Κραυγή αγωνίας απηύθυνε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, για το μέλλον της περιοχής, στην πολύωρη συνεδρίασή του την Παρασκευή στην Κοζάνη, παρουσία βουλευτών, δημάρχων, αυτοδιοικητικών, εργαζομένων της ΔΕΗ. Το θέμα συζητήθηκε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για οριστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028, γεγονός που καταγγέλθηκε καθολικά από την αντιπολίτευση ενώ και η συμπολίτευση ζήτησε συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.
Μάλιστα σε χαρακτηριστικές ήταν οι καταγγελτικές δηλώσεις από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν να αντιδράσει η περιοχή στα σχέδια για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028. Μάλιστα ζητήθηκε κινητοποίηση για το σχέδιο της κυβέρνησης, και να ζητηθεί να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και γίνει μην γίνει βίαιη απολιγνιτοποίηση στην περιοχή.
Κασαπίδης: «Συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή»
Ευθύνες από την κεντρική κυβέρνηση για τη μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο με ομαλό τρόπο, ζήτησε ο περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο σε «απαιτητικές διαδικασίες λιγνιτικής μετάβασης», ζητώντας σχέδιο ομαλής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα θα μειώνονταν σταδιακά από το 34 στο 17%, είπε ο περιφερειάρχης, λέγοντας ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού για σταδιακή μετάβαση μετά το 2028 δημιουργούν ανησυχίες. «οι συνθήκες ενεργειακής αποβιομηχάνησης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή και στο εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, κάνοντας λόγο για απώλεια εισοδημάτων. «Η επιθετική πολιτική απεξάρτησης από το λιγνίτη θα εκτινάξει την ανεργία, κάνοντας λόγο για τις αποκαταστάσεις ορυχείων, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ και τα ορυχεία σε λειτουργία. Ζήτησε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για αυτό.
«Η πρότασή μας για την ενέργεια και τη μεταλιγνιτική περίοδο ήδη τίθεται σε εφαρμογή», είπε επίσης, μιλώντας για τα όσα ακούστηκαν στο συνέδριο για την ενέργεια που έγινε προ ημερών. «Να διατηρήσει η Περιφέρεια ΔΜ την ενεργειακή της ταυτότητα», είπε επίσης. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξουν συμμάχους στον αγώνα της περιοχής.
Αν χρειαστεί η μετάβαση να ξεπεράσει τη 10ετία να το τεκμηριώσουμε, είπε επίσης ο ίδιος, ζητώντας παράλληλα η Δυτική Μακεδονία να είναι μπροστάρης στις εξελίξεις, λέγοντας ότι δεν υστερεί σε τίποτα. Επίσης, τόνισε ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με την απώλεια ούτε μιας θέσης εργασίας», προτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την κοινωνική συνοχή.
Καρυπίδης: «Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση Μητσοτάκη»
Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση Μητσοτάκη για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ζήτησε ο Θεόδωρος Καρυπίδης , λέγοντας ότι είναι μη αναγκαιότητα. «Πρέπει να συνδράμουμε όλοι στην κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι με τη μορφή της βίαιης μετάβασης και του σοκ και με απούσα την τοπική κοινωνία. Εμείς θα αντιδράσουμε. Ζητάμε να πορευτούμε με έναν ρεαλισμό, να καίνε οι μονάδες μέχρι το 2050, με τη σύγχρονη μονάδα της Μελίτης, την Πτολεμαΐδα 5 και τον Άγιο Δημήτριο 5 αλλά και το Αμύνταιο αν εκσυγχρονιστεί. Να μην κλείσουμε τις μονάδες και παράλληλα να κλείνουμε το μάτι στα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ζήτησε να αποδεσμευθούν χρήματα που κάθονται στο υπουργείο μέσω ΑΠΕ, τα 30 εκ. ευρώ
Ο πρώην περιφερειάρχης, επίσης, αναφέρθηκε στο μειωμένο τιμολόγιο που ήρθε στην περιοχή, ζητώντας να μην «τολμήσει» να το πειράξει η κυβέρνηση
