Πολιτείας που είναι και η επίσημη αρμοδιότητα του Φορέα μας, ότι η συρρίκνωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης γενικά, των χιλιάδων εργαζομένων στα εργοστάσια της ΔΕΗ στην περιοχή μας, αλλά και στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας».
Προαναγγέλοντας ορισμένες από τις προτάσεις του ΕΒΕ στους φορείς που θα συμμετέχουν στη σύσκεψη της Δευτέρας, ο Χ. Σάββας είπε ότι «θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, αλλά και τη μεταποίηση όπου και όσο είναι δυνατό να απορροφήσουν, καταρχάς, εν όψει του Πάσχα και βέβαια θα εξεταστεί και για αργότερα, την αύξηση του Φ.Π.Α., απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από μία επιβάρυνση, η οποία σύμφωνα με το ύψος της ετήσιας ιδιωτικής κατανάλωσης στη χώρα μας ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ». Από την πλευρά του ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Αντώνης Σιαμπανόπουλος, σημείωσε ότι «θα προταθεί στους εμπορικούς συλλόγους η καθιέρωση εκπτώσεων όλων των καταστημάτων του νομού Κοζάνης, ώστε να αυξηθεί η περιορισμένη μετά τα μέτρα αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό θα είναι θετικό για τους καταστηματάρχες, αφού με τις εκπτώσεις θα πετύχουν μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά και θα αύξηση του τζίρου».
Ακόμη ο Χ. Σάββας δήλωσε ότι «το Επιμελητήριό μας θέτει υπόψη των αρμοδίων της κυβέρνησης με κάθε τρόπο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων μελών του, ζητώντας μέτρα που θα ενεργοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι πολλά από τα υπομνήματα με προτάσεις μας για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων ρευστότητας και οφειλών προς ΟΑΕΕ και Δ.Ο.Υ που στείλαμε, τόσο ως Επιμελητήριο νομού Κοζάνης, όσο και δια μέσου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, της κ. Κατσέλη, Απασχόλησης του κ. Λοβέρδου και άλλα , φαίνεται ότι ελήφθησαν σοβαρά υπόψη.
Η ρύθμιση που ανακοίνωσε η κ. Κατσέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, με εγγυημένα δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι σημαντική και θα δώσει ανάσα τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα ασφαλιστικά και δημόσια ταμεία.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2010, στο Εκθεσιακό Κέντρο, θα βρίσκεται ο γ.γ. Εμπορίου και Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σπυράκος, για να παρουσιάσει το νέο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ





























