Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Παύλο Γερουλάνο Βουλευτή και Υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα της περιοχής, αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση και στα προβλήματά της, σημειώνοντας πως η Δυτική Μακεδονία περνάει βίαια στον εν λόγω κύκλο αλλαγής, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει τοπικός μηχανισμός. Λ.χ. μια σύμπραξη του πανεπιστημίου, με το Επιμελητήριο και τον τοπικό δήμο κ.ο.κ.
«Στην Ελλάδα ο κάθε φορέας πηγαίνει παίρνει ένα κονδύλιο και κάνει ότι θέλει ατομικά. Έτσι αντί να χτίζεται κάτι για την περιοχή, δημιουργούνται μικρά παράκεντρα. Αν δεν είσαι μέρος αυτού, μετά από λίγο αναγκάζεσαι να φύγεις από την περιοχή. Έτσι, άδειασαν όχι μόνο η Δ. Μακεδονία, αλλά πολλές περιοχές, γιατί δεν υπάρχουν ατομικά προγράμματα ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την κρίση που περνάει η Δ. Μακεδονία, σημείωσε πως δεν υπήρχε ποτέ εναλλακτική πολιτική, δεν υπάρχουν τουριστική πολιτική που μπορούν να αναδειχθούν, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τη βιασύνη στροφής προς τις ΑΠΕ, τη στιγμή που επιταχύνθηκε η παραγωγή από ΑΠΕ, χωρίς να δοθεί στην κοινωνία η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα, έχοντας ποσοστό στις ΑΠΕ.
Πρότεινε δε, ένα 20% να πάει στις τοπικές κοινωνίες, ενώ μιλώντας για την Πτολεμαΐδα, σημείωσε πως το κέρδος από τις ΑΠΕ δεν ήρθε στους κατοίκους, είτε για να ποτίζουν φτηνά τα χωράφια τους, να δίνουν τζάμπα ενέργεια σε φτωχά νοικοκυριά κ.ο.κ. Πρόταση του ιδίου είναι οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν, να δώσουν χερσαία αντισταθμιστικά, ώστε να αρχίσουν να παράγουν πλούτο για την κοινωνία, μέσω πρακτικό λύσεων ώστε οι ΑΠΕ να λειτουργήσουν προ όφελος των κατοίκων.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσπάθειας ανάδειξης των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό. «Γιατί να μην τα ελληνικά ροδάκινα στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου;», αναρωτήθηκε. Επίσης για τον τουρισμό, απάντησε πως η Δ. Μακεδονία είναι εξαιρετικός προορισμός για τουρισμό περιπέτειας και χρειάζονται εξειδικευμένοι σύμβουλοι για αυτό.
Στα κομματικά, ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως αυτό που εμπνέει αρχικά είναι η μεγάλη ιδέα, σημειώνοντας πως το όραμά του έχει κατατεθεί προ 7ετίας αναφορικά με τη διοίκηση της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση παίρνουμε υψηλά ποσοστά», είπε επίσης.
«Ο κόσμος που είναι διαθέσιμος για να πάει μπροστά ο τόπος, υπάρχει», είπε ακόμη. Ερωτηθείς για το τι φταίει που δεν ξεπερνούν σε ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως υπάρχουν οι πρώτες ύλες σήμερα, υπάρχουν ιδέες και βάση για να αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να μιλάει πάλι στην κοινωνία.
Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει πρόεδρος ένας που μπορεί να συνθέσει δυνάμεις, λέγοντας πως υπάρχει δουλειά για όλους. «Για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να αποσυγκεντρωθεί η εξουσία, να πάει στις τοπικές κοινωνίες», πρότεινε.
Ερωτηθείς αν καθυστέρησε η τοπική κοινωνία και δεν έλαβε τα μηνύματα για ανάγκη απολιγνιτοποίησης, ο ίδιος απάντησε πως μετά από 20 χρόνια θα λέμε τι ζημιά έγινε τότε στην περιοχή.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε προβλήματα καθημερινά των πολιτών, όπως την ακρίβεια, την ενέργεια και την κατοικία, λέγοντας πως υπάρχουν προτάσεις για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, με αρχής γενομένης από την πάταξη των ολιγοπωλίων.
«Αν αναλάβουμε την εξουσία είναι δουλειά μας να πείσουμε τον κόσμο ότι θα κάνουμε τα πράγματα αλλιώς», είπε ακόμη.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη, απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις συνθήκες για να υπάρξει ένας πόλος έλξης των προοδευτικών δυνάμεων, λέγοντας πως οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν όταν πρώτα μπει «τάξη στο σπίτι μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της κοινωνίας κουβαλάει ακόμη τις επιλογές του παρελθόντος, απάντησε πως τα κόμματα είναι θεσμοί, προσθέτοντας πως «δεν θα μας ψηφίσουν για το παρελθόν μας, αλλά για αυτά που λέμε για το μέλλον».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τι έφταιξε για το ΠΑΣΟΚ με τον Ν. Ανδρουλάκη στην εξουσία, απάντησε πως υπάρχουν πολλά σκέλη που πρέπει να τα διαχειρίζεται ένας πρόεδρος, βγάζοντάς τα προς τα έξω.