Ζωντανή προσπαθούν να κρατήσουν τη συζήτηση για την επαναφορά του αυτόνομου Δήμου Αιανής, θεσμικοί εκπρόσωποι και κάτοικοι της περιοχής, με τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες παρεμβάσεις τους να οδηγούν στην προσπάθεια μιας γενικευμένης προσπάθειας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Αιανή, ήταν από τις βασικές περιοχές που αντέδρασε στην ενοποίηση των μεγάλων Δήμων το 2010, με το σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια εξέφρασε ουκ ολίγες φορές το αίσθημα αδικίας ή υποβάθμισης της περιοχής, θεωρώντας πως ακόμα ο χαρακτηρισμός «ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης», αποτελεί τίτλο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Μια νέα συζήτηση που ξεκίνησε σε διάφορες περιοχές της χώρας για την πιθανή διοικητική αναδιάρθρωση, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ανοίξει τέτοιο ζήτημα, ενώ και η ΚΕΔΕ πρόσφατα απέρριψε το άνοιγμα μιας τέτοιας κουβέντας καθώς θεωρεί πως δεν είναι το επίμαχο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζήτηση το θέμα μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και της ΕΛ.Α.Σ για τη δημιουργία 100 νέων Δήμων, με την απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή για την αυτοδιοίκηση να είναι πως θα επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα των χωροταξικών αλλαγών.
Στην Αιανή όμως η συζήτηση παραμένει ζωντανή με την τελευταία παρέμβαση να ανήκει στον Τοπικό Σύμβουλο, Στέλιο Κύρινα, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο δείχνει προς την πλευρά άλλων περιοχών οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει μια οργανωμένη συζήτηση γύρω από τη διοικητική αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων Δήμων.
«Τοπικές κοινωνίες, φορείς και πολίτες καταθέτουν προτάσεις, οργανώνονται και δημιουργούν από σήμερα τις προϋποθέσεις ώστε να είναι έτοιμοι όταν το ζήτημα ανοίξει σε κεντρικό επίπεδο. Προσωπικά θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα η συζήτηση για αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας θα επανέλθει. Η Αιανή δεν πρέπει να βρεθεί θεατής των εξελίξεων», σημειώει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα καλεί την τοπική κοινωνία να ξεκινήσει έγκαιρα έναν σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο, εξετάζοντας όλες τις δυνατότητες, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τη δυναμική που απαιτείται για τη διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού μέλλοντος για τον τόπο.
«Δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Σημαίνει όμως ότι όταν ανοίξει η συζήτηση, η Αιανή πρέπει να έχει ήδη λόγο, πρόταση και ξεκάθαρη θέση. Οι εξελίξεις δεν περιμένουν κανέναν. Και η προετοιμασία για το μέλλον του τόπου μας πρέπει να ξεκινά πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όχι αφού αυτή περάσει», καταλήγει η δημόσια παρέμβαση του Στέλιου Κύρινα.
Τη συγκεκριμένη δημόσια παρέμβαση φαίνεται να επικροτεί και ο τελευταίος Δήμαρχος Αιανής- πριν τον «Καλλικράτη»- Γιώργος Τζέλλος, ο οποίος επίσης διαχρονικά έχει θέσει το θέμα της επαναφοράς ενός αυτόνομου Δήμου Αιανής στο διοικητικό χάρτη της χώρας.
Ο κ. Τζέλλος, με το λιτό σχόλιο «Σωστά», επιβεβαίωσε τη συμφωνία του για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.






























