Από το υπουργείο Ενέργειας ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη η απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της μονάδας της Μελίτης, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της μονάδας. Η νέα απόφαση έχει διάρκεια 10 ετών, με την επιφύλαξη, όπως σημειώνεται των δεσμεύσεων για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το ’28 και με δεδομένο πως το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει απόσυρση της μονάδας το ’23.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
“Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης μετά από την υπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας.
Η ΑΕΠΟ υπεγράφη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης και της λήψης των γνωμοδοτήσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Η νέα ΑΕΠΟ του ΑΗΣ Μελίτης θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με την επιφύλαξη των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που προβλέπει την απόσυρση της εν λόγω μονάδας το 2023.
Στην Απόφαση αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε λήγει η ισχύς του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ), η μονάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα όρια της κοινοτικής οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Μετά την 1η Αυγούστου 2021, η μονάδα οφείλει να συμμορφωθεί επιπρόσθετα με τις νέες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές Περιορισμού της ρύπανσης που προκαλείται από την λειτουργία της, όπως προβλέπονται σε σχετική Απόφαση της ΕΕ του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση νέας ΑΕΠΟ για τη μονάδα της Μελίτης κατέστη αναγκαία μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους, με την οποία είχε ακυρωθεί η προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2018. Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο”.