Ζεμπιλιάδου: «Θέλουμε να δούμε αν έχει περιφερειάρχη ή κυβερνητικό εκπρόσωπο η περιοχή»
«Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε μια ολόκληρη κοινωνία», τόνισε στις δηλώσεις της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, προσθέτοντας πως «εκεί που ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ότι ο λιγνίτης είναι το εθνικό καύσιμο και δεν θα κλείσει καμία μονάδα, αιφνιδιαστήκαμε αρχικά στη ΔΕΘ, για να ακούσουμε έπειτα ότι το 2028 θα κλείσουν όλες οι μονάδες». Η ίδια κατήγγειλε αμηχανία και αιφνιδιασμό από πλευράς του περιφερειάρχη στο αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο. «Η ενέργεια είναι εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται μια ολόκληρη κοινωνία και μια χώρα», προσέθεσε, θέτοντας θέμα ενεργειακής ασφάλειας. Αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το εθνικό καύσιμο για τη χώρα, αν θα είναι οι υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι είναι καύσιμο του μέλλοντος και όχι του παρόντος. Επανέλαβε ότι η συνθήκη για το κλίμα βάζει όριο το 2050, ενώ δεν παρέλειψε να προσάψει στον περιφερειάρχη ότι είναι «συνομιλητής» του πρωθυπουργού». Για τη Δ. Μακεδονία, δεν ακούστηκε ένα συγκεκριμένο μέτρο είπε επίσης η ίδια, λέγοντας ότι η περιοχή θα χάνει 1 δις το χρόνο από την εθνική και τοπική οικονομία, ενώ θα προστεθούν πενήντα χιλιάδες άνεργοι.
Χαστάς: «Να ενταθεί η πάλη του λαού της περιοχής»
Να ενταθεί η πάλη του λαού και της περιοχής ζήτησε από την πλευρά του στις δηλώσεις του κ. Χαστάς, ζητώντας να αντιταχθούν στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Ε.Ε. και επιχειρηματικών ομίλων, κατηγορώντας ότι και η νυν και η πρώην περιφερειακή αρχή κινούνται στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας . Επίσης, είπε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική για την περιοχή θα είναι «κόλαφος» για τα λαϊκά στρώματα και «παράδεισος» για τους επιχειρηματίες του κλάδου. «Οι σχεδιασμοί θα εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια της περιοχής», κατέληξε.
Πράσσος: «Καταστροφικά σχέδια για την περιοχή και τη χώρα»Για καταστροφικά σχέδια για την περιφέρεια και τη χώρα, έκανε λόγο ο Στέφανος Πράσσος, δηλώνοντας την αντίθεσή του, ζητώντας να αναπτυχθεί ένα κίνημα για να μην καταστραφεί η περιοχή και οι καταναλωτές του ρεύματος, που θα δουν τα τιμολόγια να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται.
Αδαμίδης: «Μιλάμε για την καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση μέσω των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για «πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2028», κάνοντας λόγο για «κλείσιμο του ματιού» στα ιδιωτικά συμφέροντα, λέγοντας ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη νέα μονάδα φυσικού αερίου δεν είναι τυχαία, άρα θα σημαίνει προσανατολισμό στο φυσικό αέριο. Έκανε λόγο για «απόλυτη αποβιομηχάνιση της περιοχής. «Μιλάμε για την καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας» , είπε επίσης, λέγοντας ότι η περιοχή θα το πληρώσει πολύ πιο ακριβά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καρυπίδης στο συμβούλιο, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόσυρση μονάδων μέχρι το 2028, αλλιώς όπως είπε “θα πάει στη φάκα ο Μητσοτάκης και εσείς θα τον στηρίξετε”, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, λέγοντας ακόμη πως “η περιοχή το τυράκι δεν το τρώει”.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επίσης, αναρωτήθηκε “τι σχέση είναι αυτή με τον Μητσοτάκη;”, ρωτώντας τον Περιφερειάρχη γιατί δεν κατήγγειλε το κλείσιμο μονάδων το ’28, ενώ αναρωτήθηκε αν οι βουλευτές το ήξεραν πριν τις εκλογές. Ακόμη, ζήτησε να γίνει συλλαλητήριο, ενώ ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση.
