Με συντριπτική πλειοψηφία 543 ευρωβουλευτών, υιοθετήθηκε το ψήφισμα για την “Κατάσταση των Καλλιτεχνών στην ΕΕ” χθες, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Αλέξης Γεωργούλης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σκιώδης εισηγητής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην ομιλία του υπογράμμισε ότι “Το σημερινό ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς λόγους …. Πρώτον, γιατί επιτέλους έχουμε ένα ψήφισμα το οποίο εστιάζει ουσιαστικά στους καλλιτέχνες. Δεύτερον, γιατί συμπεριλαμβάνει όλους, ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Τρίτον, γιατί θίγουμε το ζήτημα της ίσης πρόσβασης σε κοινωνική ασφάλιση, σε κοινωνική προστασία. Τέταρτον γιατί συζητάμε για ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Εργασιακές Συνθήκες στους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς.”
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα, θα έχουν πρόσβαση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα υπογραμμίζει την:
- Την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των ασταθών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες
- Την ανάγκη για διασυνοριακά προγράμματα για νέους δημιουργούς και άτομα που αναπτύσσουν καινοτομίες
- Την καλύτερη προστασία των δημιουργών από τις κυρίαρχες διαδικτυακές πλατφόρμες αναμετάδοσης («streaming platforms»)
Και καλεί την Επιτροπή να προτείνει ένα «ευρωπαϊκό καθεστώς του καλλιτέχνη», για ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ελάχιστες προδιαγραφές για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Τέλος, όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης “το ψήφισμα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί θέτουμε ξεκάθαρα το αίτημα για λήψη μέτρων για την καταπολέμηση κάθε είδους παρενόχλησης, βίας ή οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης στον χώρο του πολιτισμού”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλέξης Γεωργούλης ως σκιώδης εισηγητής από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατέθεσε συνολικά 57 τροπολογίες, οι οποίες έγιναν δεκτές.
Το 2020, ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας στην ΕΕ σημείωσε απώλειες κύκλου εργασιών άνω του 30%, συνολική απώλεια 199 δισ. ευρώ — με τους τομείς της μουσικής και των τεχνών του θεάματος να υφίστανται απώλειες 75% και 90% αντίστοιχα.