Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (28/9) η συγκομιδή του Ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων στο Αμύνταιο. Αυξημένη είναι φέτος η ζήτηση. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα αν και κάποιοι οινοποιοί φαίνεται να «πριμοδοτούν» την καλή ποιότητα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Ανάστου, οινολόγος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Vaeni Νάουσα, «φέτος είχαμε μια καλή ποιότητα παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που τελικά δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Ποσοτικά όμως είχαμε μια μείωση της τάξης του 15%. Όσον αφορά την συγκομιδή υπήρξε μια πρωίμηση κατά 2-3 ημέρες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου Κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη είμαστε στις αρχές της συγκομιδής. Αν και αρχικά όλοι πίστευαν ότι θα είχαμε μια πρώιμη συγκομιδή, «μπήκαμε» στον Οκτώβριο για να ξεκινήσει. Πάντως οι βροχές των τελευταίων ημερών βοήθησαν πολύ τα σταφύλια. Έχουμε μια αρκετά καλή ποιότητα και ποσότητες μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, που ωστόσο είχαμε μια μειωμένη παραγωγή λόγω των παγετών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι για φέτος αναμένεται οι τιμές παραγωγού για το Ξινόμαυρο να κυμανθούν από 40 μέχρι 50 λεπτά το κιλό.
Η αμπελουργική ζώνη πάει πολύ καλά και κάθε χρόνο έχουμε αύξηση του τζίρου για τα μεγάλα οινοποιεία της περιοχής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αλλά και οι νέοι παραγωγοί προχωρούν σε αναδιάρθρωση αμπελώνων. Αυτό δείχνει ένα «δυναμισμό» για την ποικιλία».
Πηγή: agrotypos.gr