Κάλεσμα για ενότητα στο δρόμο προς τις κάλπες, προς όλους τους Δυτικομακεδόνες, ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης, απευθύνει η υποψήφια Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Υπατία Κωνσταντινίδου. Η ίδια σε συνέντευξή της στον «ΠΑΛΜΟ» αναφέρεται στην απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά, στην τιμητική πρόταση της Φώφης Γεννηματά, μια πρόταση με την οποία, όπως τονίζει, τιμάται η ίδια, η γενιά της και ο τόπος της, ένας τόπος που κράτησε όρθια ενεργειακά τη χώρα μας για 65 χρόνια και συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην εκβιομηχάνισή της. Επίσης, αναφέρεται στο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ για τις ευρωεκλογές, το προσωπικό της στοίχημα, ενώ αναφέρεται και στο πρόβλημα της ανεργίας ιδίως στους νέους, στα προβλήματα των επιχειρήσεων και στη μεταλιγνιτική εποχή.
Διαβάστε αναλυτικότερα:
- Κυρία Κωνσταντινίδου είστε μια δυναμική γυναίκα που προέρχεται από το επιχειρείν, και μάλιστα από τον τεχνικό κλάδο, με διακριτή επιχειρηματική παρουσία στην περιοχή. Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και να θέσετε τον εαυτό σας στη διάθεση της κοινωνίας;
Η απόφαση δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη από αυτήν την άποψη, καθώς λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας εκ των πραγμάτων θέτω καθημερινά τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας. Κάθε άνθρωπος ο οποίος είναι ενεργός επαγγελματικά «εκθέτει» τον εαυτό του, καθώς αγωνίζεται και μάχεται καθημερινά ούτως ή άλλως. Οπότε υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι κάτι καινούριο για εμένα, είναι η καθημερινότητα μου.
Έχουμε χρέος να δηλώσουμε δυναμικά παρόν στα δημόσια πράγματα και να βάλουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις.
- Σας έγινε μια – αν μη τι άλλο – τιμητική πρόταση από την Φώφη Γεννηματά, ώστε να στελεχώσετε το Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Πως αντιδράσατε;
Είναι αλήθεια ότι όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής αιφνιδιάστηκα στην αρχή, αλλά μέσα σε λίγες ώρες αποφάσισα να απαντήσω θετικά.
Ήταν ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο μου, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά, τιμούσε τη γενιά μου και τον τόπο μας. Την γενιά που χτυπήθηκε από την κρίση όσο καμία άλλη. Τον τόπο που κράτησε όρθια ενεργειακά τη χώρα μας για 65 χρόνια και συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην εκβιομηχάνισή της.
- Γιατί υποψήφια Ευρωβουλευτής και γιατί με το Κίνημα Αλλαγής;
Οι ευρωεκλογές αφορούν πρώτιστα το μέλλον της Ευρώπης και την εκλογή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει. Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δίνουν μία ολοκληρωμένη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και περιγράφουν το όραμα μιας Ευρώπης δίκαιης για τους πολλούς και ευημερούσας. Θέσεις με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα και οι οποίες αξίζουν την προσοχή και τη στήριξη όλων.
- Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, όταν έχει εκπροσώπους στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων. Είθισται μάλιστα πολλοί από τους πολίτες να στηρίζουν συμπολίτες τους στις ευρωεκλογές ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Εσείς τι κλίμα λαμβάνετε από τις επαφές σας στην περιοχή;
Πράγματι καθημερινά εισπράττω την στήριξη των συμπολιτών μου και γενικότερα των Δυτικομακεδόνων, σε όλες τις περιοχές που έχω επισκεφθεί. Υπάρχει αποδοχή στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που ανήκει στη νέα γενιά, που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της, που δηλώνει πρόθυμος, χωρίς προσωπικό συμφέρον, να βοηθήσει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Απευθύνομαι σε όλους τους Δυτικομακεδόνες, ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης καθώς χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και πρέπει το γενικό συμφέρον να προηγείται των κομματικών επιδιώξεων.
- Έχετε θέσει κάποιο προσωπικό στοίχημα; Είτε με τη συμμετοχή σας, είτε με την ενδεχόμενη εκλογή σας.
