ΑΝΘΙΜΟΣ ΜΠΙΤΑΚΗΣ: «Επαφές για να ξεμπλοκάρει από τη ΔΕΗ το σχέδιο τηλεθέρμανσης με βιομάζα»
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης για χώρες στις οποίες ο λιγνίτης εξοστρακίζεται, προσατατολίζονται δήμαρχοι της Ευρώπης. Το «Coal Regions in Transition Platform» αλλά και η επόμενη ημέρα τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο του φόρουμ δημάρχων από λιγνιτικές περιοχές , που έγινε προ ημερών στη Γερμανία. Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως Ελλάδα, Βουλγαρία, Βοσνία, Πολωνία, Τσεχία, προχώρησαν σε μια διακήρυξη για να προστατευθεί κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δημιουργηθεί το εν λόγω ταμείο, που θα στηρίζει μια δίκαιη μετάβαση σε μια άλλου είδους οικονομία.
Να σημειωθεί πως το 2ο Φόρουμ Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση διεξήχθη στο Weisswasser της Γερμανίας, με τη συμμετοχή των δημάρχων Αμυνταίου και Φλώρινας, Άνθιμου Μπιτάκη και Βασίλη Γιαννάκη, του πρώην δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη.Στο πλαίσιο του φόρουμ έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ανοιχτό ορυχείο του Νόχτεν και στην αποκατεστημένη περιοχή της λίμνης στο Μπόξμπεργκ, ενώ έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και επαφές.
«Ο λιγνίτης εξοστρακίζεται από την ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα, άρα θα βιώσουν ένα οικονομικό σοκ οι κοινωνίες που έχουν οικονομική δραστηριότητα από τη λιγνίτη, εξορυκτική και ενεργειακή», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π», ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. Ο ίδιος, προσέθεσε πως κάποιες χώρες όπως η Γερμανία έχουν μια δεκαετία και παραπάνω, κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Εκεί, δημιουργήθηκε λιγνιτικό ταμείο δίκαιης μετάβασης, με 42 δις ευρώ, ενώ στην Ελλάδα αυτό το ταμείο δημιουργήθηκε πέρυσι με 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 σύμφωνα με τη δομή του ταμείου θα έχει 60 εκ. ευρώ. «Εκεί θα πρέπει να προστρέξουν οι δήμοι και οι περιφέρειες για να κάνουν αυτές τις μελέτες για την περιοχή τους, ώστε να πάμε σε μια άλλη οικονομία, ώστε να πάμε τις μελέτες στην ΕΕ, της οποίας ζητάμε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο, ώστε να γίνουν έργα για να κρατήσουν θέσεις εργασίας, οικονομία και ανάπτυξη στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμυνταίου.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι δήμαρχοι ζητούν ένα ευρωπαϊκό ταμείο, πέρα από το εθνικό, με βάση τη δεινή θέση που βρίσκεται η χώρα, μιας και όσα χρήματα και να βάλουν θα είναι ελάχιστα με βάση αυτά που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες. Ο σχεδιασμός που θα κάνει η κάθε χώρα θα αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Όπως απάντησε σχετικά ο κ. Μπιτάκης, ο σχεδιασμός του Δήμου Αμυνταίου είναι ο πρωτογενής τομέας, αρδευτικά συστήματα, μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα, αναδασμοί, τουρισμός και ΑΠΕ.
Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος Αμυνταίου είναι ο πρώτος που άμεσα θα μπει στη μεγάλη κρίση γιατί άμεσα, το πρώτο εξάμηνο του ’20, κλείνουν οι δύο σταθμοί του, έχουμε ένα ανενεργό και κατεστραμμένο ορυχείο, έναν οικισμό (τους Ανάργυρους) προς μετεγκατάσταση, επιπρόσθετα υπάρχει ρήγμα από τη λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. «Είναι ένας δήμος που πρέπει να προσεχθεί από την πολιτεία και την ΕΕ. Αργήσαμε να κάνουμε σχεδιασμό, θα προστρέξουμε στο εθνικό ταμείο για να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες που είτε θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, σε Ευρωπαϊκά Κονδύλια ή σε ταμείο Άνθρακα που θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις», είπε σχετικά ο ίδιος.
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσουν τα έργα εκείνα , όπως τα αρδευτικά συστήματα, στη ζώνη Χειμαρίτιδα, Ζάζαρη και Πετρών, με 35 και 40.000 στρέμματα και να αρδευτούν, όπως και η ζώνη Βεγορίτιδας με 45.000 στρέμματα με απώτερο στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Να ξεμπλοκάρουν τα χρήματα για τη Βιομάζα στο Αμύνταιο
Εντωμεταξύ ο δήμαρχος Αμυνταίου πρόκειται να ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων στα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση που δεσμεύθηκε η ΔΕΗ ότι θα δώσει, από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, για την κατασκευή των βιολεβητών για την παραγωγή τηλεθέρμανσης από βιμάζα. «Είμαστε ο πρώτος δήμος που βάζει πλάτη στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, μιας και αποσύρονται άμεσα δύο σταθμοί και ένα ορυχείο. Η πολιτεία λέει ότι εσείς δρομολογήσατε πρώτη την απεξάρτηση από τη ΔΕΗ, με την κατασκευή βιομάζας. Η κατασκευή των βιολεβήτων από βιομάζα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση που δεσμεύθηκε η ΔΕΗ ότι θα δώσει, από τον Πόρο», τονίζει ο κ. Μπιτάκης, λέγοντας ότι πρόκειται για 3.5 εκ. ευρώ
Αν δεν προχωρήσει η χρηματοδότηση το εγχείρημα θα είναι αίολο, με τον κ. Μπιτάκη να τονίζει πως το Αμύνταιο καλύπτεται από το καινοτόμο εγχείρημα υψηλού ρίσκου της βιομάζας , κάτι δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, και μπορεί να δώσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές.