Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Υπάτιο Μωυσιάδη, CEO της Wattcrop.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, δεδομένου ότι υπάρχουν ημέρες στη χώρα με περίσσευμα ενέργειας που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Όπως σχολίασε ο κ. Μωυσιάδης η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι, σημειώνοντας πως το στοίχημα είναι πως θα μπορέσουν να μεταφερθούν οι τιμές της χονδρικής στη λιανική και προσθέτοντας πως έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στο μείγμα ενέργειας, που επιφέρει είτε αρνητικές είναι μηδενικές τιμές στη χονδρική, να μεταφέρονται και στη λιανική αγορά, προκειμένου οι πολίτες να βλέπουν άμεσο αντίκτυπο στο λογαριασμό.
Στην Ελλάδα έγιναν δύο διαγωνισμοί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που δίνει κεφαλαιακή ενίσχυση και λειτουργική ενίσχυση για τα 10 χρόνια λειτουργίας. Ορίστηκαν ανάδοχοι και αφορούν 700 MW για μπαταρίες και επίκειται ακόμη ένας διαγωνισμός μέσα στο καλοκαίρι. Η χώρα μας θέλει αποθηκευτική δυναμική τουλάχιστον πενταπλάσια από το 1,5 GW που θα επιφέρουν οι εν λόγω επενδύσεις, με τον κ. Μωυσιάδη να τονίζει πως το ΕΣΕΚ είναι συντηρητικό σε αυτό το κομμάτι.
«Δεν χρειαζόμαστε επιδοτήσεις και να λειτουργεί το κράτος με επιδοματική πολιτική, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας για να λειτουργούν όλοι δυναμικά σε μια ελεύθερη αγορά», τόνισε με νόημα.
Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν από μεγάλα έργα μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, και σε περίπου 2 χρόνια θα μπουν οι πρώτες μπαταρίες στο δίκτυο, απάντησε, λέγοντας πως υπάρχει καθυστέρηση από τον ΑΔΜΗΕ ακόμη και σε έργα προτεραιότητας.
Επίσης, ο κ. Μωυσιάδης ανέφερε πως οι εταιρείες που μπορούν να συνδέσουν τέτοια έργα στο δίκτυο είναι μετρημένες και όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο δεν επιτρέπονται αλλαγές στην επόμενη διετία. «Αυτό θα αναγκάσει τους διαχειριστές την επόμενη διετία να μπει σε μεγαλύτερες περικοπές ισχύος στο δίκτυο άλλα θα πάμε σε νέα διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει σε μικρούς παραγωγούς», ανέφερε, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση θα σημαίνει αναγκαστικά μείωση.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η ενέργεια είναι δύσκολος τομέας που έχει άμεση σχέση με την πολιτική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο δίκτυο, για μικρούς και οικιακούς χρήστες δημιουργεί ζητήματα σύνδεσης στο δίκτυο, ενώ πρόβλημα υπάρχουν και για τους μεγάλες επενδυτές. «Όσοι αντέχουν θα κρατήσουν τα έργα τους ζωντανά και όσοι δεν αντέχουν δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν έτσι», καταλήγει.