Το προσωπικό στοίχημα συνδέεται με μια αξιοπρεπή παρουσία, που θα δηλώσει την ενεργή συμμετοχή του τόπου μας και θα έχει ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του και εξεύρεση λύσεων. Προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη μείωση εισοδήματος, με τη μαζική ανεργία, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν, καθώς και με τη ραγδαία αύξηση των νέων που μεταναστεύουν.
- Με βάση την επαγγελματική σας εμπειρία τόσο ως Μηχανικός όσο και ως Στέλεχος Τεχνικής Εταιρίας, είστε πεπεισμένη πως η Ευρώπη μπορεί να χαράξει και να εφαρμόσει πολιτικές, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και την πάταξη της ανεργίας;
Η κρίση τα τελευταία χρόνια έφερε στο φως ορισμένες αλήθειες όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη βιώνει μία περίοδο που αμφισβητείται από τους ίδιους τους λαούς της και είναι σίγουρο ότι για να προχωρήσει πρέπει να αλλάξει και να καταφέρει να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμών ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για να γίνει αυτό πρέπει οικοδομήσει ένα βιώσιμο μέλλον και να κοιτάξει σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο με αξιοπρεπείς αμοιβές και να δώσει τέλος στις εξαντλητικές πολιτικές λιτότητας της φτώχειας και της ανεργίας. Να βρει τον τρόπο να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να δώσει σαφή προσανατολισμό και κοινό όραμα στους λαούς της, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Προϋπόθεση όλων των ανωτέρω είναι η συντονισμένη προσπάθεια από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και η ουσιαστική συμμετοχή από τα κράτη-μέλη.
- Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία, επειδή ζούμε στην πρωτεύουσα της ανεργίας, ιδίως στους νέους και με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του braindrain, τι περιθώρια υπάρχουν ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; Εσείς είστε μια νέα γυναίκα που έμεινε στον τόπο που μεγάλωσε και επιχειρεί σε αυτόν. Γιατί να μείνει στην Ελλάδα σήμερα ένας νέος;
Λένε ότι είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά και παρόλα αυτά ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η μεγάλη διάρκεια της κρίσης και η διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήσαν οι ‘’προηγούμενοι’’ έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς σε αδιέξοδο.
Η χώρα μας αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές χώρες του κόσμου με πολιτιστικό υπόβαθρο και φυσικό πλούτο. Οι δυσχερείς συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά μας κάνουν να το ξεχνάμε αυτό. Οφείλουμε στη γενιά μας και στον τόπο μας να συνδεθούμε πάλι με όλα αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς ως λαό και ως χώρα , να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά πάντα με σεβασμό, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας..
- Η μεταλιγνιτική περίοδος και η ΔΕΗ βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης και η ανάγκη ευρωπαϊκών ενισχύσεων είναι ζητούμενο. Πως κρίνετε το ταμείο δίκαιης μετάβασης και τι επιπρόσθετο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση;
Η επιτυχής αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν γίνει ήδη εμφανή και θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα από τη μείωση της δραστηριότητας των Λιγνιτωρυχείων και των αντίστοιχων Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι το πιο σημαντικό θέμα για την περιοχή μας. Η δημιουργία του «Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» το 2018 είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει εγκριθεί ακόμη η δημιουργία του αντίστοιχου Ταμείου. Θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις πρώτες διεκδικήσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη (Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία). Η διαμόρφωση μιας ισχυρής ομάδας πίεσης είμαι βέβαιη πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Εδώ όμως πρέπει να επισημάνω την ανάγκη να υπάρξει αφενός ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σταδιακής απόσυρσης των αυτών και αφετέρου η άμεση εκπόνηση σοβαρών μελετών για τα αναπτυξιακά έργα που θα πρέπει να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και σε άλλα συναφή Ταμεία (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.)
- Τέλος: Γιατί να ψηφίσει κάποιος την Υπατία Κωνσταντινίδου στις εκλογές της 26ης Μαΐου;
Με τη στήριξη στο πρόσωπο μου και την ψήφο των πολιτών, στηρίζεται ένας άνθρωπος που έχει διάθεση να προσφέρει, ένας άνθρωπος με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γενικότερα. Η υποψηφιότητα μου παρακινεί και άλλους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο της ενασχόλησης με τα κοινά, για να μπορούν να παρθούν αποφάσεις από εμάς και όχι χωρίς εμάς.