Οι θέσεις των βουλευτών – δημάρχων
Λαμβάνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ της Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, σχολίασε τους υπαινιγμούς Καρυπίδη για παρουσία Μητσοτάκη στη νέα μονάδα φυσικού αερίου, ότι όφειλε ως παρουσία να είναι εκεί σε μια τόσο μεγάλη επένδυση. Για την παρουσία Γ. Θωμά στην περιοχή προ ημερών, είπε ότι ήρθε να δει με τα μάτια του τι ισχύει. «Σήμερα ένα είναι το δίλλημα, θα πάμε με λιγνίτη μετά το 2028 ή όχι; Και εμένα η απόφαση του πρωθυπουργού με πίκρανε, αυτή είναι η αλήθεια. Είμαι βουλευτής ΔΜ στη Φλώρινα, πρέπει να δούμε την αλήθεια και να πάρουμε αποφάσεις», σχολίασε επίσης. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μετά το 28 δεν θα υπάρχει λιγνίτης και Πτολεμαΐδα 5 και για ψυχρή εφεδρεία ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 5. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει το ειδικό αναπτυξιακό για την περιοχή. Όποιο σχέδιο γίνει δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες στην περιοχή», ζητώντας να πολεμήσουμε ώστε να υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες και μετά το ’28.
«Όλους μας απασχολεί το ζήτημα της προοπτικής αυτού του τόπου, της διατήρησης των κεκτημένων της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε ανοίξει εδώ και καιρό. Η έννοια της μετάβασης ήταν απαγορευμένη και όποιος την άνοιγε θεωρούνταν εταιρικός, όμως είναι πραγματικότητα . Ο λιγνίτης πλέον δεν είναι συμφέρον καύσιμο και υπάρχει η εντολή ευρωπαϊκά να πάμε σε πάμε σε ηπιότερες μορφές ενέργειας. Αν δεν θέλουμε να δούμε αυτή την πραγματικότητα, αν δεν θέλουμε να προηγηθούμε των άλλων χορών, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουμε ουραγοί των εξελίξεων, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουμε επαίτες. Ο σημερινός διάλογος αντί να επικεντρώνεται στην ουσία, που είναι η δημιουργία ικανών θέσεων εργασίας για τη νέα εποχή, η κατάρτιση αναπτυξιακού προγράμματος, εντοπίζεται στη δήλωση του πρωθυπουργού , που είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού, άναψε το φιτίλι για αυτή τη συζήτηση. Το να κατατεθούν προτάσεις κοστολογημένες, να διεκδικηθούν κονδύλια. Τι δεν ξέραμε πριν τη δήλωση; τη Συνεχή ανομοίωση της λιγνιτικής παραγωγής;», είπε στο περιφερειακό συμβούλιο ο βουλευτής ΝΔ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.
Το ζήτημα του περιβάλλοντος τέθηκε το 2015 σημείωσε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, λέγοντας πως από το συμφωνία των Παρισίων τέθηκε το ζήτημα που απασχολεί την περιοχή σήμερα. Αναφέρθηκε στους στόχοι που τέθηκαν τότε και ακολουθούν την περιοχή και σήμερα, λέγονταν πως ήταν φιλόξενοι. Ενώ τόνισε με νόημα πως «Όπου διάσωση της ΔΕΗ να βάζουμε και διάσωση της περιοχής»
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επεσήμανε ότι Το ζήτημα δεν είναι η ΔΕΗ, είναι ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, προσθέτοντας ότι «Η δήλωση του Μητσοτάκη ήταν κεραυνός». Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς έθεσε τα ίδια ερωτήματα που έθεσε τις προάλλες και στον υφυπουργό Ενέργειας, ερωτώμενος: «Γιατί όλοι το 2050 και εμείς το 2028;». Επίσης, αναρωτήθηκε τι θα κάνει η Πτολεμαΐδα με την τηλεθέρμανση, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις των ορυχείων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας της κοινωνίας σήμερα, δεν κινδυνολογούμε. Θα περιμένουμε να ακούσουμε την πρόταση της κυβέρνησης, και όσο αυτή δεν έρχεται θα υπάρχουν ανασφάλεια και πολλά «γιατί». Είναι κομβικό ερώτημα γιατί μπήκε το ’28;», ρώτησε με νόημα ο ίδιος και ευχήθηκε, τέλος, τα Χριστούγεννα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πλάνο, αυτό να είναι αυτό που θα αξίζει στην περιοχή, διαφορετικά «θα προσπαθούμε με κραυγές αγωνίας να περιγράψουμε τι θα γίνει στην περιοχή», ζητώντας να μεταφέρουν στην κυβέρνηση την κραυγή αγωνίας των κατοίκων, ώστε να μην μείνουν χιλιάδες άνεργοι, καταλήγοντας ότι είναι «ώρα μηδέν».
Δείτε τι δήλωσαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ:
Ζ.Π. – Β.Σ.