Η επέκταση του γηροκομείου Κοζάνης με την κατασκευή νέας πτέρυγας και την αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, είναι ένα αναγκαίο έργο, το οποίο έρχεται πιο κοντά στην υλοποίηση.
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος Κοζάνης αποφάσισε να συμβάλει ενεργά και ουσιαστικά, καθώς αναλαμβάνει την δημοπράτηση, την παρακολούθηση και την υλοποίηση του έργου. Άλλωστε, για τη δημιουργία κοινωνικών δομών που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο δήμος Κοζάνης δηλώνει παρών, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο Κώστας Δεσποτίδης σημείωσε ότι «ο δήμος με τις υπηρεσίες του συμβάλει ουσιαστικά, καθώς ούτε η μητρόπολη ούτε το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα έχουν τη δυνατότητα από το νόμο να δημοπρατήσουν και να υλοποιήσουν το έργο».
Η απόκτηση μιας σύγχρονης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούσε και αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αλλά είχε «κολλήσει» εδώ και χρόνια σε προχειρότητες, αβλεψίες και ερασιτεχνισμούς. Ευελπιστούμε ότι η προαναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, μαζί και με τις προσπάθειες των υπόλοιπων φορέων θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε σύντομα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να βρουν στοργή και φροντίδα σε ένα φιλόξενο χώρο με σύγχρονες προδιαγραφές.
Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη πριν από μερικούς μήνες με τους περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, το δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, είχε συναποφασιστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2010, απόφαση πολύ σημαντική, καθώς έδωσε λύση στο μείζον θέμα που είναι το χρηματοδοτικό. Εκεί είχε αποφασιστεί επίσης, φορέας υλοποίησης να είναι ο δήμος Κοζάνης. Η μητρόπολη δεν μπορεί από το νόμο να υλοποιήσει το έργο μέσα από πρόγραμμα, παρά μόνο με ίδιους πόρους. Ιδιοκτήτης του έργου που θα παραδοθεί θα είναι η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, δηλαδή το Γηροκομείο το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το έργο «Κατασκευή Νέας Πτέρυγας και Αναβάθμισης Υπάρχουσας Πτέρυγας Β΄», είναι μία επένδυση 5.000.000 ευρώ. Η δυναμικότητα είναι για φιλοξενία 42 ατόμων, εκ των οποίων 18 στη νέα πτέρυγα και 24 στην αναβαθμισμένη πτέρυγα.
Να σημειωθεί ότι στο υπάρχον κτίριο του γηροκομείου Κοζάνης φιλοξενούνται 70 άτομα. Βεβαίως, οι υποδομές είναι ακατάλληλες και δεν διασφάλιζαν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, ειδικά το τελευταίο διάστημα που η ξύλινη πτέρυγα Α΄ εγκαταλείφθηκε, γιατί κρίθηκε άκρως ακατάλληλη, ούτε μπορεί να εκσυγχρονιστεί, γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης.
Τη μελέτη του νέου έργου έχει αναλάβει το τεχνικό γραφείο Τζιούτζιος Αλέξης & Συνεργάτες. Ο επικεφαλής του γραφείου Αλέξης Τζιούτζιος, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου, δήλωσε ότι «η κατασκευαστική περίοδος είναι 480 ημέρες ήτοι 1,5 έτος. Θα χρειαστεί περίπου ένα τετράμηνο για να ετοιμαστεί ο φάκελος και άλλο τόσο θα απαιτήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού μέχρι να αναδεχθεί ο ανάδοχος». Αν υπολογίσει κανείς και τυχόν καθυστερήσεις, όλες οι προσπάθειες συγκλίνουν στο να ξεκινήσουν οι εργασίες την άνοιξη του 2017, ώστε στα τέλη του 2018 να παραδοθεί το έργο, που θα είναι μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας, λειτουργικότητας και ποιότητας που θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του γηροκομείου είχε ξεκινήσει σε μικρότερη έκταση το 2004 και είχε ενταχθεί στο τότε πρόγραμμα ΟΠΑΓΚ. Το 2005 έγινε προγραμματική σύμβαση με το δήμο Κοζάνης. Όμως στο μεταξύ νομοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης, αλλά όμως δεν προβλέφτηκε γηροκομείο, αν και το γηροκομείο προϋπήρχε στην έκταση αυτή. Αυτό ήταν το κατόρθωμα των ειδημόνων που έφτιαξαν τη ΖΟΕ από τα γραφεία της Αθήνας, αλλά και των τοπικών παραγόντων που επέδειξαν πρωτοφανή άγνοια! Έπρεπε να διανυθεί μία μακρά περίοδος εμπλοκής στη γραφειοκρατία, ώσπου το 2013 προβλέφτηκε στο νόμο περί αυθαιρέτων η χρήση γηροκομείου και το ίδιο έτος εκδόθηκε υπουργική εγκύκλιος, η οποία άναψε πράσινο στην κατασκευή γηροκομείου.