Είναι ειλημμένη απόφαση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να βοηθηθεί με κάθε τρόπο, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος από την Κοζάνη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στο πλαίσιο της οποίας θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ξενάγηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την υπό ανέγερση πανεπιστημιούπολη, με τον υπουργό να τονίζει πως θα πρέπει “Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα τμήματα που δεν είναι βιώσιμα”, προκειμένου όπως είπε να μετεξελιχθούν και να γίνουν βιώσιμα.
Τον υπουργό ξενάγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλιδης, ο οποίος μεταξύ άλλων έθεσε στον κ Συρίγος θέματα ενίσχυση του ιδρύματος με εκπαιδευτικό προσωπικό, το θέμα της βάσης εισαγωγής, αλλά και το θέμα των φοιτητικών εστιών στο πανεπιστήμιο.
Αναλυτικά ο κ. Συρίγος δήλωσε “Πράγματι επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ θα επισκεφτούμε και όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Τώρα ήρθαμε στη νέα πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι εντυπωσιακά αυτά που βλέπω και θερμά συγχαρητήρια και επίσης συγχαρητήρια σε όλους για την σχεδίαση και αυτούς που το έκαναν που όμως μαθαίνω είναι όλοι από την Κοζάνη.
Είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με κάθε τρόπο, όπως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Θράκη.
Ήρθαμε να δούμε πως θα το κάνουμε αφού για μένα το πρόβλημα δεν είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αφού αυτή για όποιον είναι στο Πανεπιστήμιο είναι κάτι αυτονόητο για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το πανεπιστήμιο.
Όπως είπα και στα Γρεβενά το Πανεπιστήμιο δεν είναι 4η Λυκείου αλλά μια άλλη βαθμίδα εκπαιδεύσεως που πρέπει να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο ακαδημαϊκών κριτηρίων για να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αποφοιτήσεων στην Ευρώπη, το 1/3 από το Μ.Ο. της Ε.Ε. και το μισό από την επόμενη χώρα.
Αυτό γίνεται γιατί αντιλαμβανόμαστε το Πανεπιστήμιο σαν ένα χώρο όπου κάποιος μπαίνει αλλά δεν μας ενδιαφέρει αν θα αποφοιτήσει ή όχι.
Το κρίσιμο σημείο λοιπόν είναι ποιοι αποφοιτούν και πως θα βελτιώσουμε το επίπεδο, γιατί κάνοντας το αυτό αυτομάτως καθίσταται το Πανεπιστήμιο ελκυστικό.
Αυτό θα συζητήσουμε με τις πρυτανικές αρχές, είμαστε σε στενή συνεργασία με τον κ. Θεοδουλίδη τον οποίο πρώτη φορά τον βλέπω από κοντά αλλά μου είναι πολύ οικείος αφού έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές με τηλεδιάσκεψη.
Πιστεύω θα βγω σοφότερος τις επόμενες 2 μέρες και είναι διαφορετικό να το βλέπεις από την Αθήνα και διαφορετικό στην πράξη».
Σε ερώτηση του e-ptolemeos.gr αν το Πανεπιστήμιο είναι βιώσιμο ο κ. Συρίγος απάντησε «ούτως ή άλλως είναι βιώσιμο. Το θέμα είναι αν είναι όλα τα τμήματα του βιώσιμα. Κάποια δεν είναι. Ήρθαμε λοιπόν να δούμε αν αυτά τα τμήματα μπορούν να μετεξελιχθούν για να καταστούν ελκυστικά και βιώσιμα σε βάθος χρόνου.
Το πανεπιστήμιο είναι βιώσιμο αφού τα περισσότερα από τα 22 τμήματα είναι βιώσιμα.
Εδώ μάλιστα όπως μου έλεγε και ο κ. πρύτανης θα εγκατασταθούν 3 από τα καλύτερα τμήματα του πανεπιστημίου. Δεν τίθεται θέμα μη βιωσιμότητας.
Το ζήτημα είναι αν μπορείς να κάνεις όλο το πανεπιστήμιο ελκυστικό για να έρθει κάποιος από την υπόλοιπη Ελλάδα; Και δεν έχω απαίτηση να έρθει κάποιος από την Κρήτη αλλά να το προτιμήσει κάποιος από τα Γιάννενα, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη».
Από εκεί και μετά Ένα σημαντικό πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το θέμα της φοιτητικής μέριμνας δήλωσε ο κ. Συρίγος και συνέχισε «δηλαδή έχουμε ένα σύστημα όπου ο άλλος σκέφτεται αν θα πάει να σπουδάσει γιατί υπολογίζει τα μεταφορικά, τα έξοδα σιτίσεως καθώς και τα έξοδα διαμονής.
Τα έξοδα σιτίσεως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται, αφού όλοι έχουν ένα πιάτο φαΐ για να το πω απλά. Τα έξοδα διαμονής είναι πολύ αυξημένα και το σύστημα της φοιτητικής εστίας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει».
Όσο αναφορά την στελέχωση του Πανεπιστημίου ο κ. Συρίγος τόνισε ότι πρέπει να έρθουν νέοι επιστήμονες υψηλού επιπέδου κάτι που θα ανεβάσει και το επίπεδο του πανεπιστημίου.
Για τους εισακτέους στο Πανεπιστήμιο Δ.Μ. τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη αλλά και να έχει λίγους ξανα τόνισε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να στηριχθεί με κάθε τρόπο και ότι θα καθίσουν με τις πρυτανικές αρχές να δουν τι θα κάνουν με εκείνα τα τμήματα που έχουν πρόβλημα.
Ερωτηθείς για το τμήμα της Λογοθεραπείας που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα γίνει στην Πτολεμαΐδα (θα εδραίωνε τη λειτουργία σχολής) αλλά καταργήθηκε και η σύστασή του, ο κ. Συρίγος απάντησε πως εξετάζεται να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. «Τα τμήματα μπορούν να περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, αλλά πρέπει να το βλέπουμε συλλογικά, αν θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου». Μάλιστα αναφέρθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων που δεν είναι ελκυστικό και εδώ και στην Κρήτη.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδουλίδης δήλωσε «θα είναι μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη για τον κ. υφυπουργό που θα περιλαμβάνει όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και ελπίζουμε μέσα από αυτά που θα παρουσιάσουμε να του δείξουμε τη τεράστια δυναμική που έχει το Πανεπιστήμιο και ότι η απόφαση να στηριχθεί μα κάθε τρόπο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα περιγράψουμε το σημαντικό ρόλο που έχει το πανεπιστήμιο στη μετάβαση στη νέα εποχή, κάτι που απασχολεί πολύ την τοπική κοινωνία και έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες από εμάς ενώ θα μιλήσουμε και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Για την επιπλέον χρηματοδόητηση ο κ. Θεοδουλίδης τόνισε «τα χρήματα δεν θα είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί θα υπάρχουν άφθονα χρηματοδοτικά εργαλεία που έρχονται στην περιοχή μας. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό της στελέχωσης και από καθηγητές και από διοικητικό αλλά και από τεχνικό προσωπικό.
Στη συνέχεια ο κ. Συρίγος επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη